Prima pagină » Politic » Nicușor Dan acuză BEC de cenzură: De la ce funcție în sus are un cetățean dreptul la liberă exprimare?

Nicușor Dan acuză BEC de cenzură: De la ce funcție în sus are un cetățean dreptul la liberă exprimare?

Candidatul la Președinție Nicușor Dan critică dur deciziile recente ale Biroului Electoral Central (BEC), acuzând instituția că s-a transformat în „Biroul Electoral al Cenzurii libertății de exprimare".
Nicușor Dan acuză BEC de cenzură: De la ce funcție în sus are un cetățean dreptul la liberă exprimare?
Sursa foto: Alexandru Dobre/Mediafax Foto
Andreea Tobias
14 apr. 2025, 22:07, Politic

Într-o postare pe rețelele de socializare, Dan a semnalat că peste 150 de cetățeni români neafiliați politic au avut postările șterse de pe platformele de socializare, după ce au exprimat opinii despre candidații la alegerile prezidențiale.

„Prin mai multe decizii din ultimele zile BEC s-a transformat în Biroul Electoral al Cenzurii libertății de exprimare. Peste 150 de cetățeni români neafiliați politic, care au scris opinii în limitele libertății de exprimare despre candidații la prezidențiale, au primit decizii prin care postările lor au fost șterse de pe marile rețele de socializare”, a scris Nicușor Dan.

Tratament diferențiat în cazul lui Ciolacu?

Candidatul independent a semnalat și un tratament diferențiat în cazul prim-ministrului Marcel Ciolacu, care ar avea libertatea de a face campanie electorală pentru Crin Antonescu fără a respecta regulile impuse de Autoritatea Electorală Permanentă.

„Marcel Ciolacu, prim-ministru, actor politic, susținător și finanțator prin partidul pe care îl conduce al candidatului Crin Antonescu, are voie să scrie despre mine făcând explicit campanie electorală candidatului coaliției fără mențiunile obligatorii impuse de AEP la finalul postărilor sale. Mențiuni obligatorii adoptate de guvernul condus tot de Marcel Ciolacu”, a adăugat Dan.

El consideră că interpretările BEC în ambele situații sunt „eronate și periculoase” deoarece se folosesc măsuri diferite, provocând instituția cu întrebarea: „De la ce funcție în sus are un cetățean dreptul la liberă exprimare?”

„Aici nici nu mai este vorba despre candidatura mea ci despre restrângerea libertăților democratice ale fiecărui cetățean căruia îi este interzisă opinia politică. Unii devin mai egali decât alții în ceea ce privește libertatea de exprimare”, a conchis Nicușor Dan.