Video Nicuşor Dan, liderul USR: „Mulţi nu s-au trezit din euforia victoriei de la Bucureşti. Prefer o candidatură la Camera Deputaţilor” - VIDEO

Nicuşor Dan a fost o surpriză în 2012. În 2016, a fost revelaţia alegerilor locale. Asta ar fi, într-o anumită măsură, şi problema, înaintea parlamentarelor la care oamenii din Uniunea Salvaţi România, un update al postelectoral al USB, speră să facă 5%. „Cumva mulţi dintre noi şi susţinătorii noştri nu ne-am trezit din euforia victoriei de la Bucureşti şi pare că lucrurile se vor întâmpla de la sine”, o spune chiar Nicuşor Dan, la Interviurile Gândul.

Urmărește
2525 afișări

Realitatea matematică îi arată lui Nicuşor Dan câteva necunoscute înainte cu doar trei luni înainte de alegerile parlamentare. Unu: partidul are până acum doar 6 filiale şi grupuri de lucru 35. Doi: lipsesc banii. Trei: candidatura despre care, la o analiză simplă, recunoaşte că, probabil nu va avea cum să nu şi-o asume. Preferabil la Camera Deputaţilor.

În rest, sunt planuri. USR vrea să negocieze din Parlament susţinerea unui nou guvern. Fără posturi la schimb ca să îşi poată retrage sprijinul dacă lucrurile nu merg cum au fost puse pe hârtie. Premier ar vrea unul tehnocrat. „Da, Dacian Cioloş este una dintre variante”, spune Dan care îi taie de pe listă pe Mugur Isărescu, Florin Georgescu sau Vasile Dîncu. 

Cele mai importante declaraţii:

„Dacă mă întrebaţi între cele două (Cameră şi Senat - n.r.), vă spun clar că prefer Camera Deputaţilor.  Am fost de multe ori în Camera Deputaţilor pe scaunele de la perete şi mi-ar face plăcere să fiu la masă, cu microfonul, în comisii sau la balcon”

„Eu sper că o să avem bani. În momentul de faţă nu avem foarte mulţi. Cred că, cum discutam şi mai devreme, cumva mulţi dintre noi şi susţinătorii noştri nu ne-am trezit din euforia victoriei de la Bucureşti şi pare că lucrurile se vor întâmpla de la sine”

„Ideal ar fi să avem un buget pe o campanie naţională de cel puţin un milion de euro. Nu ştiu dacă o să îi strângem pe ăştia. Ştim să facem campanie cu oricâţi bani”

„Cred că cel mai important lucru este să nu mai avem o guvernare cum au fost toate cele de până acum. Cred că sunt toate şansele ca, dacă guvernul ăsta nu depinde de mandatele USR-ului, lucrurile să fie ca până acum, noi suntem aici, voi sunteţi acolo şi ne vedm toţi de treaba noastră”

„Ideal ar fi ca premierul să fie deasupra partidelor. Adică să nu aibă un şef pe linie de partid. Dacian Cioloş este una din variantele de tehnocraţi”

„La nivel local, ce face un baron PSD, face şi un baron PNL: controlează presa locală, hărţuieşte oameni de afaceri care nu merg pe linia lui şi aşa mai departe. La nivel central am văzut, în special în ceea ce priveşte atitudinea faţă de independenţa justiţiei, am văzut poziţii mai decente ale PNL-ului faţă de PSD”

Interviul cu Nicuşor Dan:

 

Gândul: La fel de entuziast ca la alegerile locale?

Aş zice şi mai entuziast pentru că am circulat prin ţară şi am cunoscut foarte mulţi oameni de bună calitate care ni s-au alăturat.

Cam câţi aşa vi s-au alăturat de când aţi început această călătorie?

În prima zi ne-au scris o mie, de atunci ne-au mai scris cu totul mai mult de cinci mii. Am respins cam jumătate pentru că erau oameni care voiau să vină cu filiale din alte partide, tot felul de oameni care nu îşi găseau locul în alte partide.

Cum încercau să vă convingă?

Pur şi simplu...„venim cu sediul, venim cu filiala întreagă, avem o sută de oameni, strângem semnături, pregătim afişe”, dar nu s-a pus problema.

De ce voiau să vină la USR?

Pentru că au văzut succesul la Bucureşti, îşi închipuiau că suntem la fel ca ceilalţi şi vedeau că pentru judeţul Dâmboviţa lista-i goală deocamdată şi atunci îşi închipuiau că ei cu cât aduc mai mulţi oameni în sedii şi nu ştiu ce vor fi cap de listă. Dar sunt şi oameni care, ca şi noi cei de la Bucureşti, au spus că nu ar face niciodată politică dacă lucrurile ar merge bine în România şi că vor să vină la noi ca să contribuie în special pentru viitorul copiilor lor.

Câte filiale aveţi?

Până în momentul ăsta avem şase, numai că avem grupuri de lucru constituite în cel puţin treizeci şi cinci de localităţi. Conform statutului, când înfiinţezi o filială, în momentul constituirii se şi fac alegeri pentru funcţiile de conducere, iar presa locală este foarte atentă cine este liderul filialei şi atunci ne-am dat un timp în care oamenii să se întâlnească, să discute care sunt problemele locale, cum vor acţiona împreună, în felul ăsta să se cunoască şi când este să se aleagă conducerea filialei să o facă în cunoştinţă de cauză.

Nu este un pic cam tărziu? Pentru că alegerile generale se apropie. Nu mai este prea mult timp. Sunt doua, trei luni.

Da, este aceeaşi lipsă de timp pe care am avut-o şi la alegerile locale pentru că noi n-am avut Cod fiscal şi implicit cont în bancă până în februarie 2016. Deci am avut martie, aprilie, mai iunie, patru luni de când ne-am apucat de campanie până la alegerile locale. Acum am avut cinci luni pentru alegeri naţionale. Evident că ne lipseşte timpul şi ne lipsesc resursele.

Resursele însemnând ce?

Bani.

CITIŢI AICI CONTINUAREA INTERVIULUI

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici