Nicușor Dan: Mai mulți bani pentru apărare și sprijin continuu pentru Ucraina

Publicat: 24 04. 2025, 14:10
Candidatul independent la alegerile prezidentiale, Nicusor Dan, participa la actiunea de lipire a afiselor electorale organizata de voluntarii campaniei „Romania Onesta”, in Bucuresti, in noaptea de 3 spre 4 aprilie 2025. Campania electorala pentru alegerile prezidentiale din 2025 incepe oficial pe 4 aprilie si se incheie pe 3 mai, la ora07.00. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO.

Într-un interviu recent acordat Reuters, candidatul independent la alegerile prezidențiale din 4 mai, Nicușor Dan, a declarat că România trebuie să își crească cheltuielile pentru apărare și să își mențină sprijinul pentru Ucraina. Nicușor Dan consideră aceste măsuri esențiale pentru securitatea națională.

„Vreau să subliniez că războiul din Ucraina este esențial pentru securitatea României și a Moldovei”, a declarat Nicușor Dan în cadrul aceluiași interviu.

„Apreciez ce a făcut statul român până acum, direcția … a fost corectă și trebuie să continue.”, a mai adăugat Dan.

Nicușor Dan propune o creștere a bugetului apărării de la 2,5% la 3,5% din PIB până în 2030. În același timp, el susține folosirea investiției de 2,5 miliarde de euro în baza militară Kogălniceanu pentru a încuraja Statele Unite să își mențină trupele în România.

„Faptul că trupele americane folosesc baza aeriană Kogălniceanu este un avantaj pentru ei pentru influența pe care vor să o aibă în Orientul Mijlociu”, a afirmat candidatul. „Dincolo de asta, totul depinde de discuțiile tehnice. Dacă România poate face ceva (pentru a păstra trupele americane), vrem să facem acest lucru.”, a spus el în cadrul interviului.

Printre informațiile legate de implicarea României pentru apărare și susținerea siguranței pe teritoriul țării, se numără și faptul că țara are, în prezent, aproximativ 1.700 de soldați americani staționați pe teritoriul său, majoritatea la Kogălniceanu.

De asemenea, Bucureștiul a donat o baterie de apărare antiaeriană Patriot Ucrainei, a instruit piloți ucraineni și a sprijinit exportul a 30 de milioane de tone de cereale prin portul Constanța.

„România ar trebui să continue să faciliteze exporturile de cereale ucrainene, dar trebuie să se consulte cu producătorii români, astfel încât aceștia să nu fie dezavantajați.”, a declarat Nicușor referitor la continuarea acestor activități, cu condiția de a fi atenți la impactul asupra agricultorilor români.

Referitor la decizia Curții Constituționale de a anula turul 2 al alegerilor prezidențiale din decembrie din cauza suspiciunilor de amestec rusesc, Nicușor Dan a declarat că susține decizia de a invalida rezultatele, în ciuda criticilor venite din partea administrației americane.