Noi critici faţă de PNRR. Corina Creţu: Este incoerent, nerealist şi netransparent. E doar vârful icebergului

Europarlamentarul Corina Creţu spune, despre criticile aduse de Comisia Europeană PNRR-ului, că sunt binevenite pentru că urmăresc să îndrepte greşelile făcute de Guvernul României, însă „criticile majore sunt acelea că PNRR-ul trimis este incoerent, nerealist şi netrasparent”

Urmărește
747 afișări
Imaginea articolului Noi critici faţă de PNRR. Corina Creţu: Este incoerent, nerealist şi netransparent. E doar vârful icebergului

Noi critici faţă de PNRR. Corina Creţu:Este incoerent, nerealist şi netransparent. E doar vârful icebergului

„Criticile pe care le-a adus Comisia Europeană PNRR-ului sunt bine întemeiate şi, până la urmă, binevenite – pentru că urmăresc să îndrepte greşelile făcute de Guvernul României în acest document. Pentru că e vorba de sume foarte mari, e firesc să existe o rigurozitate foarte mare la Bruxelles privind modul în care urmează a fi cheltuiţi banii. Criticile majore sunt acelea că PNRR-ul trimis de Guvern este incoerent, nerealist şi netransparent”, spune europarlamentarul Corina Creţu.

Ea explică faptul că PNRR-ul este incoerent pentru că pe parcursul documentului apar, pentru aceeaşi investiţie, sume diferite.

„De exemplu, pentru renovarea secţiilor de terapie pentru nou-născuţi se cer 80 de milioane euro, într-o formă a documentului, în alta apar 71 de milioane euro. La fel se întâmplă şi la alte capitole: de exemplu, educaţie sau modernizarea infrastructurii feroviare. PNRR-ul României este nerealist pentru că multe sume sunt exagerate: de exemplu, sunt prevăzute 133.000 euro de persoană pentru un training. Mai mult, PNRR-ul este netransparent, pentru că nu reiese clar cum au fost făcute calculele, ce rată a schimbului valutar a fost folosită, nu există costuri detaliate, de multe ori nu sunt trimise documente justificative”, scrie, pe Facebook, Corina Creţu.

Europarlamentarul spune că Guvernul României a căzut acest prim examen şi „e cu atât mai grav cu cât aceste critici încep de la lucruri foarte simple, de bază”.

„Mă tem că aceste critici sunt doar vârful icebergului şi că, în următoarea perioadă, vor fi multe alte probleme identificate în PNRR. Din păcate, cred că devine din ce în ce mai clar de ce Guvernul României a recurs la lipsa de transparenţă - pe care, aşa cum ştiţi, eu am criticat-o constant. Se pare, însă, că aceeaşi opacitate pe care Guvernul a practicat-o în ţară, a fost aplicată şi în raport cu Comisia Europeană”, a mai spus Corina Creţu.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ar putea fi aprobat doar în septembrie, ceea ce va duce la întârzieri mari, a declarat, joi seara, la emisiunea STIU, de la Aleph News, europarlamentarul PSD Victor Negrescu, după ce Comisia Europeană a transmis zeci de observaţii.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, la Antena 3 că documentul PNRR prezentat de România a fost desfiinţat de specialiştii Comisiei Europene. Ciolacu a vorbit despre ruşine şi despre conflict de interese în cazul celor care au întocmit documentele.

La rândul său, premierul Florin Cîţu a arătat într-o postare pe Facebook că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu a fost respins şi nu a fost retrimis de Comisia Europeană, caracterizând informaţiile apărute drept fake news.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici