Norica Nicolai acuză PSD că nu s-a consultat cu ALDE în privinţa OUG anunţate de Birchall

Norica Nicolai a afirmat, vineri, că ALDE nu a fost consultat în privinţa OUG pentru înăsprirea pedepselor pentru infracţiuni contra persoanei şi pentru eliberare condiţionată. E a adăugat că PSD a încălcat angajamentul făcut după referendum, aceea de a nu mai modifica prin OUG domeniul justiţiei.

Urmărește
430 afișări
Imaginea articolului Norica Nicolai acuză PSD că nu s-a consultat cu ALDE în privinţa OUG anunţate de Birchall

Norica Nicolai acuză PSD că nu s-a consultat cu ALDE în privinţa OUG anunţate de Birchall

„Ridic şi o problemă de colaborare la nivel de coaliţie. Mă aşteptam, ne aşteptam, ca, la discuţia de zilele trecute din şedinţa coaliţiei, să ne fie prezentate aceste măsuri, să le discutăm, şi nu să le aflăm ieri dintr-o conferinţă, fie ea şi a unui ministru. Să fie oare explicaţia acestei situaţii faptul că unul dintre partenerii din această coaliţie a decis să încalce ceea ce, imediat după referendumul din 26 mai, ne-am angajat să respectăm, ca urmare a voinţei exprimate a românilor, şi anume să nu mai intervenim în niciun fel prin ordonanţe de urgenţă în domeniul juridic?”, a afirmat Norica Nicolai, pe Facebook, în contextul ordonanţei anunţate de ministrul Ana Birchall.

Preşedintele Consiliului Naţional al ALDE susţine că, în esenţă, ordonanţa de urgenţă pentru înăsprirea pedepselor pentru anumite infracţiuni este una pozitivă, însă ar trebui majorate şi pedepsele pentru trafic de persoane

„Decizia premierului Viorica Dăncilă, promovată de ministrul Justiţiei, de a înăspri pedepsele pentru anumite infracţiuni este una pozitivă, în esenţă. Sunt însă câteva chestiuni care trebuie reglementate suplimentar. Vorbesc în primul rând despre traficul de persoane, care este o realitate cu care România se confruntă şi care este ignorată, din păcate, atât în maniera în care autorităţile statului, şi mă refer la Poliţie şi Parchet, îşi fac datoria de a investiga profesionist acest lucru, cât şi în tratamentul penal. Consider că aici se impune categoric o majorare a limitelor de pedepse.Propunerea de ordonanţă de urgenţă cu privire la eliberarea condiţionată anulează practic această instituţie penală şi este evident, în opinia mea, că, pentru o societate europeană, soluţia este nu perioada de detenţie excesivă, ci cea de prevenire şi de prevedere de măsuri de reintegrare a persoanelor care au comis o faptă penală, măsuri care de altfel au fost ignorate total până acum”, a adăugat Norica Nicolai.

Aceasta a afirmat că nu înţelege de ce competenţa cu privire la infracţiunile de omor trebuie să treacă la DIICOT, pentru că în Parchetul General sunt specialişti cu rezultate notabile.

„Nu înţeleg de ce competenţa cu privire la infracţiunile de omor trebuie să treacă la DIICOT, atâta vreme cât în Parchetul General avem specialişti de excepţie şi cu rezultate notabile. Nu cred că este o măsură de politică penală corectă slăbirea principalelor instituţii pe care Constituţia le consacră în acţiunea împotriva criminalităţii. Şi aceste obervaţii sunt la o primă vedere, generate de prezentare publică a ordonanţei de către ministrul justiţiei”, mai scrie Norica Nicolai.

Ea a adăugat că rezultatul referendumului de pe 26 mai ar trebui respectat, iar preşedintele Klaus Iohannis şi Guvernul ar trebui să nu ignore voinţa cetăţenilor.

„În al doilea rând, în opinia ALDE, statul de drept, atunci când cetăţeanul este consultat cu privire la o măsură de politică penală prin referendum, înseamnă respectarea voinţei cetăţeanului. Românii s-au pronunţat categoric în 26 mai şi nu înţeleg de ce preşedintele Klaus Iohanns, iniţiatorul acestui referendum, dar şi Guvernul aleg să ignore această voinţă. Preşedintele, în opinia mea, ar fi fost primul care ar fi trebuit să reacţioneze în privinţa acestor propuneri. Mă întreb de ce nu o face. Sau pentru dl Klaus Iohannis voinţa poporului a fost doar un sprijin electoral la momentul oportun şi atât?”, se mai arată în postarea de pe Facebook.

Norica Nicolai reacţionează şi la declaraţia lui Tudorel Toader, care susţine că a fost dat afară din Guvern pentru că a refuzat să dea amnistie şi graţiere.

„Am văzut zilele astea insistenţa cu care fostul ministru Tudorel Toader se grăbeşte să justfice în spaţiul online faptul că motivele revocării domniei sale din funcţia de ministru, de către coaliţia PSD-ALDE, au fost generate de opoziţia de a susţine amnistia şi graţierea, printre alte măsuri. Îmi amintesc doar că, nu numai că eu am spus că o astfel de măsură nu ar fi adecvată, ci că, mai ales, dl Călin Popescu Tăriceanu s-a opus, în toate discuţiile, promovării unor astfel de măsuri. Pentru adevăr, stimate coleg, te-aş ruga să îţi aminteşti şi tu!”, a susţinut membrul ALDE.

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a anunţat, joi, că a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea unor acte normative prin care se propun pedepse mai mari pentru infracţiuni contra persoanei şi înăsprirea condiţiilor pentru eliberare condiţionată.

Taguri:
nicolai,
dăncilă,
oug

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici