"În această chestiune aş fi foarte reticient să mergem pe o ordonanţă de urgenţă, deoarece politic nu vreau să se creadă că Guvernul este dispus să albească averile unora dintre cei care le-au obţinut nejustificat", a spus Tăriceanu, prezent la conferinţa de bilanţ a ministrului Justiţiei.
El a arătat că un astfel de proiect ar trebui prezentat atât în dezbatere publică, cât şi Parlamentului.
Curtea Constituţională a decis, în urmă cu o săptămână, că este neconstituţională Legea pentru modificarea Legii 115/1996 pentru declararea şi controlul averii demnitarilor, magistraţilor, a unor persoane cu funcţii de conducere şi de control şi a funcţionarilor publici.
În 11 martie, Camera Deputaţilor (Cameră decizională) a decis modificarea articolului 3 din Legea 115, în sensul că "(1) declaraţia de avere se face în scris, pe propria răspundere, potrivit modelului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta lege; (2) datele solicitate în declaraţia de avere constituie informaţii cu caracter public şi derogă de la prevederile legale privind confidenţialitatea datelor cu caracter special".
Curtea a fost sesizată de 71 de deputaţi cu privire la neconstituţionalitatea dispoziţiilor art. I pct. 2 din Legea pentru modificarea Legii nr.115/1996 pentru declararea şi controlul averii demnitarilor, magistraţilor, a unor persoane cu funcţii de conducere şi de control şi a funcţionarilor publici, dispoziţii prin care a fost modificat alin.(1) al art.18 din Legea nr.115/1996.
Sesizarea a fost formulată de un număr de 71 de deputaţi în cadrul controlului anterior promulgării legii, potrivit prevederilor art.146 lit.a) din Constituţie.
În urma deliberării, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a constatat că legea este neconstituţională.