- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (02.02.2015, 19:44)
- Andi Manciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Noua conducere a Senatului a fost aleasă după circa două ore de dispute între putere şi opoziţie
Noul Biroul Permanent al Senatului a fost ales luni după circa două ore de dispute între PSD şi PNL pe marginea modului în care se calculează ponderea parlamentară, liberalii solicitând o poziţie în plus în conducerea acestei camere a Parlamentului, iar social-democraţii împotrivindu-se.
Urmărește
4414 afișări
Noua conducere a Senatului a fost aleasă după circa două ore de dispute între putere şi opoziţie (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Disputa dintre PSD şi PNL a plecat de la eşecul negocierilor liderilor grupurilor parlamentare pe marginea componenţei Biroului Permanent şi a funcţiilor alocate în acest for.
Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, anunţând eşecul negocierilor şi improbabilitatea unei înţelegeri între liderii grupurilor, a solicitat un vot al plenului Senatului care să decidă ca alegerea noului Birou Permanentă să aibă loc luni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
Liderul senatorilor PNL a replicat faptul că în Regulamentul Senatului se precizează faptul că se poate ajunge la un vot al plenului abia după trei zile în care nu se ajunge la un consens al liderilor.
De asemenea, un al subiect de dispută a vizat includerea sau nu a preşedintelui Senatului în calculul ponderii parlamentare care trebuie să se regăsească în Biroul Permanent.
În timp ce Sârbu a afirmat că trebuie să se facă abstracţie de funcţia deţinută de Călin Popescu Tăriceanu, liberalii au afirmat că această funcţie face parte din Biroul Permanent şi ca urmare grupul PC nu ar trebui să mai primească o altă funcţie în conducerea Senatului.
”Numărul de reprezentanţi în Biroul Permanent ai fiecărui grup parlamentar, în care se include şi preşedintele Senatului, trebuie să respecte ponderea numărului de senatori ai fiecărui grup faţă de numărul total de senatori”, se arată în prevederea din Regulamentul Senatului asupra cărora PSD şi PNL şi-au disputat numărul de funcţii din conducerea acestei camere.
Atât senatorul PNL Dumitru Oprea, cât şi Nicolae Vlad Popa sau Alexandru Pereş i-au reproşat lui Tăriceanu încălcarea Regulamentului Senatului în cazul în care va supune la vot alegerea noilor membri ai Biroului Permanent fără consensul liderilor grupurilor mai devreme de trei zile.
Pereş a invocat inclusiv prevederile referitoare la acţiunea de revocare a preşedintelui Senatului pentru încălcarea gravă a Regulamentului.
”Acum ne daţi posibilitatea ca acele lucruri discutate acum o zi sau două zile să se materializeze. Avem deja încălcare gravă prin care să declanşăm această chestiune”, a reclamat senatorul PNL.
După două pauze de consultări, liderul senatorilor PNL, Ion Popa, a anunţat în cele din urmă că liberalii îşi vor desemna patru membri în Biroul Permanent, renunţând astfel la solicitarea de a avea un membru în plus faţă de alocarea susţinută de PSD.
”Considerăm că astăzi a avut loc o încălcare flagrantă şi ruşinoasă a Regulamentului Senatului, prin stabilirea numărului de reprezentanţi ai grupurilor parlamentare în Biroul Permanent al Senatului. În acelaşi timp, pentru că nu dorim să blocăm lucrările Senatului şi pentru că sunt atâţia oameni care ne urmăresc şi care au aşteptări mari de la noi, vom face patru propuneri”, a spus Popa.
El i-a nominalizat pe Teodor Atanasiu pentru funcţia de vicepreşedinte al Senatului, pe Cristian Bodea pentru funcţia de chestor, iar pentru două poziţii de secrerat pe Alexandru Pereş şi Mario Ovidiu Oprea.
De asemenea, din partea grupului PC-PLR a fost nominalizat Vasile Nistor ca vicepreşedinte al Senatului, iar din partea UDMR pentru poziţia de chestor pe Verestoy Attila.
Totodată, PSD i-a desemnat ca vicepreşedinţi ai Senatului pe Ioan Chelaru şi Dumitrescu Cristian, în poziţia de secretari pe Ion Rotaru şi Purec Ion Simion, iar în cea de chestor pe Constantinescu Florin şi Moga Nicolae.
Noul Biroul Permanent a ales prin vot secret asupra listei de membri cu 115 voturi pentru 3 abţineri şi 5 voturi împotrivă.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Camera Deputaţilor şi-a ales noua conducere
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe