NOUA CONSTITUŢIE - Ponta îşi menţine poziţia privind familia: O modificare ar fi inutilă şi conservatoare

Premierul Victor Ponta îşi menţine poziţia privind păstrarea în forma actuală a articolului despre familie din Constituţie, considerând că precizarea inutilă legată de căsătoria între "bărbat şi femeie" este copiată din procedura Ungariei, contestată în Europa, şi ar da un mesaj de conservatorism.

Urmărește
1455 afișări
Imaginea articolului NOUA CONSTITUŢIE - Ponta îşi menţine poziţia privind familia: O modificare ar fi inutilă şi conservatoare

NOUA CONSTITUŢIE - Ponta îşi menţine poziţia privind familia: O modificare ar fi inutilă şi conservatoare (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Aici m-am opus clar, pentru că nu sunt de acord să tot punem restricţii în Constituţie. Este o mare problemă de percepţie şi pentru mine este important să fim priviţi cu această modificare a Constituţiei ca modernizând România şi mergând spre un trend european, nu întorcându-ne, nu suntem republică fundamentalistă. Această precizare inutilă, a căsătoriei între un bărbat şi o femeie, este copy-paste din modificarea adusă în ianuarie la Constituţia Ungariei, o modificare extrem de contestată în toată Europa. Mie mi s-a părut că dă un mesaj inutil de conservatorism, dacă textul actual e suficient şi bun, de ce să schimb ceva ce e bun?", a spus Ponta la RTV.

Zeci de ONG-uri se declară îngrijorate de declaraţia premierului Ponta privind păstrarea în forma actuală a articolului despre familie din Constituţie, care, în opinia lor, arată "o minimizare a responsabilităţii statului în a asigura cadrul adecvat de dezvoltare a noilor generaţii".

"Ne exprimăm îngrijorarea faţă de declaraţia Domnului Prim-ministru Victor Ponta de a păstra articolul în forma actuală, fără evidenţierea rolului şi importanţei familiei tradiţionale. Acest lucru relevă o minimizare a responsabilităţii pe care o are Statul în a asigura cadrul adecvat de dezvoltare al noilor generaţii şi interferează flagrant cu modul de viaţă al românilor, majoritar creştini. Ne exprimăm speranţa că se va ţine seama de credinţa spirituală a românilor şi se va recunoaşte în noua Constituţie locul şi rolul Familiei tradiţionale", se arată într-un comunicat semnat de 78 de organizaţii din Coaliţia pentru Familie.

În acelaşi context, asociaţiile semnatare, care se declară reprezentante ale societăţii civile creştine din România, îşi exprimă clar voinţa de modificare a articolului 48 din Constituţie, prin formularea "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie".

"Românii, în majoritatea lor, consideră Familia tradiţională, formată din bărbat şi femeie, ca fiind primul şi cel mai important centru al vieţii sociale. Familia tradiţională reprezintă nucleul de formare a noilor generaţii iar rolul esenţial jucat de aceasta în viitorul unei ţări trebuie specificat şi recunoscut în noua Constituţie", se mai arată în comunicat.

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, miercuri, un amendament care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între "un bărbat şi o femeie", sintagmă care înlocuieşte cuvântul "soţi", prezent în textul actual al Legii fundamentale.

Articolul 48, alineatul (1) din actuala Constituţie, care are conţinutul "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor" devine: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor".

Amendamentul a fost iniţiat de deputaţii Florica Cherecheş, Grigore Crăciunescu şi Mircea Dolha.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici