Prima pagină » Politic » Noua lege privind carantina şi izolarea, amânată la vot în Senat, cameră decizională | DOCUMENT

Noua lege privind carantina şi izolarea, amânată la vot în Senat, cameră decizională | DOCUMENT

Proiectul de lege privind carantina şi izolarea a fost amânat pentru sâmbătă la vot în plenul Senatului, care este cameră decizională.
Noua lege privind carantina şi izolarea, amânată la vot în Senat, cameră decizională | DOCUMENT
Alina Mihai
10 iul. 2020, 08:37, Politic

Chiar dacă proiectul de lege a fost adoptat cu modificări, cu majoritate de voturi în Camera Deputaţilor, grupurile politice au depus mai multe amendamente de la o zi la alta, în Senat. 

Într-un mesaj pe Facebook, Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, spune că a descoperit noi orori juridice în proiect şi cere prezenţa „de urgenţă” a premierului Orban şi ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu. 

Cu o largă majoritate de voturi şi fără dispute politice, dar puternic amendat, proiectul Guvernului care prevede ce măsuri se pot impune în perioada epidemiilor a trecut joi de Camera Deputaţilor. 

Preşedintele şi Guvernul au făcut în aceeaşi zi apel ca proiectul să fie adoptat pentru a exista un cadru legal în cazul carantinei şi izolării, după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţional ordinul de ministru în baza căruia se putea decide restrângerea libertăţii individuale. În ziua votului, bilanţul de Covid-19 în România a crescut alarmant la 614 de cazuri. 

Ce modificări aduce noua lege:

  • Izolarea va fi obligatorie pentru bolnavi, la spital sau la domiciliu;
  • Tratamentul va putea fi refuzat de către pacienţi în scris;
  • Carantina va fi instituită printr-un ordin al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) pentru fiecare persoană, şi se aplică suspecţilor;
  • Ordinul DSP poate fi atacat în instanţă;
  • Cine nu respectă carantina va fi amendat;

Medicii vor putea fi detaşaţi obligatoriu, pe o perioadă de maximum 30 de zile. Ordinul de detaşare nu se poate prelungi fără acordul persoanei în cauză. Ordinul poate fi atacat, în termen legal, la instanţa de contencios administrativ.

Forma proiectului care a plecat de la Camera Deputaţilor la Senat