- Home
- Politic
- (14.05.2020, 22:36)
- Mihaela Gidei , Eduard Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Noua ordonanţă, explicată: Preşedintele Iohannis poate declara, din nou, stare de urgenţă
- Noua ordonanţă de urgenţă anunţată azi de Marcel Vela aduce modificări în domeniul situaţiilor de urgenţă şi aduce noi concepte care permit autorităţilor să intervină
- Avem şi o nouă definiţie a stării de alertă, dar şi un nou concept, „coordonare operaţională”
- Ordonanţa îi oferă lui Klaus Iohannis baza pentru a declara din nou starea de urgenţă
- AI DOCUMENTUL INTEGRAL LA FINALUL ARTICOLULUI
Urmărește
14389 afișări
Noua ordonanţă de urgenţă, explicată: Preşedintele Iohannis poate declara, din nou, stare de urgenţă
Noua ordonanţă anunţată azi de Marcel Vela, OUG 68/2020, modifică patru acte normative cu incidenţă în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă şi al protecţiei civile, respectiv: OUG 21/2004, OUG 1/2014, OG 88/2001 şi Legea 481/2004.
Pentru început, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă dobândeşte ceva mai multe atribuţii, între care şi un control al proiectelor cu finanţare externă, al cooperării civil-militare sau protecţiei civile în situaţiile de urgenţă, precum cea în care ne aflăm. De altfel, DSU, care se află în coordonarea lui Marcel Vela, va comunica public despre situaţiile de criză, odată cu acest act normativ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Mai departe, noua ordonanţă abrogă litera f) a articolului 2 din OUG 21/2004 (privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă), care defineşte de fapt starea de alertă.
Însă avem mai jos o altă definiţie a stării de alertă.
Concret, noua definiţie este: „Starea de alertă reprezintă răspunsul la o situaţie de urgenţă de amploare şi intensitate deosebite, determinată de unul sau mai multe tipuri de risc, constând într-un ansamblu de măsuri cu caracter temporar, proporţionale cu nivelul de gravitate manifestat sau prognozat al acesteia şi necesare pentru prevenirea şi înlăturarea ameninţărilor iminente la adresa vieţii, sănătăţii persoanelor, mediului înconjurător, valorilor materiale şi culturale importante ori a proprietăţii”.
De menţionat este că apare un nou concept, acela de coordonare operaţională, care este definit: „totalitatea măsurilor dispuse şi a acţiunilor desfăşurate de către factorii de decizie premergător şi pe timpul gestionării unei situaţii de urgenţă, în vederea organizării intervenţiei şi utilizării capabilităţilor disponibile într-o concepţie unitară, pentru atingerea obiectivelor stabilite”.
Asta înseamnă că sub umbrela conceptului „coordonare operaţională”, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă poate lua orice decizie astfel încât să fie atins „un obiectiv stabilit”, adică prevenirea răspăndirii noului coronavirus, în situaţia de faţă. Deci, Ludovic Orban, şeful acestui Comitet, poate dispune măsuri.
Iarăşi, o noutate este aceea că starea de alertă se declară 30 de zile. Însă nu e doar atât: noua ordonanţă de azi spune că starea de alertă poate fi prelungită cu alte 30 de zile ori de câte ori se impune. Nu este obligatoriu ca această stare de alertă să dureze 30 de zile: situaţia poate înceta înainte de împlinirea termenului dacă nu mai există risc.
Dacă ne uităm în proiectul de lege al stării de urgenţă aprobat de Parlament ieri, observăm o inadvertenţă: în forma trimisă la Klaus Iohannis pentru promulgare scrie că starea de alertă se instituie pentru maximum 60 de zile.
Marcel Vela are noi atribuţii prin această ordonanţă şi în Bucureşti. Comitetul de Urgenţă din Capitală poate declara starea de alertă la nivelul Bucureştiului doar cu acordul ministrului de Interne.
La rândul lui, Ludovic Orban trebuie să îşi dea acordul la declararea şi încetarea stării de alertă la nivelul judeţelor, aspect menţionat deja în ordonanţa deja cunoscută. Însă, noutatea este că premierul poate şi să prelungească această stare de alertă. Concret, Orban poate declara de câte ori este necesar starea de alertă.
Un alt alineat adăugat este acela care spune în comunităţile de risc comitetele pentru situaţii de urgenţă decid ce măsuri se pot lua pentru a diminua acel risc. Ordonanta spune că trebuie asigurată „rezilienţa”. De exemplu, o comunitate unde exista risc de focar era Ţăndărei.
Un alt aspect important este acela că măsurile aplicate în starea de alertă sunt reevaluate în baza Constituţiei (articolul 93 - Măsuri excepţionale) pentru a analiza dacă se impune, din nou, stare de urgenţă.
Practic, ofera o noua baza pentru a aplica avertismentul de azi al preşedintelui Klaus Iohannis: „Dacă situaţia se va înrăutăţi şi datele vor arăta un număr galopant de infectări, care va duce la supraaglomerarea spitalelor, atunci nu voi ezita să declar din nou stare de urgenţă!”.
Un alt articol modificat este acela care spune că deciziile comitetelor pentru situaţii de urgenţă sunt obligatorii pentru destinatari. Un alt articol este acela care spune că DSU informează operativ către ministrul de Interne, către premier şi către Klaus Iohannis atunci când există stări potenţial generatoare de situaţii de urgenţă.
De menţionat este că DSU era până acum în subordinea MAI. Ordonanţa aduce modificări Legii 481/2004 privind protecţia civilă, mai precis articolului 7, care odată modificat, spune că DSU (condus de Raed Arafat) face coordonarea în domeniul protecţiei civile. Iniţial, această coordonare era făcută de IGSU, prin inspectoratele judeţene.
OUG 68 by Mediafax.ro on Scribd
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe