O asociaţie l-a reclamat la Comisia de Disciplină a SRR pe şeful CNS Mureş, redactor la radio

Şeful Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) Mureş, Biro Zsolt, care este şi redactor la Radio Târgu Mureş, va fi audiat de către Comisia de Disciplină a Radioului Public, după ce o asociaţie culturală a depus plângere împotriva lui, susţinând că este în incompatibilitate.

20 afișări

Biro Zsolt, redactor la Radio Târgu Mureş, ales recent preşedinte al Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) Mureş, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că va fi cercetat de Comisia de Disciplină a Radioului Public pe motiv de incompatibilitate, în urma unei plângeri formulate împotriva sa de asociaţia culturală ASTRA, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit lui Biro, data la care a fost convocat în faţa Comisiei de Disciplină a SRR este 14 iulie, asociaţia culturală ASTRA, care l-a reclamat, susţinând că există o incompatibilitate între calitatea sa de redactor al Radioului Public şi funcţia în care a fost ales recent - de preşedinte al CNS Mureş.

"Singurul lucru politic, să nu ne ascundem după degete, este că CNS doreşte autonomia Ţinutului Secuiesc şi militează pentru acest lucru. Am fost învinuit că fac parte dintr-o organizaţie care are ţeluri anticonstituţionale şi antiromâneşti chiar", a spus Biro Zsolt, adăugând că CNS militează cu mijloace democratice pentru acest scop, nu este partid, ci asociaţie civică, şi nu a fost niciodată scos în afara legii.

El a precizat că nu numai CNS, dar şi UDMR şi Partidul Civic Maghiar militează pentru autonomie, în acest context el anunţând că a adresat o scrisoare deschisă Comitetului Director al Studioului Regional de Radio Târgu Mureş, din care face parte şi Borbely Melinda, soţia vicepreşedintelui politic al Uniunii, Borbely Laszlo.

"Cum este posibil ca la un post public să deţină funcţie de conducere nevasta unui lider politic aflat de 15 ani la guvernarea ţării şi eu, ca simplu redactor, sunt contestat deoarece am acceptat o funcţie onorifică la o asociaţie civică inexistentă. Munca mea redacţională nu poate fi contestată. Nu pot fi învinuit de imparţialitate şi nu m-am transformat într-o portavoce a CNS", a spus Biro, adăugând că la secţia Radioului Public unde lucrează "se poate vorbi uneori de cenzură".

El a precizat că oricum a solicitat intrarea în concediu fără plată.

De cealaltă parte, redactorul-şef adjunct al Radio Târgu Mureş, Borbely Melinda, a spus că Biro Zsolt "face parte dintr-o formaţiune care nu ajută copiii orfani" şi, pentru a activa într-o asociaţie cum ar fi CNS, ar fi trebuit să obţină acordul Comitetului Director al Studioului Regional de Radio Târgu Mureş.

"Acea asociaţie se numeşte CNS, am aflat că el e preşedintele Scaunului Mureş. Potrivit articolului 13 din Legea 41, personalul de specialitate (din Radioul Public - n.r.) nu poate face parte din formaţiuni politice şi nu poate deţine funcţii, cu excepţia celei de cadru didactic, decât cu acordul Comitetului Director. Or, el n-a venit ne spună. E jenant ca doi oameni din presă să vorbească unul cu altul prin presă, uşa biroului meu este permanent deschisă. Să-mi spună că i-am îngrădit exprimarea liberă", a spus Borbely Melinda.

Ea a arătat că are cunoştinţă de textul scrisorii deschise a lui Biro, întrucât acesta i-a lăsat, în lipsă, un exemplar pe birou şi a precizat că el a cerut într-adevăr un concediu fără plată, până în martie anul viitor, care încă nu i s-a aprobat.

"Cred că trebuie să aibă grijă de echidistanţă. El face parte dintr-o formaţiune care nu ajută copiii orfani. A cerut concediu fără plată, încă nu s-a aprobat, începând din 15 august. Noi putem să-i acordăm o lună, el a cerut până în martie anul viitor. Eu n-am fost convocată, pentru că nu fac parte din Comisia de Disciplină a SRR. În ce mă priveşte, legea nu interzice ca soţia unui demnitar să aibă o funcţie de conducere. Eu am fost redactor, am dat concurs pentru funcţia de redactor-şef adjunct şi responsabil de minorităţi în SRR. Pe undeva, mi se pare că domnul Biro discreditează radioul nostru, ceea ce nu este un lucru bun", a conchis Borbely Melinda.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici