O delegaţie MAE-MApN condusă de Aurescu face o vizită la Washington

O delegaţie interministerială MAE-MApN condusă de secretarul de stat Bogdan Aurescu se va deplasa la Washington în perioada 3-6 iunie, pe agenda discuţiilor aflându-se şi paşii de urmat pentru amplasarea pe teritoriul României a unor componente ale scutului antirachetă.

Urmărește
13 afișări

Conform unui comunicat al MAE remis, joi, agenţiei MEDIAFAX, programul vizitei va cuprinde întâlniri cu oficiali de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat, Congresului SUA şi Departamentului Apărării. La nivelul Departamentului de Stat, Bogdan Aurescu va discuta cu Ellen Tauscher, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, Nancy McEldowney, prim-adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi euro-asiatice, Pamela Quanrud, adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi euro-asiatice, şi Frank Rose, asistentul adjunctului secretarului de stat pentru politica de apărare şi operaţiuni de verificare.

De asemenea, secretarul de stat Bogdan Aurescu se va întâlni cu Michael Turner, preşedinte al subcomitetului pentru forţe strategice din cadrul Comisiei pentru forţele armate a Camerei Reprezentanţilor, şi Loretta Sanchez, vicepreşedinte al subcomitetului pentru forţe strategice din cadrul Comisiei pentru forţele armate a Camerei Reprezentanţilor.

Programul deplasării la Washington include şi o întrevedere la Departamentul Apărării, cu James Townsend, adjunct al asistentului secretarului apărării pentru Europa şi NATO.

Agenda de discuţii în aceste întâlniri va fi cuprinzătoare şi va include subiecte din portofoliul gestionat de oficialul român aflate în actualitatea internaţională, regională şi bilaterală, precizează MAE.

Conform sursei citate, între altele, vor fi analizate stadiul şi perspectivele de dezvoltare în continuare a relaţiei de Parteneriat Strategic între România şi SUA, inclusiv în ceea ce priveşte paşii de urmat în vederea intrării în vigoare a Acordului privind amplasarea, pe teritoriul României, a unor componente terestre ale sistemului american de apărare antirachetă în Europa, care a fost finalizat la nivelul delegaţiilor de negociere la runda a 7-a, din 4 mai 2011. Subiectul apărării antirachetă va fi abordat şi din punctul de vedere al dezvoltărilor la nivelul NATO.

Un alt subiect discutat va fi cel al relaţiei NATO-Rusia în contextul deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Lisabona, printre care cea de cooperare în domeniul apărării antirachetă ocupă un loc aparte.

Va fi trecută în revistă cooperarea româno-americană în teatrele de operaţii. Tot pe plan politico-operaţional, va fi discutată relaţia SUA-UE în contextul semnării recente a Acordului de cooperare în domeniul gestionării crizelor. De asemenea, vor fi avute în vedere evoluţiile recente din vecinătatea Alianţei Nord-Atlantice, cu accent special asupra celor din regiunea Mării Negre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici