O firmă privată românească a exportat muniţie în Georgia

Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a declarat, miercuri, la Comisiile reunite de politică externă şi de apărare din Senat, că există o firmă din România care a exportat muniţie în Georgia, fără a preciza însă numele acesteia.

Urmărește
1161 afișări
Imaginea articolului O firmă privată românească a exportat muniţie în Georgia

O firmă privată românească a exportat muniţie în Georgia (Imagine: Mediafax Foto)

Meleşcanu a menţionat că nu este vorba de statul român, de Ministerul Apărării sau de Romtehnica.

"Există o companie românească, o companie care şi-a obţinut certificatul de export de la ANCEX, înainte de a exista orice urmă de conflict în Georgia şi care a exportat muniţie în Georgia", a spus ministrul.

"Nu e statul român, nu e Ministerul Apărării, nu e nici măcar firma de comerţ exterior a Ministerului Apărării, Romtehnica. Este o societate românească, a exportat într-o ţară care nu era sub niciun fel de embargo, nu era în niciun conflict", a spus Meleşcanu, răspunzând astfel unei întrebări a senatorului PRM Corneliu Vadim Tudor referitoare la firmele care au exportat armament în Georgia.

Fostul ministru al Apărării Teodor Atanasiu a declarat, la jumătatea lunii august, la Alba Iulia, că, dacă au fost exportate pistoale mitralieră în Georgia, cu siguranţă au fost din cele produse la Cugir, aceasta fiind singura fabrică producătoare de astfel de armament din ţară.

MAE a informat, tot la jumătatea lunii august, că România, producător şi furnizor de produse militare, a livrat armament şi muniţie de infanterie autorităţilor guvernamentale din Georgia, cu respectarea prevederilor Cartei ONU, a regimului internaţional de sancţiuni şi a principiilor şi criteriilor Codului de conduită al Uniunii Europene privind exporturile de arme.

Liderul abhaz, Serghei Bagapsh, declarase anterior că în depozitele militare georgiene din defileul Kodori au fost descoperite cantităţi mari de armament, inclusiv arme de producţie românească şi americană, relatează site-ul Caucasian Knot, fondat de asociaţia rusă Memorial.

"Ministerul Apărării, aşa cum ştiţi, nu produce niciun fel de armament. Nu am exportat nici arme, nici muniţie în Georgia, vom verifica dacă pe linie comercială au fost asemenea cazuri. Nu s-au exportat arme în zonele acelea de (conflict), iar dacă s-au exportat au fost prin intermediari", a afirmat Meleşcanu răspunzând unei întrebări referitoare la declaraţiile liderului abhaz.

"Cotidianul" a relatat că România a exportat, anul acesta, armament de infanterie, componente şi muniţie pentru armament de infanterie şi echipamente pentru aeronave militare în valoare de 19.482.350 de dolari către Georgia şi că exporturile de arme către ţara din Caucaz ar putea continua anul acesta, având în vedere că valoarea licenţelor acordate de statul român pentru export de armament în 2008 către Georgia se ridică la 28.755.736 de dolari. În cadrul exporturilor au predominat puşca semiautomată cu lunetă (7,62 mm) şi mitraliera de calibru 12,7 mm, care se montează pe vehiculele blindate.

Ambasadorul Rusiei în România, Aleksandr Ciurilin, reiterează, într-o scrisoare deschisă, remisă, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că a fost găsit armament românesc în Georgia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici