- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (11.09.2016, 12:26)
- Cătălina Mănoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O lege care permite "cumpărarea" de vechime, pe ultima sută de metri în Parlament
O iniţiativă legislativă care permite ''cumpărarea'' de vechime pentru persoanele care nu au stagiul de pensie complet se află pe ultima sută de metri în Parlament după ce a fost adoptată de Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, PNL urmând să decidă săptămâna viitoare dacă o susţine.
Urmărește
13689 afișări
O lege care permite "cumpărarea" de vechime, pe ultima sută de metri în Parlament (Imagine Croitoru Maran / Mediafax Foto(
''Este vorba despre cumpărarea de vechime pentru cinci ani pentru persoane care de exemplu nu au mai lucrat, nu au mai putut să lucreze sau s-au dus la munca în străinătate şi pentru această perioadă pot plăti ca să poată beneficia de pensie. Sunt oameni care au lucrat toată viaţa, dar nu au stagiul complet, le mai trebuie doi, trei, până la cinci ani şi atunci există această posibilitate prin această iniţiativă în aşa fel încât să îşi poată completa, finaliza stagiul de cotizare astfel încât să beneficieze de pensie. Vom face o analiză la grup pentru a vedea dacă vom susţine iniţiativa în plen. Camera Deputaţilor este for decizional'', a declarat, pentru MEDIAFAX, deputatul PNL Cristian Pocora.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
În forma adoptată de Comisia de muncă, iniţiativa legislativă prevede că ''persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia''.
Persoanele interesate ''să îşi cumpere vechime'' încheie un contract de asigurare socială, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a iniţiativei legislative, potrivit Rapotului adoptat de deputaţii din Comisia de muncă.
Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială şi ultimii 5 ani anteriori acestei date.
Plata contribuţiei de asigurări sociale ar urma să fie făcută într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a iniţiativei legislative, potrivit sursei citate.
"Contribuţia de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuţiei de asigurări sociale pentru condiţii normale de muncă, reglementată de legislaţia în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii în vederea considerării stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. Baza lunară de calcul prevăzută o constituie cel puţin valoarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, reglementat de legislaţia în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii contribuţiei de asigurări sociale. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este cel aprobat prin hotărâre a Guvernului. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, iar valoarea câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este cea prevăzută în actele normative în vigoare la acea dată. Cota de contribuţie de asigurări sociale care se utilizează la calculul contribuţiei de asigurări sociale datorate este cea prevăzută în actele normative în vigoare la acea dată", prevede proiectul de lege adoptat de Comisia de muncă.
Raportul adoptat marţi în Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor cu majoritate de voturi (un vot împotrivă) a comasat trei propuneri de lege care au avut ca obiect crearea unor oportunităţi de asigurare pentru persoanele care nu au calitatea de pensionari şi care nu au fost asigurate în sistemul public de pensii, prina fiind depusă în anul 2011 de 4 deputaţi PNL (Câmpeanu Mariana, Florea Damian, Pocora Cristina-Ancuţa, Tuşa Adriana Diana), urmată de o iniţiativă a deputatului UDMR Kerekes Károly, în anul 2012, căreia i s-a adăugat o propunere de lege, în anul 2015, semnată de parlamentari de la toate partidele politice, inclusiv neafiliaţi.
Citeşte şi: Ministrul Sănătăţii, despre intrarea în politică: Nu neg că au existat oferte. O să mă gândesc
În anul 2011, prima iniţiativă legislativă care viza acest aspect, depusă de PNL, prevedea că vechimea poate fi "cumpărată", pentru o perioadă de maxim cinci ani, amendamentul fiind formulat de Cristina Pocora.
Pocora a afirmat că legislaţia a mai permis şi în trecut cumpărarea de vechime, însă pentru o perioadă de şase luni, dar până când oamenii care lucrau în străinătate au aflat de această oportunitate şi ''până când autorităţile s-au mişcat'' termenul a trecut.
''Pe termen scurt poţi spune că iniţiativa îţi aduce bani la buget. Era o solicitare a oamenilor, doar că din anul 2012 până acum a stat cam mult la sertar şi de aceea trebuie să o discutăm la grup'', a mai spus Pocora.
Punctul de vedere al Guvernului Ponta pe acest subiect a fost negativ, pe motiv că această ''cumpărare de vechime'' ar fi neechitabilă, iar Senatul a respins iniţiativele pe această temă în 2011, 2012 şi 2015.
Citeşte şi: Traian Băsescu: Dacă va fi în avantajul partidului voi candida. Vom face nişte analize sociologice
Citeşte şi: Volosevici retrage proiectul privind numirea directorilor pe baza "încrederii personale'': Regret că acest proiect nu a fost perceput ca atare şi a fost respins total
Citeşte şi: Un senator PNL vrea taxă pe meniul de nuntă. „Ţara asta are destule fluxuri din care să trăim foarte bine cu toţii”
Citeşte şi: Fostul preşedinte Traian Băsescu: Republica Moldova nu va fi niciodată membră a UE sau ''nu în următorii 20-30 de ani''/ Extinderea NATO, război
Citeşte şi: Elena Udrea vrea limitarea la trei luni a termenului în care cei care au săvârşit fapte de corupţie pot face denunţuri fără a fi pedepsiţi
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Ministrul Sănătăţii, despre intrarea în politică: Nu neg că au existat oferte. O să mă gândesc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:10
-
astăzi, 11:01
WhatsApp introduce o funcţie de transcriere a mesajelor vocale