- Home
- Politic
- PLOIEŞTI, (24.11.2014, 22:43)
- Daciana Ilie
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O nouă amânare, a 15-a, în procesul deputatului UDMR Marko Attila Gabor
Curtea de Apel Ploieşti, unde luni a avut loc un nou termen în procesul în care deputatul UDMR Marko Attila Gabor este judecat pentru abuz în serviciu într-un dosar privind restituirea unor imobile, a amânat din nou judecarea cauzei, acordând, pentru a 15-a oară, un nou termen de judecată.
Urmărește
303 afișări
O nouă amânare, a 15-a, în procesul deputatului UDMR Marko Attila Gabor (Imagine: Shutterstock)
Luni, la Curtea de Apel Ploieşti a avut loc un nou termen, al cincisprezecelea, în procesul în care deputatul UDMR Marko Attila Gabor este trimis în judecată sub acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, faptă pe care ar fi comis-o în perioada în care deţinea funcţia de secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice şi pentru care a fost condamnat în iunie 2012 la trei ani de închisoare cu executare de către Judecătoria Buzău, instanţă de fond în acest dosar instrumentat de DNA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Următorul termen a fost stabilit pentru miercuri, 26 noiembrie, decizia de amânare a judecării cauzei fiind luată ”pentru studierea actelor din dosar”, au declarat corespondentului MEDIAFAX reprezentanţii Curţii de Apel Ploieşti.
Luna aceasta se împlinesc doi ani de când dosarul a intrat pe rolul Curţii de Apel Ploieşti, timp în care această instanţă şi-a declinat competenţa către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în ianuarie 2013, pentru ca ulterior, în octombrie 2013, instanţa supremă să trimită cauza înapoi la Curtea de Apel Ploieşti.
Deputatul Marko Attila este acuzat de abuz în serviciu în acelaşi dosar în care a fost arestată preventiv şefa DIICOT Alina Bica, după ce a făcut parte dintr-o comisie a ANRP care a acordat ilegal o despăgubire în 2011.
Procurorii DNA au cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea parlamentarului, iar luni deputatul PSD Marcel Ciolacu, secretar al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, anunţa că BP va fi convocat ”imediat” ce va fi primită cererea DNA privind ridicarea imunităţii deputatului Marko Attila, precizând că această cerere nu a fost încă trimisă la Cameră.
Procurorii anticorupţie susţin că, în 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), care era compusă la acea vreme din Attila Marko, Alina Mihaela Bica, Dragoş George Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Ionuţ Diacomatu şi alte persoane, a aprobat un raport de evaluare, încălcând prevederilor legale privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente.
Dosarul aflat pe rolul Curţii de Apel Ploieşti este instrumentat de DNA Braşov, a fost trimis la instanţa de judecată în decembrie 2010 şi face referire la fapte datând din anul 2002, perioadă în care actualul parlamentar deţinea funcţia de secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice.
Marko Attila-Gabor a fost condamnat, în data de 28 iunie 2012, la trei ani de închisoare cu executare de către Judecătoria Buzău, care l-a găsit vinovat de comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. În acelaşi dosar au fost, de asemenea, condamnaţi Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal şi Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave. Marosan Tamas a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, în timp ce Silviu Clim a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Totodată, Judecătoria Buzău a dispus confiscarea specială de la Eparhia Reformată din Ardeal a sumei de 1.137.856 de lei.
Procurorii au stabilit că, în anul 2002, cei trei au făcut parte din comisia specială de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România, înfiinţată în baza OUG 83/1999. Cei trei acuzaţi au întocmit, în 14 mai 2002, o notă de constatare în care au arătat, contrar realităţii, că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe şi l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul în discuţie a avut destinaţia de şcoală din momentul edificării construcţiei şi includea două instituţii de învăţământ: Liceul Teoretic "Szekely Miko" Sfântu Gheorghe şi Liceul Teologic Reformat.
De asemenea, în cursul lunii aprilie 2002, Ministerul Administraţiei Publice stabilise că imobilul respectiv nu putea fi retrocedat în baza OUG 83/1999. În principal, retrocedarea s-a făcut în baza unui extras de carte funciară nevalabil, emis în 1990, cât şi a Cărţii Funciare care nu avea traducere autorizată în limba română, documente care fuseseră depuse în fotocopie de Eparhia Reformată din Ardeal.
Prin aceste fapte, acuzaţii ar fi prejudiciat statul român cu aproximativ 1.300.000 de euro, reprezentând valoarea imobilului. Conform sentinţei pronunţate de Judecătoria Buzău şi publicate pe portalul instanţelor de judecată ”partea vătămată Municipiul Sfântul Gheorghe nu s-a constituit parte civilă, prejudiciul nefiind acoperit”.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: BP al Camerei se va întruni ”imediat” ce va primi cererea de ridicare a imunităţii lui Marko Attila
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe