O nouă instituţie bancară în România: Banca Naţională de Dezvoltare, complet funcţională în 2026, sub tutela Guvernului. Suma alocată din PNRR

  • Guvernul României cheltuie 30 de milioane de euro din PNRR pentru crearea Băncii Naţionale de Dezvoltare.
  • Banca Naţională de Dezvoltare va fi complet funcţională în anul 2026. Apoi, BND va înghiţi Fondul Naţional de Garantare.
  • Capitalul social total al BND este estimat la 3 miliarde RON. Suma alocată din PNRR este de 10 milioane de euro.
Urmărește
2179 afișări
Imaginea articolului O nouă instituţie bancară în România: Banca Naţională de Dezvoltare, complet funcţională în 2026, sub tutela Guvernului. Suma alocată din PNRR

O nouă instituţie bancară în România

Mai apare o instituţie bancară pe piaţa din România. Se numeşte Banca Naţională de Dezvoltare şi funcţionează sub tutela Guvernului, zice ministrul Cristian Ghinea. Chiar dacă scrie negru pe alb în Planul de Redresare că noua bancă activează sub supravegherea BNR, şi acreditarea o ia tot de la Banca Centrală.

„Nu este sub tutela BNR. Este sub tutela Guvernului României”, spune Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene.

Poate mulţi se întreabă de ce mai era nevoie de o bancă. Avem Eximbank, avem CEC, care este utilitatea? Explicaţia vine tot de la ministrul Fondurilor Europene.

„Fondul Naţional de Garantare nu a putut să gestioneze instrumentele financiare din PNRR pentru că nu are acreditare de pilon al Uniunii Europene. Banca Naţională de Dezvoltare va avea această acreditare. Nu avem un instrument naţional. Îl creăm prin PNRR. Vom avea Banca Naţională de Dezvoltare a României”, mai spune Cristian Ghinea.

Ideea nu este nouă, dar s-a poticnit în birocraţie şi lipsa de fonduri. Guvernul ia din PNRR 30 de milioane de euro şi le investeşte în crearea acestei instituţii, care va fi complet funcţională prin 2026. Doi ani va dura crearea şi apoi Banca Naţională de Dezvoltare va înghiţi Fondul de Garantare.

„Are nişte obstacole de birocraţie şi de aprobare de la Uniunea Europeană şi de la Banca Centrală şi de la Ministerul de Finanţe. Este un Everest de birocraţie. Avem nevoie teribilă de o asemenea instituţie, să ne finanţeze creşterea economică. Eu cred că au găsit ideea de a opera o bancă comercială şi să asambleze Fondul (n.r. de Garantare) în interiorul Băncii şi nu invers, pentru că şi-au dat seama că aceasta este calea cea mai uşoară, de rezistenţă birocratică, pe care o are de întâmpinat”, explică Adrian Mitroi, analist financiar.

Capitalul social total al BND este estimat la 3 miliarde RON.

  • BND va fi înfiinţată ca o instituţie de credit
  • BND este deţinută 100% de stat
  • Activează sub supravegherea BNR, în conformitate cu legislaţia locală şi UE
  • BNR acordă aprobarea pentru constituire
  • BNR acordă autorizaţia de funcţionare
  • Personal estimat în faza iniţială: 165 persoane
  • Suma alocată din PNRR – 10 mil. euro
  • Lansarea activităţii este prognozată în anul 2026
  • BND va acorda finanţări de 300 de milioane de euro pe an

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici