„Din iunie, un singur judecător va fi cu domiciliul în Bucureşti. Va trebui s-o mutăm în opt localităţi, la fiecare acasă. Sincer, mi-ar plăcea. Ar fi bine să ne mutăm din Bucureşti, poate că ar fi mai relaxat în altă parte. Noi nu avem niciun fel de presiuni politice”, a spus preşedintele Curţii Constituţionale (CC).
În ce priveşte afirmaţiile unor judecători care s-au plâns că au existat presiuni, Zegrean a explicat că „erau opinii personale, nimeni nu a sesizat presiuni politice, au fost altfel de sesizări”.
Vicepreşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, Tudor Chiuariu (PNL), a propus joi, în cadrul unei dezbateri a Forumului constituţional, ca sediul CC să fie mutat din Bucureşti la Iaşi, Cluj-Napoca sau Sibiu, pentru a fi evitate presiunile politice asupra judecătorilor.
Chiuariu a menţionat că ideea a fost preluată de la un fost ministru de Justiţie al Germaniei, după ce a constatat „câtă pasiune naşte” în România această instituţie.
Senatorul PNL a precizat că mutarea sediului Curţii Constituţionale are drept scop „stabilirea unei anumite distanţe faţă de evenimentele politice ale zilei, faţă de presiunile politice”, astfel încât judecătorii Curţii să-şi păstreze imparţialitatea.
Chiuariu a mai susţinut că probabil că cele mai îndreptăţite localităţi „din punct de vedere al tradiţiei juridice” să găzduiască sediul CC ar fi Iaşi, Cluj-Napoca sau Sibiu.
De asemenea, senatorul PNL a propus instituirea a două niveluri de activitate a Curţii Constituţionale, respectiv a unui for de apel unde să poată fi decise eventualele contestaţii faţă de deciziile iniţiale ale CC.