Oamenii de afaceri olandezi: Am făcut demersuri la Haga pentru aderarea României la Schengen

Oamenii de afaceri olandezi din România susţin că au făcut demersuri la Haga pentru a face posibilă aderarea la Schengen, ei precizând totodată că afacerile lor au prosperat şi că investiţiile în România nu sunt afectate de acest subiect.

Urmărește
738 afișări
Imaginea articolului Oamenii de afaceri olandezi: Am făcut demersuri la Haga pentru aderarea României la Schengen

Oamenii de afaceri olandezi spun că au făcut demersuri la Haga pentru aderarea României la Schengen

"Întreaga comunitate olandeză din România este împotriva poziţiei adoptate de partea politică din Olanda legată de aderarea României la spaţiul Schengen. În ultimele luni, am purtat un dialog constant cu autorităţile şi cu partea politică din Olanda, pentru a încerca să-i facem să se răzgândească în ceea ce priveşte opoziţia lor faţă de aderarea României la spaţiul Schengen. Din păcate, până în acest moment, acest dialog nu a avut rezultatul pe care ni l-am dorit, adică acceptarea fără nicio restricţie a aderării României la spaţiul Schengen", a spus Peter de Ruiter, preşedintele Camerei de Comerţ România-Olanda.

El a adăugat că, în opinia comunităţii olandeze a oamenilor de afaceri, România este pregătită de aderare şi trebuie să beneficieze de exact acelaşi tratament pe care l-au avut şi celelalte state atunci când au aderat la spaţiul Schengen.

La rândul său, Kees Kuijken, vicepreşedintele platformei Dutch-Romanian Network, a reiterat angajamentul comunităţii olandeze din România de a întreprinde toate demersurile pentru a determina autorităţile de la Haga să se răzgândească în privinţa aderării României şi Bulgariei la Schengen.

El a precizat că a fost făcut "un lobby foarte puternic" şi că reprezentanţii comunităţii olandeze din România au purtat discuţii cu "aproape toate partidele de la Haga". "Investiţiile olandeze în România sunt în continuă creştere şi credem că aceste investiţii vor creşte şi pe viitor. De asemenea, observăm în România şi oportunităţile pe care le oferă în ceea ce priveşte poziţia sa de forţă economică în partea de sud-est a Europei (...). Singura problemă pe care o avem în Olanda este poziţia unui partid naţionalist, care se împotriveşte tuturor aspectelor şi chestiunilor legate de Europa. În opinia noastră, România şi Bulgaria nu trebuie să plătească preţul opiniei pe care o exprimă acest partid", a spus el.

De asemenea, oamenii de afaceri olandezi au notat şi progresele făcute de România în combaterea corupţiei. "Corupţia din România nu are, în termeni generali, un impact - negativ sau pozitiv - asupra afacerilor. Eu, în calitate de consultant financiar, am discutat cu clienţii mei despre acest subiect şi poţi să ai un mare succes aici, în România, fără a te lovi de fapt de problemele legate de corupţie. Problema există - mai puţin pregnant decât în trecut. Dar ea există şi în alte ţări. Cred însă că am putea felicita Guvernul pentru măsurile luate la începutul anului pentru combaterea corupţiei", a spus a spus Peter de Ruiter, preşedintele Camerei de Comerţ România-Olanda.

Oamenii de afaceri olandezi au mai spus că lipsa unei decizii pozitive privind aderarea la Spaţiul Schengen nu îi împiedică în afaceri şi nici nu descurajează investitorii. "Afacerile îşi urmează cursul natural acolo unde există oportunităţi. Am avut succes în trecut, vom avea şi pe viitor", au spus ei.

De altfel, directorul executiv al Camerei de Comerţ România-Olanda a prezentat date care atestă creşterea investiţiilor olandeze în România. Potrivit acestuia, în iulie 2010 erau 3784 de companii cu capital olandez în România, în timp ce, în iulie 2011, numărul acestora crescuse cu 153, ajungând la 3.937 de companii.

"Investiţiile au avut o creştere de 1,5 miliarde de euro în ultimul an, iar în privinţa schimburilor bilaterale s-a înregistrat o creştere de 8,59%. Exporturile din România în Olanda au crescut cu 7,74%, în timp ce importurile din Olanda în România au crescut cu 9,13%", a mai spus el.

Potrivit acestuia, cel mai mult s-a investit în construcţia de nave, urmată de industria alimentară, produsele chimice, logistica şi finanţe şi bănci.

Oamenii de afaceri olandezi din România au mai spus că, din datele lor, companiile olandeze nu sunt împiedicate în vreun fel sau altul în activitatea lor de lipsa unei decizii privind aderarea României la Schengen. "Chiar în cadrul Dutch Romanian network s-au primit cereri din partea unor companii olandeze ca să vină în România. Chiar două vor să-şi mute sediul - pe care îl au în Polonia - în România", a spus Kees Kuijken, vicepreşedintele platformei Dutch-Romanian Network.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici