Obligaţia de a asigura reconversia poliţiştilor înaintea disponibilizării, eliminată de Cameră

Plenul Camerei a decis, marţi, ca din 1 ianuarie 2012 reconversia poliţiştilor al căror raport de serviciu încetează în urma reorganizării unităţii sau a reducerilor de posturi să se facă în "următoarele" şase luni după adoptarea acestor măsuri şi nu în "ultimele" şase luni dinaintea adoptării.

Urmărește
9 afișări

Prevederea constituie o modificare a Legii 360/2002 privind Statutul Poliţistului şi a fost cuprinsă într-un raport adoptat de Comisia de apărare şi votat, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor, cu 172 de voturi "pentru" şi 130 "împotrivă".

Modificarea adusă Statutului Poliţistului, care va intra în vogoare de la 1 ianuarie 2012, prevede că poliţiştii care la data încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de vârstă şi vechime pentru a li se acorda pensie de serviciu beneficiază de programe de reconversie profesională în "următoarele" şase luni adoptării acestor măsuri şi nu "în ultimele şase luni" dinaintea adoptării măsurilor, aşa cum se prevedea până în prezent.

Pe lângă această modificare, plenul a adoptat ca, din 1 ianuarie 2012, procedura şi cazurile de modificare sau suspendare a raporturilor de serviciu ale poliţistului se vor stabili prin ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor.

Tot din 1 ianuarie 2012, activitatea şi conduita poliţiştilor vor fi evaluate o dată pe an, iar concluziile se vor consemna în evaluarea anuală de serviciu cu acordarea unuia dintre următoarele calificative: "foarte bine", "bine", "satisfăcător", "nesatisfăcător".

În cazul în care poliţistul nu a desfăşurat activitate pe durata întregului an, calificativul acordat ca urmare a evaluării întocmite pentru perioada sau perioadele lucrate constiuie calificativ anual numai dacă activitatea desfăşurată depăşeşte cumulat şase luni, iar metodologia privind evaluarea poliţistului se stabileşte prin ordin al ministrului Adminsitraţiei şi Internelor, potrivit raportului adoptat de plenul Camerei.

Raportul care conţine aceste modificări ce vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2012 a fost vehement criticat în plen de reprezentanţii opoziţiei, care au semnalat faptul că, deşi proiectul de lege a avut drept scop instituirea unei baze meritocratice pentru promovare şi creşterea eficienţei poliţiştilor, a ajuns să deschidă poarta disponibilizărilor din MAI.

Deputatul PNL George Scutaru a acuzat puterea că prin aceste amendamente introduse de Ministerul Administraţiei şi Internelor se validează concedierea a mii de poliţişti, în timp ce viceliderul grupului PSD Aura Vasile a acuzat că puterea "a băgat pe sub uşă darea afară a 10.000 de angajaţi" din MAI.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege, care a fost adoptat de Senat în 2009.

Săptămâna trecută, Camera Deputaţilor nu a adoptat proiectul de lege privind disponibilizările din MAI, fiind înregistrate 150 de voturi "pentru", 132 "împotrivă" şi opt abţineri. Pentru adoptare ar fi fost necesare 167 de voturi favorabile. Camera Deputaţilor era for decizional în cazul acestui proiect de lege, respins anterior de Senat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici