- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (15.03.2016, 17:56)
- Cătălina Mănoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Obţinerea datelor de trafic, doar pentru "temeiuri justificate". Deputaţii au stabilit durata controlului judiciar la 5 ani
Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a votat marţi o OUG privind Codul penal, introducând existenţa unor "temeiuri justificate" în cazul obţinerii datelor de trafic şi localizare pentru ca acestea să poată fi considerate probe în dosar, deputaţii stabilind şi durata controlului judiciar la 5 ani.
Urmărește
401 afișări
Obţinerea datelor de trafic, doar pentru "temeiuri justificate". Deputaţii au stabilit durata controlului judiciar la 5 ani (Imagine: Maran Croitoru/ Arhiva Mediafax Foto)
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.82/2014 pentru modificarea şi completarea Codului de procedură penală. Membrii comisiei au hotărât ca obţinerea datelor de trafic şi de localizare prelucrate de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice ori furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului să respecte o serie de criterii, printre care şi existenţa unor temeiuri "justificate", pentru ca datele solicitate să constituie probe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Războiul din Ucraina, ziua 1006. Rusia se pregăteşte să pătrundă în sudul regiunii Doneţk, afirmă armata ucraineană / Consilierul pentru securitate al lui Trump cere încetarea escaladării în Ucraina
-
Presa rusă vorbeşte despre Călin Georgescu: a insistat cu prudenţă pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia
-
Agenţia rusă Ria Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu pe care îl numeşte "aliniat al Rusiei"
Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, a criticat adoparea sintagmei temeiuri "justificate". "Din punctul nostru de vedere era suficientă existenţa temeiurilor, pentru că în multe alte dispoziţii ale Codului de procedura penală nu veţi găsi o sintagma similară celei care a fost adoptată (temeiuri justificate-n.r.) el nu modifică cu nimic. Judecătorului, atunci când face analiza, îi era suficientă sintagma există temeiuri",a declarat preşedintele ÎCCJ, Livia Stanciu, la finalul dezbaterii, la solicitarea jurnaliştilor.
La rândul său, reprezentantul CSM a susţinut că introducerea sintagmei temeiuri justificate ''ne plasează într-o zonă mai restrictivă decât în cazul interceptărilor''.
"Temeiuri justificate ne plasează într-o zonă mai restrictivă decât la interceptări. Deci putem să cerem interceptări, dar nu putem s cerem listing de la furnizori, decât în măsura în care avem temeiuri justificate. Ajungem înapoi să trebuiască să facem interceptări înaintea listingului ca să avem temeiuri justificate. (...) Dacă urmărim metodele de supraveghere sau cercetare unele sunt mai intruzive decât acest 152, mă refer la interceptări, nici una dintre celelate nu conţine o prevedere" echivalentă literei b)", a susţinut reprezentantul CSM, cu privire la amendamentul depus de deputatul PNL Ioan Cupşa.
Citeşte şi: Zgonea cere reluarea dezbaterilor privind Codul Penal şi de Procedură Penală, după criticile CE
În cadrul dezbaterii, reprezentanţi ai instituţiilor abilitate au criticat introducerea sintagmei "temeiuri justificate" susţinând că posibilitatea verificării temeiurilor rezultă nu dacă se introduce sintagma "temeiuri justificate" în textul OUG, ci din faptul că "dispoziţiile organelor judiciare trebuie să fie consemnate în acte", explicând că "temeiurile care sunt reţinute în momentul dispunerii măsurii trebuie să fie concretizate şi verificabile de către un organ ierarhic superior dacă ne aflăm în faza urmăririi penale sau de către o instanţă dacă plângerea sau contestaţia este prevăzută în competenţa unui organ judecătoresc".
Pe de altă parte, deputaţii din comisie au stabilit că durata maximă a controlului judiciar va fi de 5 ani, deşi, Senatul a decis reducerea perioadei la 3 ani.
"În cursul judecăţii în primă instanţă, durata totală a controlului judiciar nu poate depăşi un termen rezonabil şi, în toate cazurile, nu poate depăşi 5 ani de la momentul trimterii în judecată", potrivit textului OUG nr.82/2014 pentru modificarea şi completarea Codului de procedură penală, pe care Comisia Juridică a adoptat-o.
Ministerul Justiţiei a susţinut păstrarea termenului de cinci ani, propus de Guvern.
"Termenul pentru măsura mai grea este prevăzut de cinci ani, noi considerăm că este proporţional şi justificat de interesul judecăţii, în cursul procesului penal, ca termenul propus de Ordonanţa de Urgenţă, de cinci ani, să fie păstrat”, a spus reprezentantul Ministerului Justiţiei în dezbaterea comisie juridice.
Deputatul PSD Marius Manolache a susţinut că termenul de trei ani, stabilit de Senat, este rezonabil, în contextul respectării drepturilor omului, libertăţilor şi a deciziilor CEDO.
"Termenul de trei ani mi se pare rezonabil, faţă de cel de cinci ani. Nu cred că putem face o comparaţie între termenul de cinci ani, care spune de durata arestării preventive pe marcursul judecăţii, şi controlul judiciar. În momentul în care i s-a aplicat această măsură mai uşoară, înseamnă că judecătorul s-a bazat pe ideea că nu sunt probe suficiente sau ar trebui un minom de probe pentru ca vedea dacă este vinovat”, a susţinut deputatul PSD Marius Manolache.
Citeşte şi: Curtea Europeană de Justiţie: Statele membre UE le pot impune extracomunitarilor să locuiască într-o anumită zonă
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Comisia Juridică rediscută din 15 martie peste 30 de decizii CCR privind Codul penal şi de procedură
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu inedit
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe