Statele Unite şi Israelul au făcut separat, de ani de zile, astfel de ameninţări voalate împotriva Iranului, care neagă că urmăreşte să obţină armament nuclear.
Demonstrarea hotărârii israeliano-americane ar putea, de asemenea, să-i ofere lui Biden un impuls atunci când va continua vineri în Arabia Saudită. Riadul are propriile sale preocupări legate de Iran, iar Biden speră să transforme acest lucru într-o apropiere israeliano-saudită sub auspiciile SUA, scrie Reuters.
„Cred că ceea ce veţi vedea în declaraţia comună este o promisiune şi un angajament de a nu permite niciodată Iranului să dobândească o armă nucleară şi că suntem pregătiţi să folosim toate elementele puterii noastre naţionale pentru a asigura acest rezultat”, a declarat un oficial american.
În 2015, Iranul a semnat un acord internaţional care limitează proiectele cu potenţial de fabricare a unei bombe. În 2018, preşedintele american de atunci, Donald Trump, a renunţat la pact, considerându-l insuficient, o retragere salutată de Israel.
De atunci, Iranul şi-a intensificat unele activităţi nucleare, punând pe jar încercarea puterilor mondiale de a reveni la un acord în cadrul negocierilor de la Viena. Israelul spune acum că ar susţine un nou acord cu prevederi mai dure. Iranul a ezitat să se supună unor restricţii suplimentare.
„Singurul lucru mai rău decât Iranul care există acum este un Iran cu arme nucleare„, a declarat Biden într-un interviu acordat miercuri televiziunii israeliene.