Oficial CE: România înregistrează progrese în cadrul MCV. Eforturile trebuie să continue

Publicat: 14 04. 2015, 17:12
Actualizat: 23 10. 2021, 08:29

„Ştim că sunt necesare eforturi suplimentare în combaterea corupţiei şi în intensificarea cooperării între România şi Bulgaria şi în cooperarea celor două ţări cu Comisia Europeană”, a adăugat Catherine Day, notând că MCV este un „instrument important pentru modernizarea” celor două ţări.

„România continuă să înregistreze progrese în aplicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Combaterea corupţiei la nivel înalt este impresionantă. (…) În acelaşi timp, România are sarcina importantă de a continua eforturile pentru asigurarea independenţei justiţiei. Este necesară continuarea eforturilor pentru consolidarea progreselor obţinute; în plus, sunt necesare acţiuni pentru combaterea corupţiei la nivelul eşaloanelor inferioare”, a spus Catherine Day.

„Acum, la opt ani de la introducerea MCV, observăm evoluţii clare în aplicarea reformelor; MCV a devenit un motor eficient al reformelor cu efecte tangibile”, a adăugat Catherine Day, recomândand României şi Bulgariei să ia măsuri pentru consolidarea reformelor şi pentru intensificarea cooperării între instituţiile din sfera guvernamentală şi judiciară.

„Mecanismul de Cooperare şi Verificare nu urmăreşte atingerea unui nivel abstract de perfecţiune. Obiectivul este atingerea unui nivel înalt de armonizare cu celelalte ţări membre ale Uniunii Europene. Trebuie să se ajungă la capătul unui drum lung, mai ales că MCV a beneficat de o susţine publică reală” atât în România, cât şi în Bulgaria, a insistat Catherine Day.

Comisia pentru Control Bugetar a PE a organizat, marţi, o audiere privind implementarea de către România şi Bulgaria a angajamentelor referitoare la reforma judiciară şi lupta împotriva corupţiei în cadrul MCV, în prezenţa şefei DNA Laura Codruţa Kövesi şi a ministrului Justiţiei Robert Cazanciuc. Scopul audierii este a permite „o discuţie profundă la nivelul PE pentru a evalua modul în care România şi Bulgaria implementează angajamentele privind reforma judiciară, lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate”, potrivit unui comunicat postat pe site-ul PE. La audieri iau parte, conform programului, secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, ministrul bulgar al Justiţiei, Hristo Ivanov, precum şi experţi din România şi Bulgaria dar şi alte ţări UE. Raportor este europarlamentarul Monica Macovei.