- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (26.06.2017, 08:25)
- Liviu Dadacus
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
OFICIAL: Mihai Tudose este propunerea PSD-ALDE pentru funcţia de premier. Olguţa Vasilescu: CExN al PSD a votat cu majoritate ca Tudose să fie propus premier; Nominalizarea, refuzată de cinci dintre cei care au primit-o. BIOGRAFIE
Conducerea social-democraţilor a decis luni prin vot cine va fi propunerea de premier cu care coaliţia PSD-ALDE va merge la consultările de la Cotroceni. Liviu Dragnea a anunţat înainte de a intra în şedinţa CEx al PSD că în momentul de faţă coaliţia de guvernare are 5-6 variante pentru funcţia de premier. Cu toate acestea, Liviu Dragnea l-a propus pe Mihai Tudose, ministrul Economiei în Cabinetul Grindeanu, singurul care ar fi acceptat nominalizarea.
Urmărește
22226 afișări
OFICIAL: Mihai Tudose este propunerea PSD-ALDE pentru funcţia de premier. Olguţa Vasilescu: CExN al PSD a votat cu majoritate ca Tudose să fie propus premier; Nominalizarea, refuzată de cinci dintre cei care au primit-o. BIOGRAFIE (Imagine: Marian Ilie/ Mediafax Foto)
UPDATE 13.30 Olguţa Vasilescu: Tudose va avea obligaţia să ne arate că nu are dublă comandă
Lia Olguţa Vasilescu a anunţat, imediat după şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, că Mihai Tudose, propunerea pentru funcţia de premier, va trebui să arate că nu are ”dublă comandă”, asta după ce a absolvit un curs post-universitar în domeniul securităţii naţionale.
”Va avea obligaţia să ne arate că nu are dublă comandă. De altfel a fost întrebat de membrii CEx-ului şi a dat garanţii că singura comandă e la PSD”, a spus luni Lia Olguţa Vasilescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
Aceasta a completat că partidul nu are de ce să îşi facă probleme în condiţiile în care” de câte ori au fost probleme în partid a acţionat ca un membru de partid”.
Mihai Tudose a absolvit un curs post-universitar în domeniul securităţii naţionale la Colegiul Superior de Securitate Naţională, Serviciul Român de Informaţii, în 2006. În acelaşi an a participat la un curs de specializare post-universitar la Colegiul Naţional de Apărare – Bucureşti.
UPDATE 13.15 Vasilescu: CExN al PSD a votat cu majoritate propunerea Tudose-premier; ceilalţi cinci au refuzat
Mihai Tudose a fost votat de majoritatea membrilor CExN al PSD, fiind înregistrate doar patru abţineri, şi va fi propunerea PSD şi ALDE pentru funcţia de premier. Vicepreşedintele PSD, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, luni, că propunerea PSD pentru funcţia de premier este Mihai Tudose, acesta fiind votat cu majoritate de CExN al PSD, fiind înregistrate 4 abţineri, ceilalţi 5 social-democraţi care au fost nominalizaţi declinând propunerea.
„Propunerea de prim-ministru este Mihai Tudose. A fost deja agreată această propunere, a fost votată de toţi membrii CExN-lui cu 4 abţineri”, a spus Vasilescu după CExN.
Ea a arătat că au existat 6 nume care s-au propus dezbaterii CExN-ului, nominalizarea fiind refuzată de cinci dintre cei care au primit propunerea.
„Cinci dintre noi am refuzat această propunere. Pentru mine cred că nu mai era niciun fel de surpriză pentru că eu m-am pronunţat în spaţiul public de 3 zile că nu voi accepta această propunere", a spus Olguţa Vasilescu.
Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a menţionat, la rândul său, că formaţiunea sa susţine propunerea avansată de PSD privind nominalizarea lui Mihai Tudose pentru funcţia de premier.
El a spus că la votul dat în ALDE privind această propunere a existat şi o abţinere, în persoana europarlamentarului Norica Nicolai.
UPDATE 12.30: Cine este Mihai Tudose, fost ministru al Economiei, varianta propusă de Liviu Dragnea pentru funcţia de premier
Mihai Tudose, propus de Liviu Dragnea pentru funcţia de premier, a fost ministru al Economiei în guvernul Grindeanu şi Ponta.
Potrivit datelor publicate, Mihai Tudose a absolvit în 1995 Facultatea de ştiinţe juridice şi administrative din cadrul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir”.
Tudose a absolvit un curs post-universitar în domeniul securităţii naţionale la Colegiul Superior de Securitate Naţională, Serviciul Român de Informaţii, în 2006. În acelaşi an a participat la un curs de specializare post-universitar la Colegiul Naţional de Apărare – Bucureşti.
În 2010, Tudose a obţinut diploma de Doctor în domeniul Ştiinţe Militare şi Informaţii, la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, Serviciul Român de Informaţii. Lucrarea s-a intitulat „Protecţia infrastructurile critice”. Un an mai târziu era lector universitar în cadrul aceleaşi instituţii, iar în 2013 ocupa postul de conferenţiar universitar la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Vitează”, SRI.
Mihai Tudose a cerut, în 2016, retragerea titlului de doctor, în urma acuzaţiilor de plagiat.
Ministrul propus a absolvit două programe de master. Masterul „Turismul în contextul dezvoltării regionale durabile” a fost realizat la distanţă la Facultatea de management, inginerie economică în agricultura si dezvoltare rurală, Universitatea de ştiinţe agronomice si medicină veterinară Bucureşti, iar programul de master de „Politici Economice Europene” a fost absolvit la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative – Bucureşti.
Mihai Tudose şi-a completat studiile cu un curs de specializare în „Analiza şi rezolvarea conflictelor armate", la Georgetown University, din Statele Unite, în colaborare cu Colegiul Naţional de Apărare.
Potrivit CV-ului, Mihai Tudose este preşedinte al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor; comisie pe care a mai condus-o în perioada 2004-2014, iar din 2000 până în 2004 a fost membru.
În perioada 2014-noiembrie 2015, Mihai Tudose a fost ministru al Economiei, Comerţului şi Turismului, în guvernul Ponta.
Mihai Tudose a fost ales deputat PSD de Brăila la alegerile parlamentare din 2016.
Ministrul propus a fost preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Elenă şi este din 2012 preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Federală Germania.
Tudose a ocupat mai multe funcţii în PSD în ultimii 25 de ani. Acesta este membru în FDSN din 1992. Din 1994 până în prezent este membru în Consiliul Naţional PSD.
În perioada 2004-2008, Tudose a fost preşedintele organizaţiei PSD din municipiul Brăila, iar din 2014 până în 2015 a fost preşedinte al Organizaţiei Judeţene PSD Brăila. Din 2015 până în prezent este vicepreşedinte PSD Naţional.
Potrivit declaraţiei de avere, deputatul deţine un apartament în municipiul Brăila, două autoturisme Mercedes şi o colecţie filatelică estimată la 30.000 de euro.
UPDATE 11.40: Mihai Tudose, ministrul Economiei - propunerea lui Dragnea în şedinţa CEx pentru premier
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea l-a propus pe Mihai Tudose, ministrul Economiei în Cabinetul Grindeanu, ca variantă de premier cu care PSD şi ALDE să meargă la consultările de la Cotroceni, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.
Potrivit surselor citate, preşedintele PSD a propus un singur nume în şedinţă. Este vorba despre ministrul Economiei din Guvernul Grindeanu, Mihai Tudose.
Toţi ceilalţi care ar fi fost variante pentru funcţia de premier- Olguţa Vasilescu, Carmen Dan, Mihai Fifor, Adrian Ţuţuianu şi Marcel Ciolacu- au refuzat nominalizarea.
Drept urmare, în şedinţa Comitetului Executiv al PSD se va da un singur vot, pentru susţinerea lui Mihai Tudose, au mai declarat surse politice.
UPDATE 10.20: Anterior şedinţei Comitetului Executiv, Liviu Dragnea a anunţat că în momentul de faţă coaliţia de guvernare are 5-6 variante pentru premier, iar Carmen Dan este una dintre acestea.
”Am avut şi ieri şi zilele trecute discuţii cu aproape toţi preşedinţii de organizaţii, cu o serie de parlamentari, cu o serie de colegi din ţară şi au reieşit 5-6 variante pentru postul de prim-ministru. Am discutat aseară, azi-noapte şi azi dimineaţă cu fiecare dintre ei, şi împreună, şi se degajează o soluţie pe care o să vreau să o propun în CExN. Şi cei care au reieşit din discuţiile cu preşedinţii de organizaţii vor vorbi şi ei”, a spus Dragnea luni, înainte de CExN.
CExN al PSD s-a reunit luni dimineaţă pentru a decide, prin vot, asupra propunerii de premier cu care va merge la consultările de la Cotroceni. Potrivit unor surse, duminică, Florin Georgescu ar fi refuzat oferta liderului PSD, Liviu Dragnea, în acest sens.
Surse din conducerea PSD sun că Dragnea ar fi avut în intenţie, la sfârşitul săptămânii trecute, să meargă în CExN cu două propuneri de premier, cea a prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, şi a liderului grupului PSD din Senat, Mihai Fifor. Dar lucrurile s-au precipitat duminică, în condiţiile în care Georgescu a declinat oferta lui Dragnea.
Vicepreşedintele PSD, Ecaterina Andronescu, a anunţat astfel la Antena 3 că a avut o discuţie cu Florin Georgescu, iar acesta i-a spus că nu-şi doreşte să fie premier, având şi „ceva probleme de sănătate”.
„Domnia sa este tentat să rămână la bancă, nu să vină la guvernare. Cred că ar fi o soluţie foarte bună, are experienţa guvernării. Mi-a spus că are şi ceva probleme de sănătate, dar preferă să rămână la bancă. Eu zic că poate, insistând, reuşim să-l convingem”, a spus Ecaterina Andronescu.
Surse din conducerea PSD au precizat pentru MEDIAFAX că, în condiţiile retragerii lui Georgescu, PSD nu avea duminică seara „nimic stabilit încă” în ceea ce priveşte o propunere de premier.
Cu toate acestea, potrivit unor surse, pe lista scurtă a lui Dragnea se află următoarele nume: Mihai Fifor, Viorica Dăncilă, Lia Olguţa Vasilescu - vehiculate din cursul săptămânii trecute, dar şi Mihai Tudose şi Adrian Ţuţuianu, ultimele două nume fiind vehiculate duminică seară, într-o declaraţie făcută de secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, la Antena 3.
Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, săptămâna trecută, imediat după demiterea, prin moţiune de cenzură, a Guvernului Grindeanu, că are patru variante de premier ”şi domni şi doamne, din partid”.
Liderul PSD a explicat, la acel moment, că va avansa mai multe variante de premier, care să fie supuse votului CExN, el adăugând: "Şi acum simt usturimea de la o singură variantă".
CExN al PSD se va reuni la ora 10.30, la Palatul Parlamentului. La ora 13.00 este programată o şedinţă a grupurilor parlamentare, iar la ora 15.00 o delegaţie formată din 5 social-democraţi va merge la consultările de la Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis, privind formarea noului Guvern.
Citeşte şi: Preşedintele Iohannis cheamă luni toate partidele parlamentare la consultări pentru formarea unui nou guvern. Cât vor dura dezbaterile
Citeşte şi: Traian Băsescu: Dacă PNL nu va nominaliza un candidat pentru funcţia de premier, o va face PMP
Citeşte şi: Olguţa Vasilescu despre situaţia în care preşedintele nu va desemna ca premier reprezentantul PSD-ALDE: Sunt un milion de tertipuri parlamentare cât să nu ajungem la vot şi a doua oară
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe