Preşedintele Vladimir Putin a fost slăbit de decizia sa de a invada Ucraina, dar o schimbare a puterii la vârf în Rusia este puţin probabilă în viitorul apropiat din cauza naturii autocratice a sistemului său politic, a declarat un oficial occidental.
Putin, cel mai longeviv lider al Kremlinului de la Iosif Stalin încoace, a dominat Rusia de aproape 23 de ani de când Boris Elţin i-a dat servieta nucleară în ultima zi a anului 1999.
După modificările aduse constituţiei în 2020, unii observatori ai Rusiei se aşteptau ca Putin să conducă până în 2036. Dar invazia Ucrainei din 24 februarie a schimbat percepţiile.
„A fost slăbit de această eroare cu adevărat catastrofală”, a spus oficialul occidental, care a vorbit sub rezerva anonimatului.
„Vedem armata rusă umilită pe câmpul de luptă de Ucraina”.
Oficialul a spus că războiul a întărit statul ucrainean pe plan militar şi a determinat extinderea în continuare a alianţei militare NATO, slăbind-ul astfel pe Putin pe plan geopolitic, care a împlinit 70 de ani pe 7 octombrie, transmite Reuters.
„Oamenii pot vedea că a făcut o mare eroare”, a spus acelaşi oficial. „Ei (ruşii) nu aveau un Plan B – au crezut că acest lucru va fi foarte uşor”.
„Asta trebuie să însemne că ruşii vorbesc mai mult despre succesiune, vorbesc mai mult despre ceea ce urmează, îşi imaginează o viaţă dincolo. Dar ceea ce eu nu fac este să sugerez că asta va fi în curând”.
Deşi era puţin probabil să existe o schimbare a liderului de la Kremlin în curând, oficialul a spus că mijlocul anilor 2020 începe să pară „mai probabilă”.
Următoarele alegeri prezidenţiale programate pentru Rusia sunt în 2024, iar Putin nu a spus încă dacă va candida din nou.
Kremlinul, care a refuzat să comenteze imediat comentariile oficialului occidental, spune că Putin este de departe cel mai popular politician din Rusia şi a câştigat patru alegeri prezidenţiale.
Putin a spus că nu regretă că a lansat ceea ce el numeşte „operaţiune specială” a Rusiei împotriva Ucrainei şi consideră războiul ca un moment de cotitură când Rusia a înfruntat hegemonia occidentală la 30 ani de la căderea în 1991 a Uniunii Sovietice.
După ce Occidentul a impus Moscovei cele mai severe sancţiuni din istoria modernă din cauza războiului, Putin spune că Rusia se îndreaptă spre Asia, şi în special către China, după secole în care a privit Occidentul ca polul creşterii economice şi al tehnologiei.
Oficialul a adăugat că nu există niciun semn, deocamdată, că Rusia ar fi pregătită să negocieze serios cu Ucraina.
„Va continua să fie un conflict lung, dificil şi sângeros”.