Oficial SUA: Corupţia slăbeşte abilitatea statelor de a-şi apăra suveranitatea şi integritatea

Corupţia poate slăbi instituţii cheie şi compromite persoane importante, slăbind, astfel, abilitatea unei ţări de a-şi apăra suveranitatea şi integritatea, consideră oficialul SUA George Kent, apreciind, totodată, că arestarea şi încătuşirile nu sunt suficiente în lupta cu fenomenul corupţiei.

Urmărește
466 afișări
Imaginea articolului Oficial SUA: Corupţia slăbeşte abilitatea statelor de a-şi apăra suveranitatea şi integritatea

Oficial SUA: Corupţia slăbeşte abilitatea statelor de a-şi apăra suveranitatea şi integritatea

"Legătura dintre corupţie şi securitatea unei ţări reprezintă un motiv de îngrijorare (…) Corupţia poate slăbi instituţii cheie, inclusiv instituţii din domeniul securităţii, şi poate compromite persoane importante, slăbind, astfel, abilitatea unei ţări de a-şi apăra suveranitatea şi integritatea teritorială", a declarat, miercuri, într-o conferinţă telefonică, George Kent, coordonator principal al programelor anti-corupţie în cadrul Biroului pentru Europa şi Eurasia de la Departamentul american de Stat, dând ca exemplu ceea ce s-a întâmplat în Crimeea şi în Estul Ucrainei.

"Jim Wolfensohn care a fost directorul Băncii Mondiale în anii '90 a fost primul care a folosit expresia «corupţia e un cancer». Corupţia limitează calitatea guvernanţei democratice, limitează prosperitatea economică şi ceea ce este nou în ceea ce priveşte atenţia noastră sporită din ultimii ani este faptul că noi credem că ameninţă şi stabilitatea regională şi integritatea teritorială a statelor şi suveranitatea", a precizat oficialul american.

Kent a explicat că fiecare ţară se confruntă cu fenomenul corupţiei, întrucât "guvernele sunt formate din oameni şi natura umană este imperfectă şi, sincer vorbind, SUA nu sunt diferite în această privinţă".

"Cred că provocarea pentru noi toţi este să avem un echilibru şi un control reciproc al puterilor în stat pentru a putea controla acest comportament şi oficialii să dea socoteală", a mai spus George Kent.

Întrebat ce ar mai trebui să facă România, deoarece fenomenul corupţiei nu pare să scadă, în pofida arestările care au loc zilnic, oficialul SUA a punctat: "Cred că ar trebui să vă simţiţi norocoşi, pentru că multe dintre ţările vecine din regiune – nu dau nume - s-ar bucura să facă acest prim pas şi să le pună cătuşe oficialilor. Există ţări în care nu am văzut nici măcar un oficial important care să fi fost tras la răspundere. Cred că acesta este un pas important, dar nu este suficient".

În opinia sa, voinţa politică reprezintă "un factor crucial" în acest proces, dar este nevoie şi de o transparenţă a informaţiilor referitoare la activitatea oficialilor, încurajarea participării societăţii civile sau promovarea unor standarde de integritate pentru oficiali.

"Când oamenii consideră că este în regulă să plătească mită pentru a intra în faţă, pentru a beneficia de un serviciu se creează o cultură a impunităţii. Oamenii se gândesc: «dacă fac asta şi nu sunt prins, e ok», a explicat Kent, adăugând că această problemă ar trebui discutată în familie, în cafenele.

Totodată, expertul american a subliniat şi rolul presei în acest sens.

"Arestarea oamenilor şi încătuşarea lor sunt importante, dar nu suficiente. Trebuie creată o întreagă reţea de standarde, legi, comportamente şi aşteptări", a mai spus coordonatorul principal al programelor anti-corupţie în cadrul Biroului pentru Europa şi Eurasia de la Departamentul american de Stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici