- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (25.03.2015, 18:14)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oficial SUA: Corupţia slăbeşte abilitatea statelor de a-şi apăra suveranitatea şi integritatea
Corupţia poate slăbi instituţii cheie şi compromite persoane importante, slăbind, astfel, abilitatea unei ţări de a-şi apăra suveranitatea şi integritatea, consideră oficialul SUA George Kent, apreciind, totodată, că arestarea şi încătuşirile nu sunt suficiente în lupta cu fenomenul corupţiei.
Urmărește
466 afișări
Oficial SUA: Corupţia slăbeşte abilitatea statelor de a-şi apăra suveranitatea şi integritatea
"Legătura dintre corupţie şi securitatea unei ţări reprezintă un motiv de îngrijorare (…) Corupţia poate slăbi instituţii cheie, inclusiv instituţii din domeniul securităţii, şi poate compromite persoane importante, slăbind, astfel, abilitatea unei ţări de a-şi apăra suveranitatea şi integritatea teritorială", a declarat, miercuri, într-o conferinţă telefonică, George Kent, coordonator principal al programelor anti-corupţie în cadrul Biroului pentru Europa şi Eurasia de la Departamentul american de Stat, dând ca exemplu ceea ce s-a întâmplat în Crimeea şi în Estul Ucrainei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Cum a ajuns Crin Antonescu să fie candidatul comun al partidelor proeuropene la Preşedinţie
-
Crin Antonescu, despre eventuala preluare de către Bolojan a preşedinţiei interimare: Nu ar fi rău
-
Germania investighează breşele de securitate după tragedia de vineri
"Jim Wolfensohn care a fost directorul Băncii Mondiale în anii '90 a fost primul care a folosit expresia «corupţia e un cancer». Corupţia limitează calitatea guvernanţei democratice, limitează prosperitatea economică şi ceea ce este nou în ceea ce priveşte atenţia noastră sporită din ultimii ani este faptul că noi credem că ameninţă şi stabilitatea regională şi integritatea teritorială a statelor şi suveranitatea", a precizat oficialul american.
Kent a explicat că fiecare ţară se confruntă cu fenomenul corupţiei, întrucât "guvernele sunt formate din oameni şi natura umană este imperfectă şi, sincer vorbind, SUA nu sunt diferite în această privinţă".
"Cred că provocarea pentru noi toţi este să avem un echilibru şi un control reciproc al puterilor în stat pentru a putea controla acest comportament şi oficialii să dea socoteală", a mai spus George Kent.
Întrebat ce ar mai trebui să facă România, deoarece fenomenul corupţiei nu pare să scadă, în pofida arestările care au loc zilnic, oficialul SUA a punctat: "Cred că ar trebui să vă simţiţi norocoşi, pentru că multe dintre ţările vecine din regiune – nu dau nume - s-ar bucura să facă acest prim pas şi să le pună cătuşe oficialilor. Există ţări în care nu am văzut nici măcar un oficial important care să fi fost tras la răspundere. Cred că acesta este un pas important, dar nu este suficient".
În opinia sa, voinţa politică reprezintă "un factor crucial" în acest proces, dar este nevoie şi de o transparenţă a informaţiilor referitoare la activitatea oficialilor, încurajarea participării societăţii civile sau promovarea unor standarde de integritate pentru oficiali.
"Când oamenii consideră că este în regulă să plătească mită pentru a intra în faţă, pentru a beneficia de un serviciu se creează o cultură a impunităţii. Oamenii se gândesc: «dacă fac asta şi nu sunt prins, e ok», a explicat Kent, adăugând că această problemă ar trebui discutată în familie, în cafenele.
Totodată, expertul american a subliniat şi rolul presei în acest sens.
"Arestarea oamenilor şi încătuşarea lor sunt importante, dar nu suficiente. Trebuie creată o întreagă reţea de standarde, legi, comportamente şi aşteptări", a mai spus coordonatorul principal al programelor anti-corupţie în cadrul Biroului pentru Europa şi Eurasia de la Departamentul american de Stat.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Prima reacţie a lui Iohannis după ce Senatul a respins cererea DNA de arestare a lui Şova
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:53
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul / Un cetăţean australian care lupta pentru Ucraina ar fi fost capturat de armata rusă
-
astăzi, 14:52
Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari