Potrivit unor comunicate de presă transmise de MAE şi MApN, astfel, secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu şi subsecretarul de stat al SUA Ellen Tauscher, împreună cu şeful Statului Major General al Armatei României, general-maior Ştefan Dănilă, vor merge, marţi, în judeţul Olt, pentru a avea, începând cu ora 12.00, o întâlnire de lucru cu autorităţile locale, la sediul Prefecturii.
Conform surselor citate, vor fi discutate raţiunile şi implicaţiile deciziei de amplasare la unitatea militară 01871 Deveselu a unor elemente ale sistemului american de apărare antirachetă.
Întâlnirea cu autorităţile locale va fi urmată de scurte declaraţii de presă ale secretarului de stat în MAE Bogdan Aurescu şi subsecretarului de stat al SUA Ellen Tauscher.
Delegaţia formată din oficiali români şi americani va merge apoi la unitatea militară 01871 Deveselu, unde va avea loc o ceremonie oficială la care vor lua parte şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis, luni, ca locul în care vor fi amplasate elemente ale sistemului american de apărare antirachetă să fie unitatea militară 01871 din judeţul Olt.
Potrivit MAE şi MApN, procesul a fost început în contextul negocierilor cadrului juridic aferent participării României la proiectul american şi s-a finalizat în urmă cu câteva săptămâni. El a constat în analiza în format interinstituţional, de către instituţiile româneşti şi americane cu expertiză relevantă, a celei mai bune opţiuni care să corespundă tuturor criteriilor tehnice fixate de cele două părţi.
Decizia CSAT privind locaţia este o decizie de etapă, importantă în procesul de finalizare a negocierilor bilaterale pentru desfăşurarea pe teritoriul României a sistemului SUA de apărare antirachetă, iar consimţământul final privind locaţia şi regimul juridic al acesteia va fi exprimat de către Parlamentul României, care, potrivit prevederilor legale în vigoare, urmează să ratifice Acordul privind amplasarea, pe teritoriul României, a unor elemente ale sistemului american de apărare antirachetă, rezultat în urma definitivării procesului de negociere.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, marţi, că la fosta baza aeriană de la Deveselu vor fi dislocaţi în medie 200 de militari americani, subliniind că baza aeriană de la Deveselu rămâne în continuare sub comanda Forţelor Aeriene Române.
ElŞeful statului a mai spus că sistemul antirachetă este unul defensiv, ci nu este destinat ofensivei, el subliniind că elementele scutului antirachetă nu sunt îndreptate împotriva Federatiei Ruse.