Olaf Scholz afirmă la Chişinău că Germania va sprijini Republica Moldova în faţa încercărilor de destabilizare ale Rusiei

  • Olaf Scholz a declarat miercuri, în cadrul unei vizite la Chişinău, că Germania va sprijini Republica Moldova pe calea sa europeană, în contextul războiului din Ucraina.
  • „Ştim că actorii proruşi şi Rusia încearcă să destabilizeze ţara dumneavoastră, mai ales pe fundalul alegerilor prezidenţiale”, a declarat Scholz.
  • Este prima vizită bilaterală a unui cancelar german în Republica Moldova după 12 ani.
Urmărește
665 afișări
Imaginea articolului Olaf Scholz afirmă la Chişinău că Germania va sprijini Republica Moldova în faţa încercărilor de destabilizare ale Rusiei

Sursă foto: X/Maia Sandu

Olaf Scholz a subliniat că are multe discuţii cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru a aprofunda cooperarea moldo-germană.

„Suntem conştienţi de modul în care Moldova suferă de pe urma războiului de agresiune rusă împotriva Ucrainei. Ştim că actorii proruşi şi Rusia încearcă să destabilizeze ţara dumneavoastră, mai ales pe fundalul alegerilor prezidenţiale şi aderării ţării dumneavoastră la Uniunea Europeană. Mesajul meu cel mai important este astăzi că Germania vă este alături ferm. Vom sprijini Republica Moldova din răsputeri”, a declarat cancelarul Germaniei, potrivit agenţiei de presă Moldpres.

De asemenea, oficialul de la Berlin a apreciat activitatea Maiei Sandu în calitate de şef al statului. „Într-un mod excepţional, ţara dumneavoastră a reuşit până acum să facă faţă tuturor încercărilor de destabilizare din străinătate. De la începutul mandatului dumneavoastră, cu patru ani în urmă, aţi realizat progrese deosebite în pofida tuturor dificultăţilor economice. Aţi deschis larg uşa pentru refugiaţii din Ucraina, acest act umanitar este incontestabil de important şi doresc să vă mulţumesc personal pentru acest efort al ţării dumneavoastră”, a relevat Olaf Scholz.

Cancelarul a vorbit şi depre eforturile pe care le face administraţia de la Chişinău pentru aderarea la Uniunea Europeană.

„Ţara dumneavoastră este o ţară candidată la aderarea europeană. Pentru mine a fost important să sprijin acest demers în cadrul discuţiilor pe care le-am purtat la nivel de Consiliu European. De aceea este important pentru noi, pentru mine, pentru guvernul pe care îl reprezint să participăm la discuţiile privind negocierile. Acestea au demarat în vara anului curent, iar pentru asta aţi demonstrat paşi reformatori importanţi. Este important să continuaţi această cale pe parcursul dumneavoastră european, pentru că realizările ţării şi ale poporului dumneavoastră sunt enorme. Pentru noi, în Germania, un lucru este clar că trebuie să sprijinim această cale europeană. Extinderea Uniunii Europene este în interesul UE, este în interesul strategic atât al Germaniei, cât şi al Moldovei”, a subliniat Olaf Scholz.

„Germania a fost, dintotdeauna, un partener de încredere pentru Republica Moldova. Republica Federală Germania este al cincilea cel mai important partener comercial al ţării noastre şi al şaptelea cel mai mare investitor. Germania desfăşoară proiecte de asistenţă într-o gamă largă de domenii, precum modernizarea serviciilor publice, abilitarea tinerilor şi dezvoltarea serviciilor sociale. Cu ajutorul Germaniei, Moldova îşi consolidează rezilienţa în faţa ameninţărilor la adresa securităţii naţionale. Stimate domnule cancelar, mizăm pe sprijinul Germaniei în acest proces de transformare”, a declarat Maia Sandu.

Vizita de lucru a lui Olaf Scholz la Chişinău la invitaţia Maiei Sandu este prima vizită bilaterală a unui cancelar german în Republica Moldova după 12 ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici