Cancelarul Olaf Scholz se confruntă săptămâna aceasta cu o misiune delicată: va trebui să echilibreze balanţa puterii la consultările guvernului germano-chinez de la Berlin astfel încât să menţină legături bune cu cel mai mare partener comercial al Germaniei dar în acelaşi timp să respecte şi angajamentele G7.
Scholz îl primeşte luni seară pe premierul chinez Li Qiang la cină în cancelarie, înaintea celei de-a şaptea runde de discuţii bilaterale, bienale.
Summitul are loc marţi în cancelarie, înainte ca Li şi miniştrii chinezi ai comerţului şi reformei să participe la forumul germano-chinez pentru cooperare economică şi tehnologică.
Faptul că Li a ales Germania pentru prima sa călătorie în străinătate ca premier reflectă relaţia specială dintre cele mai mari economii ale Europei şi ale Asiei. Expansiunea rapidă a Chinei şi cererea de maşini şi utilaje germane au alimentat propria creştere a Germaniei în ultimele două decenii.
China a devenit cel mai mare partener comercial al Germaniei în 2016 şi este o piaţă de bază pentru companiile germane de top, inclusiv Volkswagen, BASF şi BMW.
„Consultările guvernamentale China-Germania sunt foarte distinctive în relaţiile Chinei cu marile ţări occidentale”, a declarat Wang Yiwei, directorul Centrului de Studii Europene, Universitatea Renmin din China.
Relaţia a fost însă pusă sub tensiune pe fondul preocupărilor din Occident cu privire la creşterea controlului Partidului Comunist asupra societăţii şi economiei, a concurenţei neloiale şi a ambiţiilor teritoriale ale Beijingului.
Scholz s-a alăturat lunii trecute altor lideri ai democraţiilor bogate din Grupul celor şapte (G7), angajându-se să reducă riscurile în relaţiile cu Beijingul.
Cu toate acestea, semnificaţia „reducerii riscului” rămâne o noţiune dificil de definit, spun analiştii.