Olguţa Vasilescu: Am citit programul de guvernare al PNL. Vine prăpădul/ Negrescu: Programul de guvernare al PNL arată lipsa de viziune privind politica europeană şi externă

Fostul ministru al Muncii, deputatul PSD Olguţa Vasilescu a afirmat, joi, că după programul de guvernare al PNL „vine prăpădul”. Social-democratul susţine că Legea dialogului social va apăra angajatorul în dauna angajatului.

Urmărește
1264 afișări
Imaginea articolului Olguţa Vasilescu: Am citit programul de guvernare al PNL. Vine prăpădul/ Negrescu: Programul de guvernare al PNL arată lipsa de viziune privind politica europeană şi externă

Olguţa Vasilescu: Am citit programul de guvernare al PNL. Vine prăpădul

„Am citit programul de guvernare al PNL pe muncă! E îngrozitor! Vor anula şi Legea pensiilor şi Legea salarizării, regândesc adaptarea contractelor de muncă la -noile realităţi economice-, dau din nou drumul la şmecheriile făcute de unii patroni înainte de corectarea legislaţiei prin care am scos aproape 100.000 de locuri de muncă din zona gri sau de firme care se îndestulau, fără licitaţii, din sumele datorate persoanelor cu handicap, iar legea privind dialogul social va apăra angajatorul în dauna angajatului. Vine prăpădul!
PS. Revin cu detalii!”,
a scris Olguţa Vasilescu, pe Facebook.

Principalele măsuri prevăzute de PNL în programul de guvernare, în sectorul muncii sunt:

„• Dezvoltarea şi modernizarea relaţiilor de muncă prin adaptarea contractelor de muncă la noile realităţi/tendiţe economice şi cerinţe sociale;
• Dezvoltarea cooperării dintre sistemul de educaţie/sistemul de afaceri, prin susţinerea structurilor de învăţământ dual;
• Revizuirea măsurilor privind impozitarea muncii;
• Măsuri de modernizare şi de întărire a instituţiilor de reglementare a pieţei muncii, incluzând măsuri de dezvoltare a mobilităţii transnaţionale a lucrătorilor, conform Strategiei Europene privind promovarea unui cadru de angajare sustenabil, calitativ şi de susţinere a mobilităţii muncii, precum şi a Strategiei EU.2020;
• Revizuirea cadrului legislativ:
o Abrogarea supraimpozitării contractelor part-time prevăzută în OUG nr. 4/2017;
o Evaluarea impactului Legii nr. 153/2017 şi promovarea unor măsuri în vederea restabilirii unui echilibru între salariaţii de la stat şi cei de la privat şi eliminarea inechităţilor;
o Adaptarea OUG nr. 60/2017 şi stimularea companiilor private care angajează şi oferă locuri de muncă persoanelor cu dizabilităţi sau dificil reintegrabile pe piaţa muncii;
o Promovarea unui proiect de Lege pentru stabilirea salariului minim prin aplicarea unui mecanism obiectiv şi predictibil.
• Programe pentru stimularea/reinserţia profesională inclusiv a celor plecaţi la muncă în străinătate;
• Realizarea unor programe de formare profesională a şomerilor şi a salariaţilor aflaţi în pericolul pierderii locului de muncă, corelate cu necesităţile actuale ale pieţei muncii”, potrivit programului de guvernare al PNL.

Totodată, Guvernul PNL îşi propune o pensie echitabilă pentru toate categoriile de pensionari, un sistem public de pensii sustenabil concomitent cu reducerea deficitului Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat.

Principalele măsuri aflate în programul de guvernare privind pensiile sunt:

„• Constituirea unui grup de lucru care, împreună cu partenerii sociali, inclusiv asociaţiile pensionarilor, vor stabili măsurile cele mai potrivite, astfel încât pensiile să nu scadă în termeni reali pe termen lung, iar discriminările din sistem să fie eliminate prin aplicarea principiului contributivităţii în stabilirea dreptului la pensie.
• Consolidarea Pilonului 2 de pensii prin:
o eliminarea cerinţelor suplimentare impuse fondurilor de pensii administrate privat;
o eliminarea posibilităţii de a opta între Pilonul 1 şi Pilonul 2;
o reluarea creşterii procentului virat la Pilonul 2 aşa cum a fost prevăzut iniţial în legislaţie;
• Reducerea numărului de pensionari anticipaţi prin măsuri active de stimulare a continuării activităţii;
• Evaluarea oportunităţii şi a formei reglementării privind introducerea unor sisteme facultative de pensii ocupaţionale alături de sistemele existente, care să aibă în vedere realităţile actuale privind categoriile socio-profesionale, statutul profesional şi/sau contractul colectiv de muncă aplicabil, bazate pe contribuţii din venitul profesional, altele decât cele existente;
• Stimularea celor care desfăşoară activităţi ocazionale în vederea încheierii asigurării facultative la pensii, printr-o serie de facilităţi la momentul declarării veniturilor din activităţile ocazionale”.

Guvernul Orban vrea, de asemenea, conectarea dialogului social la evoluţiile din mediul economic şi social din România, precum şi integrarea conceptului de dialog social în cel de dezvoltare naţională.

Biroul Politic Naţional al PNL a validat, joi, programul de guvernare.

 

Negrescu: Programul de guvernare al PNL arată lipsa de viziune privind politica europeană şi externă

Vicepreşedintele PSD Victor Negrescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că programul de guvernare al PNL arată lipsa de viziune în domeniul politicii europene şi externe. El a precizat că liberalii laudă acum reuşitele Preşedinţiei Consiliului UE pe mandatul României, după ce tot ei le-au criticat.

„Documentul din păcate prezintă doar o serie de generalităţi şi platitudini despre Uniunea Europeană. Este practic o enumerare de acţiuni şi activităţi pe care Ministerul de Externe şi departamentul de afaceri europene le fac de mult timp. Practic nu avem nimic nou într-un moment în care România ar trebui să fie mai curajoasă în demersurile sale europene şi internaţionale. Sunt surprins că parcursul european al României este infim prezentat în comparaţie cu importanţa sa, în timp ce avem un amestec de demersuri multilaterale şi bilaterale pe mai multe continente fără însă a ne fixa un nivel de ambiţie mai ridicat”, a afirmat Victor Negrescu, joi, pentru MEDIAFAX.

Social-democratul a adăugat acum PNL laudă rezultatele Preşedinţiei rotative a Consiliului UE deţinută de România, în schimb în perioada mandatului criticau subiectul.

„Este un document ezitant care denotă o lipsă de viziune privind politica europeană şi externă a Guvernului PNL. Refuz să cred că acest document a fost scris de cineva cu expertiză în domeniu. Probabil a fost realizat de un consultant începător în politică externă. Despre Schengen, aderarea la zona Euro sau MCV avem doar generalităţi, fără obiective clare sau încercarea de a genera un consens pe aceste subiecte de interes naţional. Mă bucur că documentul recunoaşte reuşita pregătirilor pentru Preşedinţia Consiliului UE” a completat Negrescu.

PNL a validat, în şedinţa BPN de joi, programul de guvernare şi lista miniştrilor noului Guvern Orban. Executivul va avea 16 ministere, un vicepremier şi prim-ministrul în persoana lui Ludovic Orban.

Urmează ca cei propuşi ca membri ai Cabinetului Orban să fie audiaţi în comisiile parlamentare de specialitate, iar apoi să fie dat votul în plenul reunit al Parlamentului pentru învestirea Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici