Potrivit unui comunicat de presă al Exectivului, proiectul de lege abilitează Guvernul ca, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, dar nu înainte de încheierea celei de-a doua sesiuni ordinare a anului 2019, şi până la reluarea lucrărilor Parlamentului în prima sesiune ordinară a anului 2020, să emită ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice, după cum urmează:
Astfel, în domeniul finanţelor publice Guvernul va fi abilitat să emită, printre altele, ordonanţe pentru:
Modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, cu modificările şi completările ulterioare.
De asemeena, prin prezentul proiect de lege, Guvernul are posibilitatea de a modifica şi completa regimului insolvenţei pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii, de a reglementa măsuri privind cadrul general aplicabil băncilor naţionale de dezvoltare din România, precum şi de a reglementa măsuri fiscal-bugetare.
În domeniul economiei, energiei şi mediului de afaceri Executivul poate emite, printre altele, ordonanţe pentru consolidarea poziţiei de acţionar a statului şi modificarea unor acte normative,pentru diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria naţională de apărareşi ordonanţe pentru reglementearea conversiei în acţiuni a obligaţiilor fiscale ale unor operatori economici din industria de apărare care funcţionează sub autoritatea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.
În zona lucrărilor publice, dezvoltare şi administraţie Cabinetul Orban poate emite ordonanţe pentru organizareînd a şi desfăşurarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România în anul 2021 şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, aprobată prin Legea nr. 163/2012, cu modificările şi completările ulterioare.
De asemenea, Guvernul mai poate emite ordonanţe pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 39/2018 privind parteneriatul public-privat, cu modificările şi completările ulterioare.
La capitolul afaceri interne pot fi emise ordonanţe pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.
Privitor la transporturi, infrastructură şi comunicaţii vor putea fi adoptate ordonanţe pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului naval.
La capitolul fonduri europene Executivul va putea emite ordonanţe pentru „instituirea unor măsuri în domeniul fondurilor europene şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative”.
Nu în ultimul rând, Executivul are abilitatea să adopte ordonanţe pentru „prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege”, potrivit proiectului de lege.