Olosz a spus că prin tot ceea ce au făcut, maghiarii au câştigat respectul comunităţii româneşti şi al întregii Europei.
El a adăugat, însă că, astăzi, problema nu este trecutul, ci viitorul şi întrebarea este dacă cu „ochii înlăcrimaţi se ia rămas bun de la trecut sau zâmbind, cu o voinţă solidă, se priveşte spre mâine”.
„Eu doresc ca maghiarii să câştige”, a spus Olosz.
Totodată, Olosz a precizat că nu se va lua doar o decizie cu privire la viitorul preşedinte al formaţiunii, ci o decizie despre viitorul maghiarimii.
„Cu umilinţă susţin că maghiarimea trebuie să conducă UDMR şi nu preşedinţia maghiarimea”, a afirmat Olosz.
El şi-a exprimat încrederea că se poate realiza o democraţie mai largă în cadrul UDMR şi că maghiarii ştiu ce vor în Ţara Ceangăilor, în Bihor sau în Ţinutul Secuiesc.
„Mă angajez, ca întotdeauna împreună cu maghiarimea, să conduc UDMR. Vom duce o politică care are consensul tuturor participanţilor şi care aduce oportunitate pentru toţi şi nu marginalizare”, a spus Olosz Gergely.
Cel de-al X-lea Congres al UDMR a început, sâmbătă, în jurul orei 11.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, la acesta participând 555 de delegaţi şi peste o sută de invitaţi din România, Ungaria, Slovacia şi Serbia.
La Congres au drept de decizie 555 de delegaţi ai organizaţiilor UDMR din întreaga ţară, din care o parte au fost desemnaţi prin vot, iar o altă parte este constituită din membrii marcanţi ai Uniunii.
Fiecare din cei trei candidaţi la funcţia de preşedinte al UDMR – Kelemen Hunor, Eckstein Kovacs Peter şi Olosz Gergely – a avut la dispoziţie zece minute pentru a-şi expune programul şi trei minute pentru a răspunde la afirmaţiile competitorilor.
Potrivit statutului UDMR, preşedintele Uniunii este ales prin vot secret, cu majoritatea absolută a voturilor exprimate. Dacă în primul tur de scrutin niciun candidat nu a obţinut majoritatea absolută, va avea loc al doilea tur, cu participarea celor doi candidaţi care au primit cele mai multe voturi.