- Home
- Politic
- BISTRIŢA, (30.05.2013, 14:56)
- , Cristiana Sabau
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oltean, despre pragul la referendum: Există riscul ca un primar ales cu 80% să fie suspendat cu 12,5%
Proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum este neconstituţional şi reprezintă "un atac direct la democraţie", întrucât există riscul ca un primar ales cu 80% din voturi să fie suspendat cu 12,5%, declară vicepreşedintele PDL Ioan Oltean.
Urmărește
204 afișări
Ioan Oltean (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)
"Legea de modificare a Legii referendumului în formula adoptată este totalmente neconstituţională şi este un atac direct la democraţia din România. (...) Există riscul ca un primar ales cu 80% din voturile valabil exprimate să fie suspendat cu 12,5% din voturile valabil exprimate, în temeiul acestui referendum", a afirmat, joi, într-o conferinţă de presă, Ioan Oltean, citat de corespondentul MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
În opinia acestuia, este "impardonabil" ca o Constituţie votată cu un anumit cvorum să fie supusă condiţiilor acestui act normativ.
"Dacă în listele electorale sunt înscrişi 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot, referendumul, conform articolului 5 alineatul doi, este valabil dacă participă 30% dintre aceştia, adică 6 milioane de oameni. Rezultatul referendumului este valabil dacă 25% din cetăţenii înscrişi în listele electorale îşi exprimă un vot valabil, adică 4,5 milioane. Şi vine articolul 7 alineatul 2 care spune că rezultatul referendumului se stabileşte în funcţie de majoritatea voturilor valabil exprimate, ceea ce înseamnă că, din cei 4,5 milioane, în mod obligatoriu, 2,25 milioane şi un vot se exprimă în favoarea problemei pusă în dezbatere. În opinia mea şi a PDL, este totalmente inadmisibilă o asemenea lege şi, ca atare, pregătim deja contestaţia pentru Curtea Constituţională. O vom depune imediat ce va fi făcut anunţul în plenul Camerei Deputaţilor că începe să curgă termenul", a declarat Ioan Oltean.
El a mai susţinut că puterea este "dramatic afectată" de imposibilitatea adoptării Constituţiei printr-un referendum popular.
"Mare parte dintre modificările avute în vedere, în opinia noastră, sunt nepopulare şi împotriva naţiunii şi există acest risc să nu se întrunească cvorumul necesar pentru Constituţie", a spus liderul democrat-liberal.
Întrebat dacă este îngrijorat de o eventuală suspendare, cu concursul acestei legi, a preşedintelui Traian Băsescu, Oltean a răspuns: "Eu sunt îngrijorat pentru toţi cei care au fost aleşi cu un cvorum şi pot fi schimbaţi cu alt cvorum".
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 221 de voturi "pentru", 73 de voturi "împotrivă" şi 2 abţineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum.
Citeşte şi:
LEGEA REFERENDUMULUI, modificată: Camera Deputaţilor a aprobat reducerea la 30% a pragului de prezenţă la referendum. PDL, UDMR şi PPDD atacă la CC proiectul de lege
Iniţiativa legislativă, semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Bogdan Ciucă, modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezenţă la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar şi introducerea condiţiei unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.
Camera Deputaţilor este for decizional în legătură cu acest proiect.
Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a anunţat, în aceeaşi zi, că PDL, UDMR şi PPDD vor ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum.
La rândul său, deputatul UDMR Marton Arpad a declarat că, în urma adoptării acestei legi, toate deciziile importante pentru întreaga societate vor fi luate cu 25% din populaţie. "Revizuirea Constituţiei nu cred că este bine să fie făcută cu 25% din cetăţeni, nu cred că un primar trebuie să poată fi demis cu 25% şi nu cred că modificarea limitelor administrativ-teritoriale trebuie să fie făcută cu 25%. Nu cred că în toate situaţiile unui stat de drept deciziile se pot lua cu 25%", a spus Marton Arpad.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe