Oltean: E o situaţie extrem de delicată - Parlamentul hotărăşte soarta ţării, poporul a politicienilor

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean afirmă că, în situaţia în care românii vor decide prin referendum că doresc Parlament unicameral, va fi o situaţie "delicată", deoarece schimbarea nu se va putea face fără modificarea Constituţiei, iar acest lucru nu va fi posibil decât cu acordul oamenilor politici.

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului Oltean: E o situaţie extrem de delicată - Parlamentul hotărăşte soarta ţării, poporul a politicienilor

Oltean: E o situaţie extrem de delicată - Parlamentul hotărăşte soarta ţării, poporul a politicienilor (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Suntem într-o situaţie extrem de delicată, în care Parlamentul hotărăşte soarta ţării şi tot pentru prima oară când, prin referendum, poporul hotărăşte soarta oamenilor politici şi sper ca poporul să participe la vot pentru a nu-şi putea reproşa că nu a făcut-o atunci când a avut ocazia şi când preşedintele în exerciuţiu îi oferă posibilitatea", a declarat Ioan Oltean, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Liderul PDL a făcut aceste declaraţii explicând, într-o conferinţă de presă, ce parcurs va urma propunerea preşedintelui Traian Băsescu referitoare la sistemul unicameral.

"Este posibil ca, în 22 noiembrie, poporul să fie chemat la referendum în acelaşi timp cu votul pentru preşedintele României. Urmează o consultare a Parlamentului, dar avizul lui favorabil nu e obligatoriu. După acest procedeu, urmează revizuirea Constituţiei, care este un procedeu greoi, care înseamnă o asociere de forţe politice de două treimi din Parlament şi, pe urmă, după ce va fi revizuită, ceea ce nu este un proces de scurtă durată, va urma un nou referendum, de aprobare a Constituţiei de către popor", a declarat Ioan Oltean.

El a adăugat că PDL crede că va găsi argumentele necesare pentru ca şi celelalte formaţiuni să subscrie unei asemenea iniţiative.

"Cel mai important este ca poporul să se prezinte la vot şi să voteze în favoarea unui Parlament unicameral", a spus Oltean.

Liderul PDL a reamintit de reacţia liderilor politici când preşedintele Traian Băsescu a venit cu propunerea votului uninominal.

"Şi Geoană, şi Crin şi alţii au avut o reacţie de respingere a acestei propuneri spunând că, în Parlament, vor ajunge sportivi şi artişti, dar iată că nu e aşa. Preşedintele a intuit perfect necesitatea unei astfel de reforme şi astăzi ne mândrim cu votul uninominal. Din nou, preşedintele României, care s-a dovedit unul al României şi nu al unor grupări de interese, vine cu o propunere care se înscrie în aceeaşi linie a reformării României", a spus el.

Potrivit sursei citate, preşedintele nu a venit mai devreme cu această propunere fiindcă "acum a fost momentul".

"A venit timpul ca România să conteze pentru guvernanţi, să conteze pentru preşedinte. Până acum nu a contat România pentru guvernanţi, pentru că niciun guvern şi niciun preşedinte nu a venit cu reforme care să conteze pentru România. Au venit cu reforme care să conteze pentru grupuri ţintă", a spus Oltean.

El a menţionat că România nu ar trebui să renunţe la statutul de republică, "fiindcă se mulează cel mai bine pe structura psihică a poporului român".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici