Oltean: Eu cred că pragul electoral de cinci la sută trebuie să rămână neatins

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Bistriţa, că, în opinia sa, pragul electoral de cinci la sută trebuie să rămână neatins, exprimându-şi, totodată, convingerea că "UDMR nu are niciun motiv să se supere", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
4 afișări

Întrebat dacă în protocolul semnat de PDL cu celelalte partide aflate în arcul guvernamental a fost stipulată şi reducerea pragului electoral de la alegerile locale de la cinci la trei la sută, aşa cum îşi doreşte UDMR, Oltean a spus că nu au fost discuţii legate de acest lucru.

"Nu există nicio prevedere (în protocol - n.r), nici la vedere, nici la nevedere în privinţa pragului electoral. Nu au fost discuţii legate de acest lucru. Eu, personal, cred că pragul electoral de cinci la sută trebuie să rămână neatins. UDMR nu are niciun motiv să se supere. Eu spun că pragul electoral trebuie să rămână la cinci la sută", a spus Oltean.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, declara, la sfârşitul lunii ianuarie, la Bistriţa, că UDMR vrea să ceară coborârea pragului electoral la trei la sută la alegerile locale pentru "o reprezentare politică echilibrată" şi pentru ca votul cetăţeanului care participă la scrutin să se regăsească în mandate la nivel local.

Kelemen Hunor preciza că "nu se întâmplă nicio tragedie pe plan local dacă voturile celor care s-au dus la scrutin se regăsesc în mandate", UDMR nefiind "speriată" că în consilii locale ar putea intra şi alte partide mai mici.

"La nivelul autorităţilor locale, eu consider că trebuie să avem o atenţie deosebită faţă de acele comunităţi în care minoritatea maghiară trăieşte într-un număr mai redus. De aceea, noi am propus şi vom susţine coborârea pragului electoral la trei la sută doar la alegerile locale. Eu consider că, printr-o astfel de modificare, putem asigura reprezentarea comunităţii maghiare la nivelul administraţiei maghiare în toate comunităţile în care trăiesc maghiari", spunea Kelemen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici