Oltean: Îmi doresc să nu mai întâlnesc violenţa în politică fiindcă este extrem de dezagreabilă

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat, vineri, la o dezbatere privind violenţa în familie, că îşi doreşte să nu mai întâlnească violenţa în politică fiindcă este "extrem de dezagreabilă" oriunde ar fi ea.

Urmărește
122 afișări
Imaginea articolului Oltean: Îmi doresc să nu mai întâlnesc violenţa în politică fiindcă este extrem de dezagreabilă

Ioan Oltean (Imagine: Cristiana Sabau/Mediafax Foto)

Ioan Oltean a făcut aceste declaraţii în prezenţa Ralucăi Turcan, invitată de organizaţia de femei a PDL Bistriţa-Năsăud să promoveze legea care combate violenţa în familie.

"Despre violenţă putem vorbi foarte mult pentru că o întâlnim la tot pasul, pe stradă, la locul de muncă, oriunde ne ducem nu scăpăm de ea. Mai nou este tot mai prezentă şi în politică, iar faptul că Raluca Turcan şi un grup de parlamentari au avut curajul şi puterea de a se lupta şi a crea un cadru legislativ în cel mai sensibil domeniu al vieţii noastre, acolo unde violenţa este prezentă şi, de multe ori face ravagii, în familie, este un merit suplimentar", a spus Ioan Oltean.

El a declarat că legea promovată de Raluca Turcan trebuie să creeze premisele altor acte normative care să prevină şi să limiteze violenţa.

"O întâlnim în bufet, în crâşmă, în restaurante, pe stadioane, în Parlament, la locurile de muncă. Nu există în lumea aceasta un loc în care violenţa să nu aibă un loc de manifestare. Crearea unui cadru legal prin care noi să putem să o prevenim şi să o înlăturăm este binevenită", a spus Oltean.

Secretarul general al PDL a spus că violenţa se manifestă acolo unde nu este armonie, unde este ură, răutate, duşmănie.

"Noi, dacă nu avem puterea prin forţa noastră să o prevenim în societate prin libera manifestare, prin liberul consimţământ, atunci să avem puterea să creăm cadrul legal prin care să o limităm, să o înlăturăm. Eu îmi doresc să nu mai întâlnesc violenţa în politică fiindcă este extrem de dezagreabilă oriunde ar fi ea", a spus Oltean.

La dezbatere au participat mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi cei doi candidaţi ai PDL Bistriţa-Năsăud pentru funcţia de primar al Bistriţei, Vasile Moldovan, şi la cea de preşedinte al Consiliului Judeţean, Vasile Borş.

Ulterior, într-o conferinţă de presă, Ioan Oltean a spus că tema nu a fost aleasă întâmplător în ziua în care începe campania electorală pentru locale.

"Astăzi ( vineri - n.r.) e prima zi de campanie electorală, iar în felul acesta facem un apel la toţi candidaţii din judeţul Bistriţa-Năsăud şi nu numai, ci de la nivel naţional, de a demara o campanie electorală în care violenţa să nu fie prezentă, o campanie paşnică, bazată pe principii, proiecte, ideologii, nici într-un caz pe atacuri la persoană şi pe tot ceea ce e condamnabil şi cuprins în cuvântul violenţă. PDL a avut întotdeauna o conduită bazată pe acest mod de comportament. O să îl avem şi în continuare. Candidaţii noştri îşi vor contrui întreaga campanie electorală bazată pe aceste principii nonviolente", a spus Ioan Oltean.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, în 8 martie, decretul pentru promulgarea legii privind modificarea şi completarea legii pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie.

Proiectul de lege, iniţiat de parlamentari PDL, deputaţi ai minorităţilor naţionale, deputaţi UNPR şi un deputat PNL, a fost declarat adoptat tacit de Senat în 9 noiembrie 2010 şi înscris pe ordinea de zi a plenului Camerei abia în 5 decembrie 2011. Actul normativ a fost adoptat de Camera Deputaţilor, forul legislativ decizional, în data de 28 februarie 2012, fiind înregistrate 166 voturi "pentru", trei voturi "împotrivă" şi două abţineri.

Legea privind combaterea violenţei în familie prevede că victima violenţei în familie poate cere instanţei un ordin de protecţie şi de restricţie faţă de agresor.

Legea prevede că violenţa în familie se poate manifesta prin violenţă verbală, psihologică, fizică, sexuală, socială sau spirituală.

Victima violenţei în familie are dreptul la respectarea personalităţii, demnităţii şi vieţii sale private, la protecţie specială, la servicii de consiliere, reabilitare, reintegrare, asistenţă medicală gratuită, socială, consiliere şi asistenţă juridică gratuită.

Potrivit legii, victima are dreptul să se adreseze instanţei să solicite ordin de protecţie cu caracter provizoriu, iar instanţa poate să interzică agresorului să rămână sau să se reîntoarcă în locuinţa comună, să-l oblige pe agresor să suporte unele costuri, cum ar fi cheltuieli medicale, de judecată, cele generate de adăpostirea victimei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici