Oltean (PNL) despre revenirea la votul pe liste: Regres pentru electorat, progres pentru partide

Deputatul Ioan Oltean (PNL), membru în Comisia de Cod Electoral, a declarat, vineri, la Bistriţa, că revenirea la votul pe liste în cazul parlamentarilor reprezintă un regres al democraţiei "prin prisma participării electoratului" şi un progres "prin prisma interesului partidului".

Urmărește
238 afișări
Imaginea articolului Oltean (PNL) despre revenirea la votul pe liste: Regres pentru electorat, progres pentru partide

Oltean (PNL) despre revenirea la votul pe liste: Regres pentru electorat, progres pentru partide (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Au avansat lucrările Comisiei de Cod Electoral. Sunt patru acte normative care vizează structura noului Cod Electoral: legea privind alegerile locale, alegerile parlamentare, înfiinţarea şi finanţarea partidelor politice. Avem primari din primul tur, avem preşedinte de CJ ales indirect, revenind la forma existentă până în 2008, avem campanie electorală finanţată de stat şi partide politice cu trei membri care pot forma un partid şi pot candida la orice funcţie în numele partidului pe care îl formează. Iată câtă democraţie s-a dezvoltat prin aceste acte normative. Finanţarea campaniei electorale de la buget sper să ducă la înlăturarea oricărei discuţii care vizează folosirea banului public în campania electorală, fie că e vorba de partide politice sau persoane fizice. Toate acestea sperăm să le putem încropi în acte normative care să fie adoptate cât mai repede, până la sfârşitul sesiunii de primăvară, deci până la 1 iulie", a spus, într-o conferinţă de presă, deputatul Ioan Oltean, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat care este părerea sa desprea deciziile luate, el a afirmat că "lucrurile merg în direcţia bună".

"Eu personal nu aş fi vrut ca partidele politice să fie înfiinţate de trei membri. Cred că e un standard prea jos, dar societatea civilă a venit şi a solicitat acest lucru şi am fost de acord. Sunt categoric pentru finanţarea campaniei electorale de la bugetul statului, să terminăm odată cu bâlciul ăsta. Am fost pentru ca preşedintele de CJ să fie ales prin vot direct şi primarul din două tururi, dar îmi însuşesc pentru ceea ce comisia a susţinut. Am fost, recunosc, pentru votul pe liste la nivel de parlamentare", a spus Oltean.

Întrebat dacă întoarcerea la votul pe liste nu este un regres al democraţiei din România, el a răspuns: "Prin prisma participării electoratului este un regres, prin prisma interesului partidului este un progres".

"Partidul din care fac parte a iniţiat şi a determinat în ultimă instanţă votul uninominal. Din păcate, nu a fost ceea ce am crezut noi, nu a fost o selecţie mai riguroasă a candidaţilor decât atunci când au fost pe liste. Nu a fost prezentă o calitate superioară a candidatului faţă de cea dinainte. Toate partidele, la nivelul comisiei, s-au arătat, în cor, dezamăgite de sistem şi au cerut revenirea la liste. Mare parte dintre candidaţi care au obţinut mandatul şi-au asumat aproape în totalitate meritul, spunând că, dacă el a luat circa 80 la sută în colegiul respectiv, acel 80 la sută este al lui şi că partidul nu a avut niciun fel de contribuţie în sensul acesta, ceea ce ştim cu toţii că este un fals. Însă partidele i-au selectat şi tot ele îi vor selecta şi aici fiecare partid trebuie să manifeste mai multă atenţie, în ce priveşte selecţia candidaţilor pentru orice funcţie", a conchis Ioan Oltean.

Comisia de Cod electoral a adoptat, marţi, cu unanimitate de voturi, ca finanţarea campaniilor electorale să se facă de la bugetul de stat, stabilind, totodată, şi limitarea cheltuielilor din campanii.

Joi, comisia parlamentară de elaborare a Codului electoral a finalizat proiectul de lege privind alegerile locale, stabilind, între altele, că preşedinţii consiliilor judeţene vor fi aleşi indirect prin vot secret al consilierilor judeţeni, cu majoritate simplă.

Tot joi, Comisia de Cod electoral a finalizat proiectul de lege privind partidele politice, stabilind, între altele, că un partid se poate înfiinţa doar cu trei membri, proiectul de lege urmând să fie trimis luni în dezbaterea Senatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici