Oltean: Proiectul Guvernului nu prezintă riscuri pentru cetăţeanul care şi-a dobândit averea licit

Secretarul general al PDL, deputatul Ioan Oltean, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că prin modificările aduse Codului Penal de către Guvern "nu există niciun risc în ce priveşte cetăţeanul care a dobândit averea licit şi nu a săvârşit infracţiuni", transmite corespondentul MEDIAFAX.

7 afișări

Oltean a spus că Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, un proiect prin care modifică Codul Penal în sensul instituirii unei noi prevederi, care se numeşte "confiscare extinsă".

"Guvernul a apreciat că România beneficiază, în acest moment, de un cadru coerent şi compatibil cu normele europene în ce priveşte confiscarea (averilor -n.r.), dar că acest cadru prezintă anumite lacune, prin faptul că decizia cadru nr. 2005 JAI nu îşi găseşte aplicabilitatea, deşi România se angajase să o introducă în prevederile Codului Penal, angajament care trebuia de mult realizat", a spus Ioan Oltean.

El a reamintit că, în decizia Curţii Constituţionale 799 din iunie 2011, se precizează că prezumţia dobândirii licite a averii şi reglementarea acestei prezumţii "nu împiedică legiutorul să adopte reglementări care să-i permită respectarea legislaţiei europene".

"În temeiul acestei reglementări, Guvernul a adoptat miercuri o lege de modificare a Codului Penal. Prin aceasta nu există niciun pericol în ce priveşte aplicabilitatea Codului Penal în sensul că averea dobândită licit nu poate fi confiscată", a spus Oltean.

El a menţionat că proiectul de lege enumeră în mod expres în ce condiţii operează confiscarea extinsă şi ea se referă la acele situaţii în care între cauza penală şi bunurile dobândite de către o persoană condamnată după ce a săvârşit o infracţiune nu s-a constatat o cauzalitate directă.

El a adăugat că, actualmente, potrivit Codului Penal, se confiscă doar bunurile şi instrumentele care au condus la realizarea infracţiunii şi au fost constatate la vremea respectivă.

"Sunt însă multe situaţii în care un anumit personaj dobândeşte o mulţime de bunuri care, la prima vedere, nu au legătură de cauzalitate cu o anumită infracţiune, dar în mod cert sunt consecinţa directă a unor infracţiuni săvârşite anterior celei care a făcut obiectul unei judecăţi. În această situaţie, instanţa poate să răstoarne sarcina probei şi să solicite celui care este suspectat că a dobândit ilicit să facă dovada că averea este licită. Sunt situaţii care sunt prevăzute limitativ în Codul Penal şi ele operează numai în situaţii penale. Nu există niciun risc în ce priveşte cetăţeanul care a dobândit averea licit şi nu a săvârşit infracţiuni care intră în conflict direct cu prevederea nouă prin care se modifică Codul Penal", a declarat Oltean.

El a afirmat că, deşi USL a anunţat că redactează un proiect de lege, al Guvernului este deja trimis spre adoptare Parlamentului şi este în strictă concordanţă cu decizia Consiliului Europei.

"Eu sper ca, în prima parte a sesiunii din toamnă, Parlamentul să adopte acest proiect de lege, iar România să intre în strictă concordanţă faţă de normele UE, fiind stat membru al UE", a declarat Oltean.

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind confiscarea extinsă a averii, document care va fi transmis Parlamentului spre aprobare.

Documentul modifică actualul Cod Penal, astfel încât confiscarea extinsă a averii să fie reglementată prin lege, declara premierul Emil Boc, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.

Potrivit premierului, o persoană sancţionată pentru infracţiuni cu o pedeapsă cu închisoarea mai mare de cinci ani va fi obligată să dovedească faptul că averea deţinută are un caracter licit. Proiectul de lege va permite confiscarea acelei părţi din avere pentru care caracterul legal nu poate fi dovedit prin documente.

Printre infracţiunile luate în calcul se află şi cele legate de acte de corupţie, evaziune fiscală sau alte infracţiuni economico-financiare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici