Oltean spune că salariile cadrelor didactice trebuie plafonate pentru mersul normal al economiei

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că Guvernul este obligat să ia măsura plafonării salariilor în cazul cadrelor didactice fiindcă, dacă nu ar face acest lucru, ar pune în dificultate mersul normal al economiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
7 afișări

Ioan Oltean a explicat că Guvernul este pus din nou într-o situaţie delicată fiindcă va trebui să ia o măsură foarte grea şi total nepopulară, respectiv cea care vizează plafonarea salariilor cadrelor didactice.

El a afirmat că a participat chiar joi la o şedinţă a coaliţiei în care s-a discutat această problemă, pe care a catalogat-o drept "extrem de dificilă".

"La un moment dat credeam că, anul acesta, nu vom mai fi puşi în situaţia de a lua măsuri atât de nepopulare ca cele luate anul trecut, dar nu există, în acest moment, altă soluţie", a spus Oltean.

Liderul PDL a explicat că s-a ajuns la această situaţie fiindcă, în prezent, există două categorii de cadre didactice: unele care au salariul mărit cu 50 la sută şi altele care care au salariul mărit doar cu 17 la sută.

"Cei care au salariul cu 50 la sută au câştigat în instanţe acest drept, iar cei care nu au solicitat instanţei să constate existenţa dreptului lor au salariile majorate doar cu 17 la sută, procent pe care Guvernul Tăriceanu l-a aplicat în 2008. Într-o asemenea situaţie, Guvernul Boc are două alternative, fie să găsească soluţia economico-financiară de a majora salariile tuturor cadrelor didactice, fie să plafoneze salariile şi de a evita majorarea cu 50 la sută. La o analiză atentă şi cu maximă responsabilitate, s-a constatat că economia României nu ar putea, în acest moment, să suporte o asemenea majorare", a spus Oltean.

Vicepreşedintele PDL a mai spus că o majorare a salariilor cu 50 la sută pentru cadrele didactice ar însemna să se facă o discriminare evidentă faţă de celelalte categorii de salariaţi bugetari care nu ar putea sub nicio formă să beneficieze de o asemenea majorare.

Oltean a explicat că majorarea salariilor pentru cadrele didactice numai în 2011 ar însemna un efort financiar de 500 de milioane de euro, bani pe care Guvernul nu are de unde să-i ia.

"Luarea unei asemenea măsuri ar pune Guvernul în dificultate în ce priveşte mersul normal al economiei fiindcă o serie de parametri economici ar fi influenţaţi în mod negativ", a spus Oltean.

El a precizat că, în această situaţie, Guvernul Boc a decis luarea unei măsuri "extrem de nepopulare şi de grea", plafonarea salariilor, fiindcă economia României nu permite altă atitudine în acest moment.

Oltean a spus că rămâne doar să se stabilească dacă această plafonare se va face prin parcursul normal al adoptării legislative prin Parlament sau printr-o nouă măsură a angajării răspunderii, urmând ca zilele următoare la nivelul coaliţiei să se stabilească ce pas va fi urmat.

"Şi într-un caz, şi în altul, Guvernul nu o face cu maximă plăcere, dar nu există altă alternativă. Este o decizie foarte grea. Eu am văzut şi salariile cadrelor didactice şi trebuie să recunosc că nu sunt deloc atractive şi nu poţi lua cu uşurinţă o asemenea măsură, dar avem de ales între rezolvarea unei probleme de acest gen şi a ne menţine constanţi pe linia reformelor şi a stabilităţii economice pe care am reuşit să o impunem", a spus Oltean.

El a adăugat că decizia va fi susţinută şi de partenerii de guvernare ai PDL.

"Nu putem să acceptăm să majorăm salariile dascălilor cu 50 la sută şi să nu le majorăm şi la medici şi la alte categorii de funcţionari publici. E o măsură grea, dar absolut obligatorie în actualul context economic şi social", a subliniat el.

Guvernul va îngheţa până la sfârşitul acestui an salariile profesorilor care au câştigat în instanţă majorări salariale, la un nivel plafonat la remuneraţia din luna ianuarie, şi va interzice acordarea de noi drepturi salariale prin contracte colective sau individuale de muncă, sub sancţiuni penale.

Documentul pregătit de Guvern sub forma unui proiect de lege privind salarizarea în acest an a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, obţinut de MEDIAFAX, conţine anexe detaliate privind salariile brute de încadrare pentru toate cadrele didactice şi întregul personal auxiliar din învăţământul universitar şi cel preuniversitar şi prevede în mod distinct că acestea vor fi menţinute până la 31 decembrie 2011.

"Prin contractele colective de muncă sau acordurile colective de muncă şi contractele individuale de muncă nu pot fi negociate salarii sau alte drepturi în bani sau în natură care excedează prevederile legii", se arată în actul normativ.

Documentul stabileşte totodată că personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământ nu va primi sumele corespunzătoare premiului anual pentru anul 2010 şi nici prime de vacanţă, tichete de masă, tichete-cadou şi indemnizaţii la ieşirea la pensie, precum şi că munca suplimentară va fi compensată numai cu timp liber.

Proiectul relevă că salariile brute de încadrare pentru personalul didactic din învăţământul preuniversitar vor fi plafonate la 979 de lei pentru un profesor debutant cu studii superioare de lungă durată, la 932 de lei pentru un profesor debutant cu studii superioare de scurtă durată şi la 1.101 de lei pentru un profesor cu studii superioare de lungă durată grad didactic I cu vechime cuprinsă între doi şi şase ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici