Olteanu: Blaga se vrea premier şi îl demotivează pe Stolojan

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, declară, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că, atunci când vorbeşte de "fuga lui Tăriceanu la Ilfov", Blaga "bate şaua să priceapă iapa", pentru că îşi doreşte foarte mult să fie şi premier şi încearcă să-l demotiveze pe Theodor Stolojan.
Olteanu: Blaga se vrea premier şi îl demotivează pe Stolojan
26 oct. 2008, 13:57, Politic

Rep: Strategia PNL este că adversarul nr 1 este PSD. De ce este adversarul nr 1 şi de ce ignoraţi PDL?

B.O: Pentru că PSD este partidul de stânga şi reprezintă ideile de stânga, iar noi reprezentăm ideile de dreapta, şi, repet şi insist foarte mutl pe acest lucru, în acest moment opţiunile nu mai sunt superficiale, nu mai vorbim despre elemente de detaliu, dacă vom privatiza sau nu vom privatiza vreo centrală electrică de exemplu, dacă vom face sau nu vom face concedieri colective într-o companie, acestea sunt opţiuni de detaliu pe care le iei în perioade de acalmie. Acum suntem într-o perioadă de criză în care trebuie să ne hotărâm ce facem. Încercăm în continuare dezvoltarea economică a României, încercăm o expansiune economică a României în zona Balcanilor care să aducă în continuarea creştere economică pe termen lung, sau ne punem gluga în cap, ne ghemuim şi aşteptăm să treacă vrema rea.

Asta este diferenţa dintre opţiunile de dreapta şi opţiunile de stânga şi românii pe asta trebuie să o facă acum. Nu ne-am dorit-o şi nu cred că românii şi-au dori o criză financiară internaţională. Ea a venit şi în aceste condiţii trebuie să luăm deciziile potrivite pentru asemenea condiţii. Nu ne putem preface că nu observăm criza şi nu ne putem preface că nu avem soluţii de dreapta sau de stânga. Pentru criză nu există soluţii de mijloc. Problema celor pe care spuneţi că-i neglijăm este că ei au soluţii de mijloc, or într-un asemena moment nu există soluţii de mijloc.

Rep: Se apropie campania electorală. V-aţi definitivat strategia? Ce veţi face în această campanie şi cum vreţi să atrageţi alegătorii, să le obţineţi voturile?

B.O: Pentru noi lucrurile sunt simple, pentru că noi suntem partidul care a guvernat în aceşti patru ani şi atunci nu putem face decât să vorbim despre ceea ce am făcut să prezentăm lucrurile pe care le-am făcut, cu bune şi cu rele, repet, să spunem care au fost intenţiile noastre, care au fost rezultatele lor, cum am creat cele 600.000 de locuri de muncă, cum am dublat pensiile, cum am dublat salariile, cum am dublat bugetul de stat, cum am dublat PIB-ul României în patru ani şi să spunem ce avem de gând să facem în următorii patru ani, bazat pe rezultatele din cei patru ani de guvernare.

La noi e vorba mai puţin de nişte angajamente pe care le face opoziţia ca întotdeauna care se pot baza pe credibilitate personală, pe forţă de convingere, pe carismă personală, la noi e vorba de evaluarea rezultatelor din aceşti patru ani, şi pe baza acestor evaluări cetăţenii vor vedea cât de credibili suntem şi vor aprecia dacă au încredere în anagajamentele noastre de a dubla din nou pensiile, salariile, economia României, PIB-ul, bugetul de stat, sau nu au încredere. Cei care au încredere ne vor da votul, ceilalţi se vor orienta către Opoziţie.

Rep: Care este strategia de campanie a candidatului Bogdan Olteanu?

B.O: Eu sunt candidatul colegiului meu şi responsabilitatea mea este să mă ocup de problemele din colegiul meu. Asta e aşteptarea cetăţenilor în primul rând, de asta mă ocup, de problemele legate de salvarea spaţiilor verzi, de blocarea construcţiilor care se fac încă între blocuri, pe spaţiile verzi, în parcuri, de probleme legate de salvarea unor monumente, elemente istorice ale zonei, de exemplu Teatrul Masca, de exemplu Teatrul Bazilescu, sigur, Ştrandul Tineretului, care este în colegiul meu, dar a devenit aproape un bun naţional în urma dezbaterilor publice din ultima vreme, pentru că acestea sunt problemele comunităţii. Există problemele comunităţii şi de ele mă ocup.

Rep: Aveţi un slogan sau aveţi mai multe mesaje tip slogan cu care să vă adresaţi alegătorilor?

B.O: Pentru mine mesajul e destul de simplu: „Ne cunoaştem!

Rep: Şi o ultimă întrebare. Când veţi începe negocierile cu marile formaţiuni politice în vederea formării unei coaliţii guvernamentale pentru viitorul guvern?

B.O: Pe 30 noiembrie la zece seara."

Olteanu crede că "nesportivitatea" lui Vasile Blaga, despre care spune că are "obiceiul de a se uita în sus la mâna stăpânului", constă în faptul că a fugit din sectorul 1 de unde locuieşte, pentru a-l "scoate" primarul Liviu Negoiţă senator în sectorul 3.

El a subliniat că nu îşi face griji pentru stabilitatea din PNL, menţionând că dintre cele trei mari formaţiuni politice, PNL este "partidul cel mai aşezat".

În ceea ce priveşte promulgarea Legii salarizării cadrelor didactice, Olteanu a susţinut că gestul preşedintelui Băsescu presupune "prăbuşirea mitului preşedintelui de dreapta" şi a evitat să menţioneze soluţia pe care o are în vedere Guvernul.

Despre viitoarea guvernare, Olteanu a spus că PNL vrea să guverneze cu UDMR, dar că următoarea "construcţie politică" va trebuie făcută în jurul unor idei mai degrabă, decât în jurul unor oameni. El susţine că negocierile pentru viitoarea coaliţie guvernamentală vor începe în ziua alegerilor, la ora 22,00.

Liderul liberal a negat existenţa unei înţelegeri cu PSD, menţionând că social-democraţii sunt principalul adversar al PNL prin soluţiile de stânga pe care le propun, dar şi că liberalii ignoră PDL, pentru că propun soluţii de mijloc pentru criza economică.

El a catalogat gestul liderilor PDL şi PSD de a lansa pronosticuri pentru alegeri ca fiind "aventuros" sau "un pariu fără raţiune" şi a refuzat să avanseze un scor pentru PNL, pe motiv că "sondajele de bucătărie" nu mai sunt reprezentative în uninominal.

Olteanu a spus că uninominalul îi "va cerne pe cei care se ocupă de politică la televizor, de cei care ştiu să-i reprezinte pe cetăţeni", adăugând că el a început munca de reprezentare a cetăţenilor din colegiul său încă de la intrarea în vigoare a legii.

Anunţând că nu este interesat de funcţiile de partid, candidatul PNL a adăugat că, în cazul unui eşec, se va întoarce la meseria sa de bază, avocatura, şi se va ocupa de familie.

Preşedintele Camerei afirmă că, la final de mandat, regretă lipsa unei majorităţi în Parlament, care a blocat adoptarea unor legi importante precum Legea interzicerii cianurilor în minerit, Legea interzicerii construcţiilor în parcuri sau Legea lustraţiei.

Prezentăm integral interviul acordat agenţiei MEDIAFAX de către Bogdan Olteanu: