Video Olteanu: Blaga se vrea premier şi îl demotivează pe Stolojan

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, declară, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că, atunci când vorbeşte de "fuga lui Tăriceanu la Ilfov", Blaga "bate şaua să priceapă iapa", pentru că îşi doreşte foarte mult să fie şi premier şi încearcă să-l demotiveze pe Theodor Stolojan.

Urmărește
22 afișări

Rep: Ezitaţi să avansaţi un scor pentru PNL...

B.O: Refuz să avansez un scor pentru PNL.

Rep: De ce?

B.O: Pentru că, vă repet, de data aceasta nu avem o alegere politică, un vot politic în care să se bifeze un partid politic. Vor conta enorm de mult persoanele. Vor exista diferenţe foarte mari de la un colegiu la altul între rezultate, în funcţie de capacitatea unei persoane de a convinge, şi la sfârşit, sigur, numărul de voturi se va aduna. La nivel naţional vom avea nişte rezultate, dar în foarte mică măsură vor putea conta aceste studii sociologice, aceste estimări ale institutelor de sondaj care vizează votul politic şi nu opţiunea faţă de persoane. Am vrut opţiune faţă de persoane, am spus că vrem votul uniniominal. Toată lumea vorbea aici despre votul uninominal aici în Parlament de-ţi ţiuiau urechile la un moment dat. Avem votul uninominal, acum trebuie să ne obişnuim şi cu efectele lui, fie că e vorba de efectele în domeniul reprezentării, fie că e vorba modul de alegere a parlamentarului. Nu mai merge cu sondaje din acelea făcute în bucătărie, ele nu mai au reprezentativitatea necesară pentru a vorbi despre rezultatul la alegeri.

Rep: În campania electorală vă bateţi cu PSD, adversarul ideologic. Deşi Alin Tedorescu a declarat zilele acestea că adversarul PSD este PD-L, ce faceţi dacă, în baza acestui raţionament, vă ignoră în campanie adversarul?

B.O: Eu nu ştiu ce are de gând să facă PSD în această campanie electorală şi nici nu prea înţeleg, pentru că poziţionarea lor se schimbă de la o zi la alta. Dar până la urmă asta este treaba lor. Pe noi ne interesează să transmitem mesajele noastre, să transmitem angajamentele noastre şi sigur, pe cât de posibil, să arătăm şi ce am făcut în aceşti patru ani.

De data asta, alegerea este foarte simplă, tocmai pentru că ne aflăm în faţa unei crize economice destul de puternice, în care soluţiile nu mai sunt soluţii de detaliu, ci soluţii fundamentale. Românii vor trebui să facă o alegere între opţiuni de stânga sau opţiuni de dreapta, între opţiuni care încearcă să uniformizeze veniturile, situaţia actuală, resursele existente sau soluţii care vor să meargă mai departe spre dezvoltarea economică, spre reindustrializarea României, un proces care s-a întâmplat în aceşti patru ani, în care pentru prima dată s-au făcut investiţii în industrie, nu doar în comerţ, nu doar în distribuţie, nu doar în servicii, ci în refacerea industriei româneşti, în creşterea în continuare a numărului de locuri de muncă, pentru că, dacă vrem să avem resurse pentru buget, pentru plata angajaţilor bugetari, pentru pensii, pentru cheltuieli sociale, trebuie în primul rând să avem oameni care muncesc şi plătesc impozite. Şi în aceşti ani numărul de locuri de muncă a crescut cu 600.000. Aceasta este opţiunea de dreapta.

Cei care doresc o uniformizare a situaţiei existente, o supravieţuire în timpuri de criză aleg soluţia de stânga. Ambele soluţii sunt legitime. Nu există o soluţie ilegală, imorală sau nelegitimă. Fiecare dintre cetăţenii României poate alege între aceste două tipuri de soluţii. Ele în acest moment sunt reprezentate pe de-o parte de PSD, partid socialist care îşi asumă această reprezentare, pe de altă parte de PNL.
De aceea, privim PSD ca principalul nostru adversar, nu pentru adversitate personală, ci pentru că reprezintă ideile opuse ideilor noastre.

Rep: La ora actuală una dintre problemele cu care se confruntă Guvernul este creşterea salariilor profesorilor cu 50%. Creşterea economică nu a influenţat şi salariile profesorilor?

B.O: Am avut creştere economică şi ea s-a repercutat şi în salariile profesorilor, ca şi la salariile tuturor angajaţilor bugetari. Noi am avut un angajament de a mări salariile angajaţilor bugetari cu 60% şi acest angajament a fost respectat. Salariile profesorilor s-au dublat, mai exact au crescut cu 98% în aceşti patru ani, fără a ţine cont de această propunere legislativă de majorare cu 50%, deci doar pe baza majorărilor făcute de către Guvern din 2005 şi până la sfârşitul lui 2008. E o dublare.

Sigur că poate exista dorinţă pentru mai mult, sigur că pot exista profesori, mai ales dintre cei aflaţi la începutul carierei, şi care nu sunt suficient de bine plătiţi, dar nu am avut o creştere economică de 50% şi încă nu s-a găsit pe faţa pîmântului o ţară care să aibă creştere economică de 50%, care să permită o mărire de salarii de 50%. Aici e vorba practic de o redistribuire a veniturilor naţionale, a avuţiei naţionale, a resurselor naţiunii, care să aloce în mod cu totul special şi excepţional către o categorie socială nişte sume care nu se regăsesc în creşterea prosperităţii naţiunii.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici