- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Olteanu: Blaga se vrea premier şi îl demotivează pe Stolojan
Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, declară, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că, atunci când vorbeşte de "fuga lui Tăriceanu la Ilfov", Blaga "bate şaua să priceapă iapa", pentru că îşi doreşte foarte mult să fie şi premier şi încearcă să-l demotiveze pe Theodor Stolojan.
Rep: Sunt voci din PDL care vă acuză că aţi făcut o alianţă tacită cu PSD. Cum comentaţi aceste acuzaţii?
B.O: Probabil că sunt aceleaşi voci care alături de PSD au împiedicat introducerea pe ordinea de zi şi discutarea Legii lustraţiei în urmă cu doar zece zile. Probabil că sunt aceleaşi voci din PDL care s-au apucat să racoleze pe faimoşii 322 şi să-i pună pe listele de candidaţi ai partidului. Sau poate vorbeşte domnul Talpeş care este un cunoscut reprezentant al PDL mai recent, probabil este liderul moral al partidului şi domnia sa vorbeşte acum cunoscând PSD-ul din interior despre această relaţie. Eu nu recunosc o chemare a PDL de a face judecăţi morale, mai ales după încuscrirea cu Corneliu Vadim Tudor şi Ioan Talpeş, ca atare cred că ne vom prezenta prin ideile noastre cetăţenilor şi mai puţin prin părerile domnilor Talpeş şi Vadim.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ciolacu: Luni e o zi bună să votăm guvernul format din PNL, USR, UDMR
-
„Va pierde o treime din teritoriul său”. Premierul slovac Fico afirmă că Ucraina nu va fi invitată să adere la NATO
-
Răsturnare de situaţie! PSD se retrage din negocierile de coaliţie. Ciolacu: Vom vota un guvern minoritar de dreapta
Rep: Deci negaţi că aţi avea o înţelegere cu PSD?
B.O: Lipsa unei înţelegeri se vede de doi ani de zile de când avem un guvern minoritar. În fiecare săptămână se aştepta crearea unui guvern de coaliţie cu PSD-ul, în fiecare săptămână se aştepta să apară vreun protocol de colaborare. Ştiţi foarte bine că în România nu există documente care să n-apară după trei zile după ce au fost semnate în secret, iată că nu există niciunul pentru că n-a apărut.
Rep: Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, acuza faptul că în PNL există o clică grupată în jurul preşedintelui Călin Popescu Tăriceanu şi sugera faptul că, dacă această clică va fi înlăturată, PDL e dispus la o apropiere de liberali. Cum comentaţi această declaraţie?
B.O: Eu ştiu foarte bine că PDL e dispus la o apropiere de liberali pentru că pentru PDL a rămâne încă patru ani în opoziţie e o problemă uriaşă. PDL e un partid construit să stea la guvernare şi să lucreze pe baza resurselor guvernării şi trecerea în opoziţie pentru ei a fost absolut catastrofală din acest punct de vedere. Cred c-ar face şi tumbe pentru a ajunge la guvernare.
Dincolo de asta însă şi dincolo de curtea asiduă pe care o fac PNL-ului, mie îmi pare rău că un om pe care eu l-am apreciat când am fost colegi de guvern a ajuns să folosească genul acesta de expresii, mai ales faţă de Tăriceanu, care l-a ajutat, care l-a sprijinit. De altfel, dacă o să-l vedeţi pe Blaga şi în perioada asta, după ce-l mai înjură de trei ori pe Tăriceanu la televizor, începe să se laude că Tăriceanu spunea că e cel mai bun ministru. Ştiţi cum e: are obiceiul ăsta de a se uita aşa, în sus, spre mâna stăpânului. E problema domniei sale, mie nu-mi place genul acesta de piruete şi nu-mi place să vorbesc de rău pe oamenii pe care-i apreciam cu un an în urmă. Dar probabil ţine de genul vechi de a face politică, de stilul anilor ‘90 căruia şi domnul Blaga îi aparţine.
Rep: Colegul dumneavoastră de partid, Crin Antonescu, declara că i-ar plăcea o guvernare, o alianţă la guvernare mai degrabă cu PDL, dar că el consideră că va fi această alianţă mai degrabă cu PSD. Cum comentaţi aceasta?
B.O: Avem o problemă în politica românească în acest moment: compatibilităţile doctrinare nu se suprapun cu capacitatea de încredere între structurile politice. Există mai mare încredere între partide care n-au compatibilităţi doctrinare şi foarte puţină încredere, din păcate, între partide care s-ar potrivi din punct de vedere ideologic. S-a văzut, atunci când am făcut programul de guvernare în 2003-2004 că, lăsând de-o parte câteva prostii, PD la vremea respectivă n-a avut veleităţi doctrinare, şi-a asumat programul de guvernare pe care PNL-ul l-a propus atunci. Vorbim aici despre cota unică, despre investiţiile în domeniul energetic, despre atragerea de investitori străini şi aşa mai departe.
Nu ştiu ca între timp să fi apărut foarte multe modificări sau devieri sau alunecări doctrinare în PDL. Pe de altă parte, modul în care am lucrat în aceşti ani a indus o uriaşă neîncredere între cele două partide pentru că de mult prea multe ori discutam un lucru stând faţă în faţă, după care declaraţiile de la uşă erau diferite. Asta a dus la o incapacitate de a colabora. Chiar dacă ideile sunt mai apropiate.
Va trebui ca după alegeri să construim o majoritate. Noi vom accepta doar o majoritate care să-şi asume câteva idei fundamentale ale noastre, printre care cota unică, printre care continuarea dezvoltării economice a României şi a reindustrializării României, printre care continuarea procesului de construcţie europeană, de la acesta e foarte greu să acceptăm un compromis. Vom vedea cu cine vom putea să facem o construcţie pe aceste principii. Dar ceea ce pot să vă spun este că e fundamental necesar ca România, mai ales într-o perioadă de asemenea instabilitate economică şi financiară internaţională, să aibă o guvernare majoritară care să asigure un sprijin solid în Parlament pentru guvern, un sprijin care să împiedice genul de derapaje precum cele legate de majorările de salarii cu 50%.
Rep: Cu cine vă doriţi să guvernaţi în acest caz?
B.O: Cu UDMR. Pentru că dintre toate partidele din Parlament s-au dovedit în aceşti patru ani a fi singurii parteneri de calitate de cuvânt şi de ideologie certă de dreapta. Probabil nu vom avea o majoritate împreună şi atunci va trebui să facem o construcţie politică în jurul unor idei mai curând decât în jurul unor persoane. În orice caz, la noi nu vor apărea condiţionalităţi legate de persoane, ci condiţii legate de idei, de principii, de program de guvernare pe care îl vom discuta.
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
Citește mai departe: