BIO: Cine este Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii, omul care îi „scria” discursurile lui Iliescu a ajuns şef la cultură

Social-democratul Ionuţ Vulpescu s-a născut pe 17 iunie 1976, a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, are un master în Doctrină şi Cultură şi un doctorat în Filosofie.

Urmărește
5285 afișări
Imaginea articolului BIO: Cine este Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii, omul care îi „scria” discursurile lui Iliescu a ajuns şef la cultură

Omul care îi „scria” discursurile lui Iliescu a ajuns şef la cultură. Cine este Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii

Social-democratul Ionuţ Vulpescu s-a născut pe 17 iunie 1976, a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, are un master în Doctrină şi Cultură şi un doctorat în Filosofie.

Ionuţ Vulpescu este un apropiat al preşedintelui de onoare al social-democraţilor, Ion Iliescu, fiind consilier al acestuia.

Acesta a fost şi membru în Consiliul de conducere al Institutului Cultural Român, fiind desemnat în această funcţie în septembrie 2012 de către premierul Victor Ponta.

În mai 2015, în calitate de ministru al Culturii, Ionuţ Vulpescu a depus un amendament care viza reducerea TVA la cărţi la valoarea de 5%. La acea dată, Ionuţ Vulpescu declara: „Având spaţiul fiscal necesar, am considerat că este posibilă extinderea măsurii reducerii TVA la 5% şi pentru alte categorii de bunuri şi servicii culturale, nu doar pentru cărţi, aşa cum am anunţat iniţial. Îmi doresc ca prin reducerea preţurilor nu doar la cărţi, ci şi la biletele de acces la monumente şi muzee, să contribui la democratizarea accesului la cultură, prohibit pentru mulţi din motive economice. Sper ca interesul pentru participarea la evenimentele culturale să crească, să asigurăm astfel în special tinerei generaţii o deschidere mai mare către o cultură de calitate.”

Măsura scăderii TVA de la 9% la 5% a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

La data de 24 noiembrie 2016, în calitate de deputat în Parlamentul României şi de fost ministru al Culturii, Ionuţ Vulpescu i-a transmis premierului Dacian Cioloş o scrisoare deschisă prin care îi cerea detalii despre modul în care s-a încercat achiziţionarea „Cuminţeniei Pământului”, acuzând că nu există transparenţă, iar preţul de cumpărare este dublu faţă de cel stabilit de expertize.

„Suntem săraci, dar cu această operă e «acum sau niciodată!» – asta spuneaţi. Dacă suntem săraci, domnule Prim-ministru, de ce aţi aprobat, alături de Guvernul pe care îl conduceţi, achiziţionarea ei cu un preţ mai mult decât dublu decât cel stabilit prin două expertize independente înainte de venirea dumneavoastră în fruntea Executivului?”, se întreba fostul ministru al Culturii în scrisoarea deschisă.

Potrivit blogului personal, Ionuţ Vulpescu are orientarea politică "la stânga, unde e inima".

Ionuţ Vulpescu deţine împreună cu soţia sa, Ana-Maria Vulpescu, un apartament în Bucureşti, de 70,55 metri pătraţi, dobândit în 2008, printr-un contract de vânzare-cumpărare. Cei doi mai deţin un teren intravilan în Bucureşti, în suprafaţă de 14,17 metri pătraţi, dobândit tot în anul 2008, printr-un contract de vânzare-cumpărare, potrivit declaraţiei de avere a lui Vulpescu, postată pe site-ul Camerei Deputaţilor, actualizată pe 14.06.2016

Ionuţ Vulpescu nu are conturi şi depozite bancare, nici plasamente şi investiţii directe şi nici nu deţine vreun autoturism. În schimb, acesta are un credit în valoare de 40.000 de euro, contractat în anul 2007 la Volksbank şi scadent în 2037.

În ultimul an fiscal încheiat, Ionuţ Vulpescu a avut o indemnizaţie de ministru în ianuarie-noiembrie 2015 de 100.987 lei şi o idnemnizaţie de deputat între noiembrie-decembrie 2015 de 7.610 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici