Organizația Națiunilor Unite, prin Agenția pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD), cere Statelor Unite ale Americii să renunțe la impunerea de tarife comerciale asupra celor mai sărace și mai mici țări din lume.
Potrivit unui raport publicat luni, 14 aprilie, aceste tarife pot afecta grav economiile vulnerabile, fără să aducă beneficii reale Statelor Unite, relatează Reuters.
„Pauza actuală de 90 de zile oferă o oportunitate importantă de a reevalua modul în care economiile mici și vulnerabile sunt tratate în cadrul politicii de tarife reciproce”, se arată în raportul UNCTAD.
„Acesta este un moment critic pentru a lua în considerare scutirea acestora de tarifele care oferă puține sau niciun avantaj pentru politica comercială a SUA, în timp ce pot provoca daune economice grave în străinătate”, continuă reprezentanții ONU în raport.
În prezent, 28 din cele 57 de țări vizate de aceste taxe contribuie cu mai puțin de 0,1% fiecare la deficitul comercial al SUA. Totuși, acestea sunt supuse unor tarife ridicate. Laos, de exemplu, are în vedere o taxă de 48%, Myanmar de 45% (în ciuda unui cutremur recent), iar Mauritius de 40%.
În cazul în care tarifele suspendate vor fi din nou aplicate, UNCTAD avertizează că cererea americanilor pentru bunuri importate va scădea, pentru că prețurile vor crește. Mai mult, „pentru 36 dintre cei 57 de parteneri comerciali enumerați, tarifele reciproce ar genera mai puțin de 1% din veniturile tarifare actuale ale SUA”, arată raportul.
„Aceste economii sunt de dimensiuni mici, structural slabe, cu o putere de cumpărare scăzută, ele oferă oportunități limitate pe piața de export pentru SUA. Orice concesii comerciale pe care le-ar acorda ar însemna puțin pentru SUA, reducând în același timp potențial colectarea veniturilor proprii”, adaugă UNCTAD.
Un alt punct important de menționat este că multe dintre aceste țări exportă produse agricole pe care SUA nu le produc și care nu au substituți ușor de găsit.
De exemplu, Madagascar exportă vanilie în valoare de 150 de milioane de dolari, iar Coasta de Fildeș și Ghana trimit în SUA cacao în valoare de aproape 1 miliard de dolari.
„Creșterea tarifelor pentru aceste bunuri, deși generează unele venituri, este probabil să ducă la creșterea prețurilor pentru consumatori”, avertizează UNCTAD.