Opinii politice legate de viitorul Rep. Moldova. Cristian Preda: Dodon este "primul preşedinte socialist, care e la stânga comuniştilor"/ Tăriceanu: "Să nu depunem armele"

Europarlamentarul Cristian Preda a susţinut luni că preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon este "primul preşedinte socialist care e la stânga comuniştilor, extrema extremei stângi".

Urmărește
2577 afișări
Imaginea articolului Opinii politice legate de viitorul Rep. Moldova. Cristian Preda: Dodon este "primul preşedinte socialist, care e la stânga comuniştilor"/ Tăriceanu: "Să nu depunem armele"

Opiniile analiştilor despre viitorul Rep. Moldova. Cristian Preda: Dodon este "primul preşedinte socialist, care e la stânga comuniştilor"

"Partidul Socialiştilor din Republica Moldova e ceva unic în lume, pentru că e un partid situat la stânga comuniştilor. Altfel spus, Dodon este primul preşedinte socialist, care e la stânga comuniştilor, e extrema extremei stângi, ca să zic aşa", a susţinut Preda, la RFI.

Întrebat ce se va întâmpla cu parcursul european al Chişinăului, după alegerea noului preşedinte moldovean, Preda a comentat: "Republica Moldova rămâne un partener al Uniunii Europene, există un Acord de Asociere, care a intrat în vigoare în mod deplin şi care a produs efecte pozitive pentru partea moldovenească, au crescut semnificativ exporturile Republicii Moldova, în unele cazuri cu 400%, altfel spus economia moldovenească a profitat de pe urma acestui acord cu Uniunea. Ar fi absurd, personal cred asta, ca un lucru profitabil să fie demolat. E însă orice posibil cu Dodon, asta este problema cu cineva ca Dodon şi atunci când va prelua puterea, vom vedea ce anume va face înainte de toate, pentru că a propus lucruri dintre cele mai stranii, de pildă, renunţarea la Bacalaureat, schimbarea completă a regimului politic din Moldova".

Preda a vorbit şi despre susţinerea şi puterea reală pe care o va avea noul preşedinte moldovean, remarcând că, deocamdată în Parlamentul de la Chişinău există "o majoritate fragilă însă în orice moment e posibilă o declanşare a unui ciclu de instabilitate politică proeuropeană".

"Trebuie spus că legitimitatea populară câştigată la urne, în mod direct şi nu ca urmare a unei negocieri în Parlament e importantă, nu poate fi desconsiderată. Pe de altă parte, pericolul vine din faptul că în Parlamentul Republicii Moldova un sfert din deputaţi sunt ai lui Dodon, mai există şapte comunişti din partidul vechi al lui Voronin, cu care Dodon a colaborat, trebuie spus acest lucru şi altfel mai sunt 27 de deputaţi neafiliaţi. Deocamdată există o majoritate fragilă proeuropeană, însă în orice moment e posibilă o declanşare a unui ciclu de instabilitate politică, sunt convins că şi Dodon va dori să aibă un Guvern al lui şi că există suficient de mulţi oportunişti care să pună în pericol stabilitatea Republicii Moldova. Complicaţia vine din aceea că guvernul este controlat de un oligarh, de domnul Plahotniuc şi din păcate, în ultimii ani, rolul acestui personaj a crescut exponenţial, el însuşi şi-a atribuit numele de coordonator, deşi nu are o poziţie politică, el nu a fost numit premier şi din păcate, multe din frâiele autorităţii în Republica Moldova sunt deţinute de Plahotniuc, foarte multă lume crede că el este responsabil şi pentru alegerea lui Dodon", a mai comentat, la RFI, europarlamentarul român.

Şeful Comisiei de politică externă din Senat: Moldova nu trebuie abandonată!

Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Petru Filip, a declarat luni pentru MEDIAFAX că Republica Moldova "nu trebuie abandonată", deoarece românii şi moldovenii fac parte din acelaşi popor.

"Moldova nu trebuie abandonată! Indiferent de ce se întâmplă pe termen scurt, relaţia cu Moldova trebuie stimulată, iar moldovenii, indiferent de cine le conduce ţara, trebuie să simtă că România este alături de ei. Procesul european va continua, chiar cu perioada aceasta dificilă pe care o trăim, ţinând cont de simpatiile proruse ale preşedintelui ales sau cu ceea ce se întâmplă în Bulgaria", a spus pentru MEDIAFAX senatorul Filip.

El a mai spus că proiectul european traversează "o situaţie puţin complicată".

"Relaţiile României cu Moldova nu trebuie să fie subordonate acestei situaţii rezultată în urma alegerilor din Republica Moldova. Trebuie să continuăm să-i ajutăm şi să-i susţinem, deoarece considerăm că facem parte din acelaşi popor", a adăugat Filip.

Predoiu: Foţele proeuropene, un mandat puternic prin votul dat Maiei Sandu; Dodon va specula

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că forţele pro-europene au primit prin votul acordat Maiei Sandu un mandat puternic să continue bătălia pentru Moldova europeană, afirmând că este important ca proeuropenII să câştige viitoarele alegeri.

"Forţele pro-europene şi pro-româneşti, pro-unioniste, au primit prin votul acordat Maiei Sandu un mandat puternic să continue bătălia pentru Moldova europeană. Nimeni nu ne va ajuta, daca nu ne ajutăm singuri, dacă nu continuam noi ceea ce am început. Votul obţinut de Maia Sandu este un vot pentru continuarea proiectului, până se va materializa politic", a spus Predoiu.

Predoiu a afirmat că Dodon va încerca să speculeze momentul şi că este important ca pro-europenii să câştige viitoarele alegeri.

"Dodon va încerca să speculeze momentul şi va încerca o mişcare de genul «the winner takes it all», de aceea este important ca pro-europenii de toate nuanţele să se structureze şi să câştige viitoarele alegeri generale", a mai spus Predoiu.

Tăriceanu: Datoria noastră este să nu depunem armele, ci să susţinem în continuare Moldova

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că România trebuie să sprijine în continuare Republica Moldova, acuzând Executivul de la Bucureşti că "parcă a vrut să arate că nu se poate face nimic în relaţia cu Moldova".

"Din punctul meu de vedere, cred că datoria noastră este să nu depunem armele şi să continuăm să susţinem Moldova pe drumul pe care s-a angajat. Trebuie să remarc că în Parlament există în continuare o majoritate pro-europeană şi eu cred că ei au nevoie în continuare de sprijin", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

El a mai spus că rezultatul alegerilor de la Chişinău trebuie să dea de gândit tuturor factorilor politici din România - partide, guvern, Preşedinţie şi alte instituţii.

"Într-un fel rezultatul poate ne surprinde, dar în mod cert, cel puţin pe mine, mă dezamăgeşte. Nu cred că putem arunca vina asupra cetăţenilor moldoveni, ci trebuie să vedem care sunt factorii care au contribuit la acest rezultat", a adăugat Tăriceanu.

În opinia sa, limitarea prin lege a numărului de buletine de vot din fiecare secţie de votare din diaspora a dus la privarea cetăţenilor din Moldova de dreptul de a alege, cee ace a dus la distorsionarea rezultatului. Un alt element care a dus la alegerea lui Igor Dodon ca preşedinte al Republicii Moldova a fost votul din Transnistria.

"Nu trebuie însă să ascundem şi modul în care a evoluat relaţia între România şi Moşldova. Chiar dacă România nu se implică în procesul electoral, modul în care s-a desfăşurat relaţia în plan politic între România şi Republica Moldova, mai ales în ultimul an, pe mine m-a dezamăgit profund. După o perioadă în care România a arătat fără niciun fel de echivoc că sprijină Moldova, nu numai pe plan politic, dar şi cu alte proiecte, anul acesta guvernul parcă a vrut să arate că nu se poate face nimic în relaţia cu Moldova. Ajutorul care a fost decis de guvernul Ponta, în loc să fie pus la dispoziţia Moldovei, a fost însoţit de o serie de condiţionalităţi, iar în final l-au făcut neoperant sau utilizat cu foarte mare întârziere şi fără eficacitate", a mai spus preşedintele Senatului României.

Candidatul prorus Igor Dodon a câştigat cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova, cu 53,21% din voturi, în timp de politicianul proeuropean Maia Sandu a obţinut 46,79%, potrivit rezultatelor parţiale după procesarea a 99% din procesele verbale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici