- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Opoziţia a acceptat să cedeze majoritatea în Biroul Permanent al Senatului
Opoziţia formată de PSD şi PNL a acceptat, la negocierile de miercuri, să cedeze majoritatea pe care o deţinea în Biroul Permanent al Senatului, cel puţin pentru sesiunea care a început.
Negocierile dintre putere şi opoziţie pentru configuraţia Biroului Permanent al Senatului se vor relua însă luni, pentru stabilirea detaliilor legate de funcţiile concrete din Biroul Permanent care vor reveni fiecărui partid, precum şi de aplicarea algoritmului la preşedinţiile de comisii.
PSD şi PNL au acceptat, miercuri, că negocierile nu pot continua decât cu respectarea principiului că majoritatea din plen trebuie să se reflecte şi în Biroul Permanent.
"Până la urmă, trebuie să pornim cu toţii de la o realitate existentă în Senat: puterea are 69 de senatori, opoziţia are 68 de senatori. De aici izvorăşte şi dificultatea negocierilor", a declarat liderul grupului PNL, Puiu Haşotti, la finalul discuţiilor de miercuri.
El a explicat că în negocieri au fost avansate patru variante în care diferenţa de voturi din plenul Senatului se poate regăsi şi în Biroul Permanent, respectiv preşedinţiile de comisii.
Aceste variante se referă la negocierea proporţiei în Biroul Permanent doar pentru actuala sesiune sau/şi pentru următoarele, la numărul de sesiuni în care puterea, respectiv opoziţia vor deţine majoritatea în Birou.
Opoziţia a fost convinsă să cedeze şi pentru că Regulamentul Senatului prevede că, dacă liderii de grupuri nu ajung la o soluţie comun acceptabilă în trei zile, atunci disputa urmează să fie tranşată de plen, acolo unde PDL, UDMR şi UNPR au majoritatea şi ar putea să îşi impună revendicări maximale.
Liderul grupului PDL, Cristian Rădulescu, a subliniat că, dacă liderii grupurilor nu ajung lunea viitoare, în a treia zi de negocieri, la un consens privind împărţirea funcţiilor, se va merge în plen cu propunerea puterii, respectiv a opoziţiei, votul urmând să decidă.
Senatorul UDMR Versetoy Attila a precizat că, deocamdată, singura certitudine degajată este că în actuala sesiune parlamentară puterea va avea şapte posturi în Biroul Permanent, iar opoziţia doar şase.
El a precizat că luni, la reluarea negocierilor, ar trebui să se stabilească şi repartizarea concretă a funcţiilor de vicepreşedinte, secretari şi chestori partidelor, precum şi a preşedinţiilor de comisii.
Întrucât între putere şi opoziţie diferenţa este doar de un vot din 137, iar în Biroul Permanent sunt doar 13 locuri, opoziţia ar trebui să primească mai multe comisii, pentru compensarea pierderii majorităţii din Biroul Permanent.
Discuţiile de luni vor trebui să stabilească şi dacă liderii de grupuri cad de acord asupra unui algoritm care să se aplice, corespunzător, pentru toate sesiunile parlamentare sau dacă negocierile se vor relua la începutul fiecărei sesiuni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Prințesa Kate împlinește astăzi 43 de ani. „Pentru cea mai incredibilă soție și mamă. Puterea de care ai dat dovadă în ultimul an a fost remarcabilă”
-
Ce spune ministrul Sănătăţii despre virusul HMPV: Infecţiile sunt în limite aşteptate, nu este nimic neobişnuit în China
-
Metapneumovirus uman depistat la Oradea. Tulpina a fost expediată către Institutul Cantacuzino pentru analize suplimentare
-
Vreme severă în România. Vânt puternic şi viscol la munte, cod galben în jumătate de ţară
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO