Opoziţia a cerut în plenul Camerei dezbaterea declaraţiei privind mesajele oficialilor ungari

Reprezentanţii PSD şi ai PNL au solicitat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, discutarea şi votarea Declaraţiei de condamnare a mesajelor unor oficiali ungari, însă democrat-liberalii au susţinut că trebuie aşteptat un punct de vedere al comisiei de politică externă.

Urmărește
5 afișări

Viceliderii grupurilor PNL şi ai PSD, Eugen Nicolăescu şi, respectiv, Aura Vasile, au susţinut de la tribuna Camerei că plenul este suveran şi ar trebui să voteze Declaraţia de condamnare a afirmaţiilor unor oficiali ungari.

Preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean (PDL), le-a spus, însă, reprezentanţilor opoziţiei că Biroului permanent al Camerei decis, luni, printr-un vot majoritar, ca declaraţia să fie dezbătută în plen după ce deputaţii din Comisia de politică externă vor elabora un raport pe tema afirmaţiilor oficialilor ungari.

El a precizat că raportul Comisiei de politică externă are ca termen de elaborare data de 23 martie. "De declaraţii demagogice aici şi de distorsionarea adevărului avem parte în fiecare zi", a adăugat Oltean, care a respins, astfel, solicitarea PNL şi a PSD.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, luni, ca proiectul de declaraţie referitor la mesajele liderilor politici ungari să fie elaborat de către Comisia de politică externă, până miercuri cel târziu, astfel încât acesta să intre în dezbaterea plenului Camerei.

Secretarul Camerei Deputaţilor Nicolae Mircovici a declarat, luni, după şedinţa Biroului Permanent, că proiectul de declaraţie intitulat "Stupefacţie şi indignare" propus de liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, şi asumat de grupul PNL din Cameră, împreună cu o serie de documente adiacente, va fi trimis Comisiei de politică externă.

Potrivit lui Mircovici, Comisia de politică externă are posibilitatea de a lucra în paralel cu plenul şi va elabora acest proiect de declaraţie cât mai repede, pentru a ajunge în dezbaterea şi procedura de vot a Camerei.

Mircovici a spus că, dacă acest proiect de declaraţie nu va fi finalizat până marţi, atunci până miercuri trebuie să fie definitivat pentru a fi supus dezbaterii plenului Camerei.

Grupul PNL din Camera Deputaţilor a solicitat ca proiectul de declaraţie intitulat "Stupefacţie şi indignare" propus de liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, şi asumat de grup să fie introdus pe ordinea de zi a plenului de luni, 21 martie 2011.

Reprezentanţii PSD şi PNL au susţinut, miercuri seară, în plenul Parlamentului, necesitatea adoptării unei declaraţii de protest a Legislativului român faţă de mesajul transmis de Viktor Orban. Demersul opoziţiei a dus la blocarea lucrărilor Parlamentului pentru aproximativ trei ore, chiar înaintea votului asupra moţiunii de cenzură.

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri seară, în plenul Parlamentului, că nimic din ceea ce au afirmat liderii opoziţiei nu s-a regăsit în mesajul oficial trimis de premierul ungar Viktor Orban şi că este nevoie de un apel la calm şi echilibru din partea unor politicieni responsabili şi cu "viziune" privind viitorul ţării.

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oskar Fuzes, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că, probabil, s-a făcut confuzie între mesajul premierului ungar, Viktor Orban, poemul lui Petofi Sandor şi discursul soţiei sale.

Ministerul de Externe a precizat că a comunicat ambasadorului ungar, convocat joi la MAE, "insatisfacţia" părţii române pentru situaţia creată în contextul mesajelor transmise de oficialii ungari la manifestările de marcare a Revoluţiei de la 1848, fiind solicitată clarificarea urgentă a situaţiei.

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oskar Fuzes, a declarat, joi, la Parlament, întrebat în legătură cu mesajul premierului Viktor Orban, că nu are nimic de care să se delimiteze, deoarece nimeni din partea Ungariei nu a spus nimic în legătură cu autonomia sau cu Ardealul.

"Am făcut clarificările necesare, am demonstrat şi am zis că a fost confundat, amestecat, mesajul oficial al premierului ungar cu un poem de Petofi Sandor. A fost, este o neînţelegere. Cred că este închis cazul şi că nu are consecinţe asupra relaţiilor noastre. Ungaria va sprijini în continuare România în aderarea la Spaţiul Schengen", a spus ambasadorul ungar la Bucureşti, Oskar Fuzes.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici