Prima pagină » Politic » Opoziţia către Ponta: Aţi premeditat cu sânge rece desfăşurarea votului în diaspora

Opoziţia către Ponta: Aţi premeditat cu sânge rece desfăşurarea votului în diaspora

Deputaţii opoziţiei i-au spus, marţi, premierului Ponta că "a premeditat cu sânge rece" desfăşurarea votului din diasporă, că "lecţia" pe care a primit-o "îi va fi de folos" şi că e nevoie de legea votului prin corespondenţă, în timp ce PSD a susţinut că problema nu trebuie tratată "cu emoţie".
Opoziţia către Ponta: Aţi premeditat cu sânge rece desfăşurarea votului în diaspora
Emma Toader
25 nov. 2014, 14:37, Politic

Deputatul PDL de Diasporă Mircea Lubanovici i-a cerut premierului să facă reforma consulatelor din diasporă, arătând că au fost trimişi „oameni pe bază politică” şi nu de competenţă.

„Domnule prim-ministru, cer, în numele românilor din diasporă, să faceţi reforma consulatelor din diasporă pentru că aţi trimis oameni pe bază politică şi mai puţin pe bază de competenţă!”, a spus Lubanovici.

El a mai spus că Ponta „a premeditat cu sânge rece” desfăşurarea alegerilor din diasporă , că premierul „a arătat ce înseamnă abuzul de putere” şi că alegerile din 16 noiembrie „au demonstrat demagogia şi minciuna care caracterizează actul guvernării”.

„Domnule prim-ministru, cred că lecţia pe care aţi primit-o vă va fi de folos şi românii pe care-i reprezint nu vor mai fi ignoraţi”, a menţionat Lubanovici.

Reprezentanţii PC, UDMR, PMP au vorbit de necesitatea unei legi privind introducerea votului prin corespondenţă, dar care să respecte toate modalităţile de securitate pentru un astfel de vot.

Marian Neacşu (PSD) a spus, însă, că o lege nu trebuie făcută „pe genunchi”, dând exemplu ţări ca Elveţia, Irlanda, Germania, Olanda, care au introdus votul prin corespondenţă după care l-au eliminat, deoarece existau suspiciuni legate de fraudă. „Această problemă trebuie tratată cu mai puţină emoţie şi cu mai mult raţionament”, a adăugat Neacşu.

El a spus că în dezbatere s-a tot vorbit de „vinovăţie” şi a arătat atributul principal în organizarea votului în România şi în diasporă îl are Autoritatea Electorală Permanentă. „Eu nu spun că am găsit un vinovat, ci că împreună cu AEP, cu Guvern, noi, Parlamentul avem datoria de a ne apleca cu grijă şi de a lua cele mai bune măsuri”, a adăugat deputatul PSD.

Camera Deputaţilor a avut marţi o dezbatere politică, la propunerea PNL, privind votul din diasporă, la care a fost prezent şi premierul Victor Ponta.