Moţiunea de cenzură a fost susţinută de trei din cele patru grupuri majore de opoziţie, dar a fost respinsă de Voinţa Populară a lui Guaido şi trebuie să treacă printr-o altă consultare programată săptămâna viitoare înainte de a fi finalizată.
Celelalte trei partide majore, Justiţia în primul rând, Acţiunea Democrată şi O nouă eră, au elaborat de săptămâni întregi un plan de creare a unui consiliu de administraţie care să gestioneze activele Venezuelei deţinute în străinătate, în special rafinatorul Citgo, cu sediul în SUA, ca o modalitate de a-l elimina pe Guaido.
Acţionând ca şef al congresului şi preşedinte interimar după realegerea disputată a lui Nicolas Maduro ca preşedinte în mai 2018, Guaido a numit în 2019 consiliul de administraţie al Citgo, o subsidiară a companiei petroliere de stat PDVSA.
Moţiunea de joi a fost adoptată într-o sesiune virtuală Zoom cu 72 de voturi pentru, 23 împotrivă şi nouă abţineri. În centrul dezbaterii se află Citgo şi cel mai important activ străin al guvernului.
Dacă vor fi aprobate săptămâna viitoare, parlamentarii opoziţiei vor alege apoi cinci reprezentanţi pentru consiliul de administraţie care vor conduce activele deţinute în străinătate, iar preşedinţia interimară a lui Guaido, împreună cu guvernul său, vor fi înlăturate.