- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (23.03.2011, 17:52)
- Ovidiu Bărbulescu , , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oprea: Fregata Ferdinand a participat la misiuni de certificare NATO, echipajul va fi instruit
Fregata "Ferdinand", cu care România va participa la operaţiunile militare din Libia, a fost prezentă în misiuni de certificare NATO în 2007 şi 2008, iar în perioada următoare vor fi efectuate revizii ale echipamentelor de luptă concomitent cu instruirea echipajului, a declarat ministrul Apărării.
Urmărește
62 afișări
Oprea: Fregata Ferdinand a participat la misiuni de certificare NATO, echipajul va fi instruit (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)
"În perioada de pregătire la nivelul fregatei 221 «Regele Ferdinand» vor fi operate revizii şi etalonări ale echipamentelor de propulsie, de luptă, de navigaţie şi de protecţie a navei. De asemenea, se va realiza instruirea specifică a echipajului pentru misiunea primită, asigurarea tehnico-materială specifică misiunii, se va efectua vizita medicală şi testarea psihologică a echipajului, precum şi întocmirea documentelor organizatorice şi de executare a misiunii", a spus ministrul Apărării, Gabriel Oprea,, într-o declaraţie susţinută la Guvern.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
-
Iulian Anghel, editor politic ZF: Cum l-am cunoscut pe Călin Georgescu
El a arătat totodată că fregata 221 "Regele Ferdinand" a participat la misiuni de certificare şi afirmare de nivel I şi II NATO, în 2007 şi 2008, în Italia şi în Croaţia, la operaţiunea Technic Endeavour 2005, 2007, 2008 şi 2010, precum şi la asigurarea desfăşurării summit-ului NATO 2008 de la Bucureşti.
"Principalele misiuni pe care le poate îndeplini nava sunt de escortare, interdicţie zonală, observare, control aerian. Impunerea embargoului este, de asemenea, o misiune principală realizată de NATO, procesul constând în angajarea ameninţărilor asimetrice, misiuni de interceptare, control pe mare, suport pentru misiuni amfibii şi forţe speciale", a spus Oprea.
Ca misiuni secundare, nava este pregătită să efectueze intervenţii pentru înlăturarea efectelor dezastrelor de mediu, intervenţii la dezastre pe mare, misiuni de căutare şi salvare cu reprezentare internaţională, a adăugat ministrul.
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a susţinut, miercuri, într-o conferinţă de presă, că fregata "Ferdinand" nu şi-a finalizat programul de înzestrare, aşa cum a declarat fostul ministru al Apărării Teodor Meleşcanu, şi că, neechipată fiind, aceasta va face în Mediterana doar valuri, la propriu.
Fostul premier a susţinut că înarmarea unei fregate nu se face în 30 de zile, pentru că sunt echipamente care ar trebui procurate şi testate, iar militarii ar trebui să înveţe să le folosească.
El a apreciat că decizia CSAT de a trimite în Mediterana o fregată încearcă să echilibreze lipsa de atitudine politică pe care România ar fi trebuit să o aibă şi să contrabalanseze atitudinea greşită avută de România, prin preşedintele Traian Bsăescu, la Consiliul European.
Preşedintele Comisiei de Apărare din Senat, Teodor Meleşcanu, fost ministru al Apărării, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că programul de modernizare a fregatelor, în care era inclusă şi nava Ferdinand, nu a mai fost demarat.
Întrebat dacă fregata Regele Ferdinard nu este dintre cele două fregate care urmau să fie supuse unui program de modernizare şi care a fost finalitatea acestui program Meleşcanu, fostul ministru al Apărării, a spus că acest program de modernizare nu a mai avut loc şi că fregatele sunt în acest moment aşa cum au fost achiziţionate de la britanici.
"Într-adevăr, fregatele trebuiau să intre într-un program de modernizare, acest program nu a mai avut loc, iar navele sunt aşa cum au fost achiziţionate din Marea Britanie la mâna a doua", a spus parlamentarul.
România va participa la operaţiunile militare din Libia cu fregata Ferdinand şi 207 militari, a decis marţi seară Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Costurile participării se ridică la 4,5 milioane de euro. Anunţul a fost făcut de către preşedintele Băsescu.
Fregata Regele Ferdinand, reprezentând participarea României la monitorizarea embargoului decis de NATO în cazul Libiei, a fost lansată la apă în 1986, a ieşit din serviciul Marinei Britanice în 2002, în 2003 a intrat într-un proces de refacere, în 2004 fiind preluată de Forţele Navale Române.
La data de 01.07.2006, în baza Ordinului Ministrului Apărării Naţionale nr. M.S.28 din 20.02.2006 fregata Regele Ferdinand trece din subordinea Comandamentului Operaţional Naval în subordinea Flotilei 56 Fregate.
A fost numită nava comandant a portului militar Constanţa, preluând ştafeta de NAVĂ AMIRAL a Forţelor Navale Române. În 2005 a fost prima navă românească care a participat la Operaţia NATO (art.5) Active Endeavour.
A obţinut acreditările internaţionale nivel I (2007) şi nivel II (2008) privind interoperabilitatea cu navele Alianţei Nord Atlantice, certificare care permite fregatelor tip 22 să participe alături de navele NATO la toate tipurile de misiuni internaţionale.
Potrivit site-ului Forţelor Navale Române, la bordul fregatei "Regele Ferdinand" se află: tun super-rapid 76 mm Oto Melara; instalaţii lansare torpile; sistem de comandă asistat de calculator; instalaţii de bruiaj pasiv; sisteme de luptă electronică; 9 sisteme radar; sistem de propulsie, 4 turbine Rolls-Royce; elice cu pas variabil; patru Diesel generatoare a câte l MW la 450 V/60 Hz/3 faze.
Conform aceleiaşi surse, fregata Regele Ferdinand este capabilă să execute lupta în toate cele trei medii: la suprafaţă, aerian şi sub apă. Principalele misiuni ale navei sunt: participarea la operaţiuni comune sau colective; navă de comandă a unei grupări navale; supravegherea situaţiei navale şi controlul traficului maritim în marea teritorială, zona contiguă şi zona economică exclusivă; protecţia căilor de transport şi de comunicaţii maritime; sprijinirea forţelor specializate în combaterea poluării apelor maritime, contrabandei şi transporturilor ilicite de armament şi droguri; participarea la acţiuni naţionale şi internaţionale de căutare şi salvare pe mare sau ajutor umanitar; instruirea navală pe mare.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:53
RAR anunţă că sistemul de operare, afectat de o defecţiune, este în curs de repornire
-
astăzi, 11:53