Oprea: Un protocol al coaliţiei de guvernare ar fi în egală măsură firesc şi necesar

Preşedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, a declarat, miercuri, că un protocol al coaliţiei de guvernare ar fi în egală măsură "firesc şi necesar", pentru că ar fi o nouă confirmare a faptului că actuala coaliţie este funcţională.

Urmărește
3 afișări

Liderul UNPR a declarat că, în cadrul noii sesiuni parlamentare, partidul va acţiona pe aceleaşi coordonate asumate încă de la înfiinţare, respectiv pe apărarea interesului naţional şi susţinerea dialogului social.

"România traversează în continuare o perioadă dificilă. Efectele crizei economice mondiale încă se fac simţite, iar, în acest context, UNPR îşi asumă rolul de a asigura stabilitatea guvernamentală şi politică a ţării, stabilitate deosebit de importantă şi necesară pentru depăşirea crizei economice mondiale. Prin urmare, rămânem fideli coaliţiei şi guvernării şi, aşa cum am făcut până acum, vom depune toate eforturile pentru depăşirea efectelor crizei", a declarat preşedintele executiv al UNPR.

El a mai spus că, în plan legislativ, UNPR susţine în continuare proiectul pe care l-a depus în 2010 - introducerea taxei pe averile mari şi foarte mari.

"Aşa cum ştiţi, vorbim de 9 miliarde de euro în 3 ani de zile, bani care ar ajuta la echilibrarea bugetară şi care ar fi extrem de utili pentru susţinerea fondului de pensii. O altă prioritate a UNPR este legată de Codul Muncii, în care vrem să existe garanţia unei relaţii echilibrate şi juste între angajaţi şi angajatori. Nu în ultimul rând, vom fi extrem de preocupaţi de problema salariilor şi a pensiilor. Vrem ca relansarea economică, atunci când va deveni o certitudine, să se reflecte mai ales în salarii şi pensii. Dacă va fi în 2011, foarte bine, dar anul 2012 nu trebuie să treacă fără a găsi soluţii de creştere a salariilor şi a pensiilor. Pe lângă aceste proiecte, vom susţine şi proiectele vitale pentru relansarea economică pe care le va promova coaliţia din care facem parte", a mai spus Oprea.

Liderul UNPR a mai spus că nu este "uitată" nici modificarea Constituţiei, un demers care este un imperativ, aşa cum a fost formulat prin referendum naţional.

"Există, la nivel de discuţie, şi problema modificării legii electorale. Opinia UNPR pe acest subiect este legată de beneficiile publice concrete ale unei astfel de modificări. Nu respingem din start o astfel de intenţie. Dar trebuie să avem garanţia că o modificare a legii electorale răspunde în primul rând nevoilor cetăţenilor şi nu nevoilor partidelor politice. Ca partid de centru-stânga, ne asumăm o responsabilitate în plus în relaţia cu partenerii noştri. Vom menţine în atenţia coaliţiei problemele sociale şi, de fiecare dată când vom constata că este necesar, îi vom trage de mânecă pe partenerii noştri. Vrem să acţionăm cu şi mai multă eficienţă ca punte de legătură între sindicate şi Executiv şi să promovăm acele măsuri menite să consolideze dialogul social", a subliniat Gabriel Oprea.

El a menţionat că, în interiorul partidului, există o preocupare legată de un protocol al coaliţiei de guvernare.

"În opinia noastră, un astfel de protocol ar fi în egală măsură firesc şi necesar. Firesc pentru că este o nouă confirmare a faptului că această coaliţie este funcţională. Şi necesar pentru că este bine să pregătim din timp iniţiativele legislative şi să cădem de acord asupra direcţiei pe care o vom urma în plan parlamentar. Deocamdată nu mergem mai departe cu discuţia despre formule electorale şi politice. Este un gest firesc ca în această perioadă să vedem cum putem face să guvernăm mai bine şi nu să stăm cu ochii pe alegerile care vin în 2012", a conchis preşedintele executiv al UNPR.

Premierul Emil Boc a declarat, marţi, după întâlnirea cu senatorii UDMR, că la nivelul coaliţiei s-a convenit asupra semnării de către cele patru formaţiuni care o alcătuiesc a unui "document de funcţionare a coaliţiei", "de consolidare" a funcţionării acestei structuri pentru următorii doi ani.

"Am convenit la nivelul coaliţiei că vom redacta un document de funcţionare a coaliţiei formate din cele patru formaţiuni care susţin Guvernul şi care document va fi aprobat de coaliţie în perioada imediat următoare. Va fi un document de consolidare, practic, a funcţionării coaliţiei pentru următorii doi ani, cu obiective clare, precise, care ţin de consolidarea economică a României, ieşirea din recesiunea economică şi de susţinere a activităţii economice a ţării", a spus el.

Premierul a precizat că, în cadrul întâlnirii cu senatorii Uniunii, au fost discutate priorităţile legate de agenda legislativă şi guvernamentală în perioada următoare.

Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat, luni, că PDL a discutat cu partenerii din coaliţie despre semnarea unui protocol de colaborare privind priorităţile de scoatere a României din recesiune.

Preşedintele UNPR, Marian Sârbu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că UNPR este interesată de încheierea unui protocol de susţinere a majorităţii guvernamentale, însă semnarea unei alianţe electorale este încă prematură.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că încheierea unui protocol al formaţiunilor din coaliţia guvernamentală a fost propusă chiar de UDMR, că prima dată a fost discutat acest subiect în urmă cu două săptămâni şi documentul ar trebui finalizat în zece zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici